Zo bereken je het leasebudget voor een elektrische auto

10 juli 2019
Zo bereken je het leasebudget voor een elektrische auto

Volledig elektrische auto’s zijn in de aanschaf nog steeds behoorlijk prijzig. Maar door de lage bijtelling van 4% (tot € 50.000 van de cataloguswaarde), willen veel medewerkers graag elektrisch leasen. Hoe vertaal je het leasebudget van een auto met een benzine- of dieselmotor naar een elektrisch leasebudget? 

Voor je naar de leasebudgetten gaat kijken, moet je eerst bepalen of je je medewerkers wel elektrisch wilt laten rijden. Welk doel streef je na met de inzet van elektrische auto’s? Denk hierbij aan:

  • Aantrekkelijk werkgeverschap: de leaseauto is nog steeds een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde.
  • Duurzaamheid: elektrische auto’s stoten geen CO2 uit en leveren een bijdrage aan een duurzaam imago voor je bedrijf.

Daarnaast moet je goed nadenken over de praktische inzetbaarheid van een elektrische auto, met name in verband met de actieradius. Rijdt een medewerkers meer dan 25.000 kilometer per jaar dan adviseren wij nog even te wachten met een overstap op elektrisch leasen. 

Om je te helpen bij je keuze voor elektrisch, hebben we de werkelijke actieradius van de meest gangbare elektrische modellen voor je op een rijtje gezet.

Leasebudget inclusief brandstof

Besluit je tenslotte om elektrisch leasen mogelijk te maken voor je medewerkers, dan zul je zien dat elektrische auto’s vanwege de hoge aanschafprijs meestal niet binnen de kaders van je bestaande autoregeling passen. Dit kun je tackelen door een leasebudget inclusief brandstof te hanteren. Immers, de brandstofkosten van een elektrische auto vallen een stuk lager uit dan bij een auto met een benzine- of dieselmotor.

Rekenvoorbeeld: 

Auto A met benzinemotor

Aanschaf € 25.000, jaarlijks aantal kilometers 20.000

Totale leasekosten € 500 (lease) + € 250 (brandstof)  = € 750 

Auto B met elektrische motor

Aanschaf € 45.000, jaarlijks aantal kilometers 20.000

Totale leasekosten € 650 (lease) + € 100 (brandstof) = € 750

De totale leasekosten voor de 2 modellen in dit voorbeeld zijn dus vergelijkbaar. Veel hangt hierbij af van het aantal gereden kilometers. Hoe meer kilometers je rijdt, hoe voordeliger een elektrische auto is. Maar zoals je hierboven al las, rijst bij veel kilometers rijst wel de vraag of een elektrische auto in praktische zin de beste keuze is.

NB. In het voorbeeld zie je dat een volledig elektrische auto verhoudingsgewijs goedkoper is in de lease dan een vergelijkbaar model auto met verbrandingsmotor. Dit komt ondermeer omdat je voor een elektrische auto geen wegenbelasting betaalt en in aanmerking komt voor een Milieu-investeringsaftrek (MIA). Voor 2019 bedraagt de MIA 27% van het investeringsbedrag over maximaal € 40.000.

Heb je nog vragen?

Zoals je ziet heeft elektrisch rijden nogal wat consequenties voor je autoregeling. Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben, dan kun je altijd contact opnemen met een van onze mobiliteitsadviseurs.

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties