
Ondernemers opgelet: zo speel je in op de mobiliteitswensen van je team

Voor veel medewerkers is een auto voorwaarde om hun werk goed te kunnen uitvoeren. Daarnaast is de leaseauto een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Wil jij een aantrekkelijke werkgever zijn dan zul je, bij het inrichten van je zakelijke mobiliteit, zoveel mogelijk rekening moeten houden met de wensen van je medewerkers. Want zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt kun je daarmee het verschil maken. Maar hoe doe je dat?
In deze blog lees je welke factoren bij het mobiliteitsbeleid van jouw bedrijf van invloed zijn op de medewerkerstevredenheid. En hoe je (potentiële) medewerkers een aantrekkelijk en divers mobiliteitsaanbod kunt doen.
Wil je snel en persoonlijk geholpen worden? Dat kan!
Bepalende factoren voor de medewerkerstevredenheid
Zoals we hiervoor al aangaven, kun je je als werkgever in de huidige krappe arbeidsmarkt onderscheiden met een aantrekkelijk zakelijk mobiliteitsaanbod. Het is allereerst een reden voor potentiële medewerkers om voor jou als werkgever te kiezen. Daarnaast is het voor je huidige medewerkers ook een goede reden om jouw bedrijf trouw te blijven. Maar welke factoren zijn doorslaggevend voor de medewerkerstevredenheid? We hebben ze hieronder op een rijtje gezet.
De auto als voorwaarde om je werk goed te kunnen uitvoeren
Het spreekt voor zich dat medewerkers die een auto nodig hebben voor het efficiënt uitvoeren van hun werk een passende auto krijgen. Die auto moet vanzelfsprekend veilig en betrouwbaar zijn. En daarnaast ook betaalbaar. Om een goede keuze te kunnen maken zal je als ondernemer daarom de Total Cost of Ownership van de verschillende opties tegen elkaar af moeten zetten. Denk daarbij aan koop of lease en aan prijsverschillen tussen benzine, diesel, EV en hybride.
De auto als statussymbool
Voor veel medewerkers is de (lease)auto naast vervoermiddel, ook een statussymbool. Maar door inflatie, hogere grondstofprijzen en arbeidskosten en door de afbouw van subsidies en fiscale voordelen zijn auto’s een stuk duurder geworden. Dat betekent dat je voor hetzelfde leasebedrag minder auto krijgt. En ook uit minder modellen kunt kiezen. Dit heeft zeker gevolgen voor de medewerkerstevredenheid. Zomaar het leasebedrag verhogen om de prijsstijging te compenseren is vaak niet mogelijk. Want door onder andere de inflatie en de stijgende arbeidskosten hebben veel ondernemers minder financiële ruimte.
Van Volkswagen Passat naar Golf
Met een gelijkblijvend leasebedrag kun je je medewerkers nu dus een minder luxe of kleiner model aanbieden: voor het bedrag waarvoor ze eerst een Passat reden, rijden ze nu een Golf. Een stapje terug doen is altijd moeilijk. Medewerkers kunnen het gevoel hebben dat je ze met een versoberde leaseregeling iets afpakt waar ze recht op hebben.
Wil je voorkomen dat je medewerkers erop achteruitgaan? Overweeg dan om je leasebudgetten te indexeren. Hoe je dit slim aanpakt, lees je in onze blog over indexeren.
Operationele zaken rond de auto goed geregeld
Jouw medewerkers zitten, net als jij, bij het rijden van hun (lease)auto niet op gedoe te wachten. Ze willen reparaties, bandenwissels, (ruit)schade en onderhoudsbeurten snel en in de buurt kunnen regelen. Dus niet ergens op een centrale plek in het land, maar dichtbij huis of bij het werk. Een vast aanspreekpunt voor alle operationele zaken, zowel voor de coördinatie als voor de medewerker/berijder, is daarbij een pré.
Ook het uitkiezen van een nieuwe auto moet goed geregeld zijn: je medewerkers moeten weten welke auto’s zij binnen hun leasebedrag kunnen uitkiezen. Een helder zakelijk mobiliteitsbeleid speelt daarbij een belangrijke rol: weten waar je aan toe bent voorkomt teleurstelling.
Medewerkers vragen flexibele zakelijke mobiliteit
Niet iedereen kiest tegenwoordig voor een (lease)auto, er is ook vraag naar meer flexibiliteit en duurzame opties zoals bijvoorbeeld openbaar vervoer, deelauto’s of een e-bike. Met alleen het aanbieden van een (lease)auto ben je er dus niet. En bedenk ook dat tegenwoordig de vraag van de medewerkers medebepalend is en niet meer alleen het aanbod van de werkgever. Een gebrek aan flexibiliteit in jouw mobiliteitsaanbod kan een negatieve impact hebben op de medewerkerstevredenheid.
Een flexibeler mobiliteitsaanbod biedt sowieso meer mogelijkheden dan autolease alleen. Hebben je medewerkers een leaseauto nodig om hun werk goed te kunnen uitvoeren? Of kunnen zij ook op een andere manier reizen zonder dat dat ten koste gaat van hun productiviteit en werkplezier? En er zijn natuurlijk ook medewerkers die sowieso niet in aanmerking komen voor een (lease)auto. Die wil je ook een goede mobiliteitsregeling aanbieden.
Zo zorg je voor een aantrekkelijk mobiliteitsbeleid
De tevredenheid van jouw medewerkers over hun zakelijke mobiliteit is dus afhankelijk van een aantal factoren. Hoe je hier het beste op in kunt spelen, lees je hieronder.
Vragen die je moet beantwoorden voor je begint
Om tot een flexibel en toekomstbestendig mobiliteitsbeleid te komen dat past bij de wensen van je medewerkers en de specifieke behoeften van je bedrijf, zal je eerst de volgende vragen moeten beantwoorden:
- Wat is marktconform in jouw branche?
- Hoe onderscheid je je van jouw concurrenten?
- Op welke manier willen jouw medewerkers reizen?
- Weke rol speelt duurzaamheid binnen jouw zakelijke mobiliteit?
- En last but not least: wat is financieel haalbaar?
Door deze vragen te beantwoorden, leg je de basis voor een mobiliteitsbeleid dat niet alleen efficiënt en kosteneffectief is, maar ook aansluit bij de behoeften van je medewerkers en de duurzaamheidsdoelstellingen van je organisatie.
Zorg voor efficiënte afhandeling operationele zaken
Hoe groter je wagenpark, hoe meer tijd en moeite het afhandelen van alle operationele zaken kost. En zoals we hiervoor al aangaven, willen je medewerkers geen gedoe. En jij ook niet, want gedoe is niet goed voor de medewerkerstevredenheid en kost veel tijd die je liever aan ondernemen besteedt. Wil je de operationele zaken goed regelen, zorg dan voor:
- Eén loket
Zorg voor één loket waar medewerkers al hun operationele zaken kunnen regelen. Van de afhandeling van schades tot onderhoudsbeurten, van vragen over meer-minder kilometers tot de levering van de leaseauto. Wat doe je bijvoorbeeld als je medewerker vandaag begint terwijl zijn auto pas over 4 maanden geleverd wordt? Hoe regel je dan een tijdelijke auto? - Service vlakbij huis of bij het werk
Zorg dat je medewerkers voor schade, onderhoud en bandenwissels niet onnodig ver hoeven te reizen. En houd rekening met een landelijke dekking bij pech. Een busje dat in Drenthe stil komt te staan, moet natuurlijk zo snel mogelijk weer op weg worden geholpen. Want stilstaan kost geld.
Bied flexibele zakelijke mobiliteit
Zoals we zagen is zakelijke mobiliteit meer dan een leaseauto alleen, veel medewerkers willen zelf bepalen hoe ze van A naar B reizen. Door je medewerkers een mobiliteitsbudget te bieden, kunnen zij zelf de mobiliteitsoplossingen voor hun zakelijke ritten kiezen. Dit zorgt voor flexibiliteit, geeft je medewerkers controle en is vaak kostenefficiënter een leaseauto. Als je medewerkers het slim aanpakken, kunnen zij aan het eind van de maand zelfs geld overhouden en bij hun brutoloon optellen.
Zorg voor eenvoudige administratieve afhandeling
De administratie die een flexibel mobiliteitsaanbod met zich meebrengt is aanzienlijk. Zowel voor jou als voor je medewerkers. Zorg dat je de reisadministratie en de verrekening van reiskosten en kilometers voor alle zakelijke ritten daarom zoveel mogelijk automatiseert. Dat kan bijvoorbeeld via MobiPlan, de alles-in-één-oplossing voor zakelijke mobiliteit.
Zelf doen of uitbesteden? Maak een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek
Zoals je hebt gezien zijn er veel knoppen waaraan je kunt draaien om de medewerkerstevredenheid via je mobiliteitsbeleid te vergroten. De hoeveelheid tijd die je hieraan kwijt bent, is afhankelijk van de grootte van je bedrijf en de keuzes die je maakt. Het is daarbij de vraag of je dit zelf moet willen doen of liever uitbesteedt aan een professionele mobiliteitspartner.
Wil je precies weten wat het beste is voor jouw situatie, neem dan gerust contact op met WagenPlan voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij kunnen niet alleen verschillende opties presenteren en doorreken, maar ook meedenken over wat het beste past bij jouw situatie en behoeften.
Een vrijblijvend adviesgesprek met Gert Jan van Hassel?