CO₂-reductie? “Ga voor de grote klapper”

Dit artikel verscheen eerder op MKBservicedesk.nl.
Rinke Timmerman is archeologisch booronderzoeker en werkte jarenlang ‘in het veld’, totdat hij ineens met een plan voor CO₂-reductie moest komen. Dat klinkt lastig, maar eigenlijk is het heel eenvoudig. Hij adviseert.
“Sorry, kun je later terugbellen? Ik ben aan het boren.” Het gesprek met Timmerman moet worden uitgesteld. Hij staat met zijn voeten in de modder. Zoals altijd eigenlijk. Op zijn LinkedIn-foto wapperende haren in de wind, blik recht in de camera. Ietwat nors. Geen maatpak, geforceerde glimlach en geen gedoe met schuin omhoog kijken.
Sinds 2003 is Timmerman aan het werk als ‘veldarcheoloog’, ‘veldtechnicus’ of ‘veldmedewerker’, totdat hij enkele jaren geleden iets nieuws op zijn bordje kreeg. Het bedrijf werd verplicht om de CO₂-uitstoot aan banden te leggen. Hij kreeg de taak een plan te bedenken voor CO₂-reductie. Het was totaal iets anders. “Maar ik dacht: ik kan wel de hele dag in het veld staan, maar ik word ook zestig. Het is wel een lekkere combinatie, met een beetje kantoor.” Zo geschiedde. Omdat Timmerman volledig in het diepe werd gegooid, kan hij andere bedrijven adviseren. Eigenlijk is het niet zo moeilijk: hij is gewoon gaan Googlen. “Het verschilt natuurlijk van bedrijf tot bedrijf. Kijk op welk punt je veel uitstoot, probeer dat in kaart te brengen, en ga zo op zoek naar een grote klapper.”
Klimaatneutraal leasen
Timmerman werkt voor Sialtech, Sialtech is een internationaal opererend veldwerkbedrijf met vier vestigingen in Nederland, dat gespecialiseerd is in milieukundig, geotechnisch en archeologisch veldonderzoek. Het voert boringen uit, zet ‘injecties’ in de grond , monitort het grondwater en doet luchtmetingen. Alle apparatuur – inclusief boormachines – bleek wel mee te vallen qua uitstoot. De simpele bedrijfsbusjes waren verantwoordelijk voor 95 procent van de totale uitstoot. “Daar konden we dus die klapper maken”, zegt Timmerman over de boosdoeners. “Het hele dieselverhaal van Volkswagen speelde net. Dan denk je wel: hoe zuinig zouden onze bussen zijn? We hadden echt verouderde voertuigen.” Op advies van Timmerman besloot zijn bedrijf in zee te gaan met een aanbieder van klimaatneutraal leasen: WagenPlan. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen: de reductie bedraagt zeven procent per gereden kilometer. En dat voel je ook in de portemonnee, want Sialtech reed juist méér kilometers, waardoor het verlies toch meevalt.
CO₂ reductie niet genoeg
Toch is de reductie nog niet genoeg; Timmerman moest zichzelf, om voor opdrachtgevers gunstigere deals uit het vuur te slepen, een doel stellen. Dat ligt nu op tien procent reductie, zowel in de panden als bij de voertuigen. Voor die eerste categorie moet Sialtech voor 100 procent op groene stroom gaan draaien – dat gebeurt nu deels – en daarnaast moet hij nog een stap maken met de auto’s. “We willen misschien cursussen voor zuinig rijden invoeren. En WagenPlan heeft een app over zuiniger rijden. Daar is de directie naar aan het kijken.” De uitstoot van onze wagens is overigens niet alleen lager, het wordt ook gecompenseerd door WagenPlan.
Elk jaar wordt de CO₂ uitstoot van de leaseauto’s berekend aan de hand van tankgegevens. Deze uitstoot wordt vervolgens kosteloos door WagenPlan gecompenseerd door te investeren in duurzame projecten zoals zonne-energie en windmolenparken. En ieder jaar ontvangen we een CO₂ compensatie certificaat waarmee wij aan onze leveranciers en partners kunnen aantonen dat ons wagenpark CO₂ neutraal is. De reductie van CO₂ is in zijn branche een veelbesproken onderwerp. Veel van zijn klanten vragen erom: die moeten namelijk zelf bewijzen milieuvriendelijk te zijn. Nu worden alleen die bedrijven zelf daarop afgerekend, maar in de toekomst ook de klanten – zoals Sialtech. Een groen karakter in alle omstandigheden gunstig.
“Bij klanttevredenheidsonderzoeken komt dat steeds vaker naar voren, net als andere vraagstukken rond maatschappelijk ondernemen. Het begint steeds vaker een secundaire voorwaarde te worden. Geen must, wel een pre.” Dat is ook niet meer dan normaal, zegt hij. Je komt ergens milieuboringen doen, uit naam van de opdrachtgevers. “Dan is het geen gezicht om daar met een rokende stinkbus te gaan staan.”
Uitstraling
Via allerlei kanalen probeert Timmerman de goede intenties van zijn bedrijf te tonen. Hij publiceert geregeld op LinkedIn, en deelt zijn artikelen op internet. Dat wordt gelezen en gedeeld. Verder schrijft hij op duurzameleverancier.nl en is Sialtech aangesloten bij U15. Het groene karakter wordt verder offline niet uitgebuit; de auto’s zijn niet bedrukt met klimaateuforische teksten en er hangen nergens groene vlaggen. “We schreeuwen het niet van de daken.”