Elektrisch leasen: vooroordelen over actieradius door praktijk achterhaald

Dit artikel verscheen eerder op overmobiliteit.nl
Elektrisch rijden is in opmars, maar het schiet nog niet zo op. In 2009 al maakten oud-premier Jan-Peter Balkenende en voormalig Schiphol-topman Camiel Eurlings een plan om in Nederland in 2020 circa 1 miljoen elektrische auto’s op de weg te hebben. Wereldwijd zijn het er nu, 8 jaar later, zo’n 2 miljoen, volgens persbureau Bloomberg . Waarom blijft de praktijk van elektrisch rijden zo achter bij de verwachtingen? Voor een belangrijk deel door tegenargumenten op basis van gevoel, zoals de opvattingen over de (beperkte) actieradius. Wie duurzame mobiliteit beleeft, is echter snel om, zo blijkt uit onderzoek van de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR).
Elektrisch rijden kent (nog steeds) een lage bijtelling en dat is gunstig qua kosten voor de berijder, maar als één van de meest genoemde redenen om níét elektrisch te gaan rijden, wordt de beperkte actieradius van elektrische auto’s genoemd. Een argument dat is gebaseerd op onderbuikgevoel, zo blijkt. Niet alleen neemt die actieradius toe bij ongeveer elke nieuwe elektrische auto, onderzoek wijst bovendien uit dat de perceptie sterk afwijkt van de praktijkervaring.
83% elektrische rijders (heel) tevreden
Het argument leeft namelijk helemaal niet bij de elektrische rijders zelf! Een mobiliteitsonderzoek van de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) onder haar leden heeft uitgewezen dat voor de berijders van elektrische auto’s de actieradius in de praktijk geen enkele beperking vormt: maar liefst 83% van de ondervraagden geeft aan dat de actieradius voor dagelijks gebruik voldoende is. Ongeveer 67% geeft zelfs aan dat de actieradius van de elektrische auto die ze berijden, voldoende is voor álle gewenste ritten. Zij worden dus op geen enkele manier belemmerd in hun mobiliteit. Dit in tegenstelling tot de opvatting dat men van paal tot pal moet rijden.
Bron: VZR mobiliteitsonderzoek 2017
Gunstige bijtellingsregelingen elektrisch rijden
Een bijkomend voordeel van elektrisch rijden is de nog steeds gunstige bijtelling. Vanaf 2017 geldt voor volledig elektrische auto’s een bijtelling van 4% van de cataloguswaarde. Die regeling blijft voorlopig zo, zij het dat vanaf 2019 die 4%-regeling alleen geldt voor volledig elektrische auto’s tot een cataloguswaarde van 50.000 euro.
Milieu, duurzaamheid en mobiliteit
Milieu, duurzaamheid en mobiliteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Waar voor bijna de helft (45-50%) van de ondervraagden in stijgende lijn het milieu en duurzaamheid belangrijk zijn en daarom (onder meer) elektrisch rijdt, is het echter voor de andere helft feitelijk nog onbekend terrein. De media en marketingcampagnes staan weliswaar bol van de mogelijkheden en doelstellingen op alle niveaus in de samenleving, van bedrijfsleven tot regering, de ervaring met elektrisch rijden is (nagenoeg) onbekend voor deze groep rijders.

Elektrisch rijden moet je ervaren
Dat betekent dat, willen we stappen kunnen maken op het gebied van duurzame mobiliteit, we als markt meer moeten doen om die berijder over de streep te trekken. Dat kan bijvoorbeeld door ze een échte beleving te bieden met elektrisch rijden. Laat ze ervaren hoe het is om in zo’n duurzame, elektrische auto te rijden. Niet in een kort proefritje, maar misschien tijdens een periode van enkele dagen, een week, wie zal het zeggen? Wie eenmaal de ervaring heeft opgedaan is om. Zoveel is wel duidelijk uit het onderzoek van de Vereniging Zakelijke Rijders…