Opladen elektrische auto’s. Honderden euro’s verschil tussen aanbieders

12 mei 2016
Opladen elektrische auto’s.  Honderden euro’s verschil tussen aanbieders

Net als de benzineprijzen bij tankstations, zijn er grote verschillen tussen de laadkosten die providers en laadpasleveranciers rekenen voor het laden van plug-in en elektrische auto’s. Met de voordeligste keuze kun je jaarlijks honderden euro’s besparen. Reden genoeg om de verschillen in kaart te brengen.

Bespaar tot 1340 euro op 40.000 km

De Vereniging Elektrische Rijders (VER) heeft berekend wat een elektrische rijder per jaar kan besparen op zijn laadkosten door te kiezen voor de voordeligste optie. Dit naar aanleiding van een door studenten van de Hogeschool van Amsterdam opgesteld overzicht van laadtarieven. Bij de goedkoopste keuze kan dit voor een auto die 15.000 kilometer per jaar rijdt ruim 40% (= 534 euro) schelen. Bij 40.000 loopt dit verschil op tot meer dan 1340 euro per jaar.

Waar komen deze verschillen vandaan?

Allereerst zitten er grote prijsverschillen in de tarieven die de providers aan ‘de pomp’ rekenen voor 1 kWh. Maar ook de starttarieven en abonnementskosten lopen sterk uiteen. Met name voor hybride rijders met een kleinere accu kunnen de starttarieven in de papieren lopen. Zij moeten immers vaker laden en betalen iedere keer weer het starttarief. Daarom is het soms financieel aantrekkelijker om de laatste kilometers naar huis op bezine te rijden in plaats van te laden. Maar ja, snelladen blijft natuurlijk wel beter voor het milieu.

Een duidelijk tarievenoverzicht

De tarievenlijst van de Hogeschool kan je helpen bij het maken van een keuze voor een voordelige laadpasprovider. Ook zie je precies wat de prijs per kWh is bij de verschillende aanbieders. Draai de lijst dus uit en leg hem in je auto, dan weet je precies wat je waar betaalt en kom je aan het eind van de maand niet voor verrassingen te staan.

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties