Tijdelijke subsidie elektrische voertuigen particulieren

7 juli 2020
Tijdelijke subsidie elektrische voertuigen particulieren

Wilde je altijd al een elektrische auto rijden, maar hikte je aan tegen de hoge kosten voor de aanschaf? Dan is nu je kans! Je kunt namelijk vanaf 1 juli 2020 als particulier 2.000 (op een gebruikte auto)  of 4.000 euro (op een nieuwe auto) subsidie krijgen op de aanschaf van een volledig elektrische auto. Deze Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) geldt óók voor Private Lease. 

Waarom deze subsidie voor elektrische auto’s?

Nederland wil een bijdrage leveren aan een beter leefklimaat. Elektrische auto’s zijn een manier om dat te bereiken. Zij stoten tijdens het rijden immers geen broeikasgassen uit en zijn energiezuinig. Daarom wil het kabinet het rijden in een volledig elektrische auto’s aantrekkelijker maken en doet dat via deze subsidie. Dankzij deze subsidie wordt het prijsverschil tussen een elektrische auto en een auto op diesel of benzine aanzienlijk kleiner. 

Occasion, nieuw, aankoop én lease

Met deze subsidie voor elektrisch rijden hoopt de overheid meer mensen te interesseren voor een elektrische auto. De subsidieregeling is niet alleen interessant als je een nieuwe elektrische auto wilt aanschaffen. Ook wanneer je oog gevallen is op een mooi tweedehands exemplaar of wanneer je overweegt een private leasecontract af te sluiten voor een elektrische auto, kom je in aanmerking voor de subsidieregeling. Wanneer je een nieuwe elektrische auto koopt of least, heb je mogelijk recht op een subsidie van € 4.000. Bij een occasion is het subsidiebedrag € 2.000. Dat wil zeggen, als je aan de voorwaarden voldoet.

Voorwaarden subsidieregeling

Niet ieder elektrisch voertuig komt in aanmerking voor deze subsidieregeling. Zo worden er bijvoorbeeld harde eisen gesteld aan de actieradius: die moet minimaal 120 kilometer zijn, dus zo’n stoere Carver kun je er niet mee rijden. Verder is er ook een limiet aan de catalogusprijs: een Tesla behoort helaas niet tot de mogelijkheden. We zetten alle voorwaarden voor je op een rij. 

Je krijgt alleen subsidie als: 

  • je een 100% elektrische personenauto met een actieradius van minimaal 120 kilometer koopt of least;
  • je de auto koopt bij een vakhandel (RDW geregistreerd) of least bij een leasemaatschappij die aangesloten is bij Stichting Keurmerk Private Lease; 
  • de catalogusprijs (oorspronkelijke nieuwprijs) niet lager is dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000;
  • de auto als elektrische personenauto geproduceerd is. De auto mag niet omgebouwd zijn tot een elektrische auto;
  • je de auto ná 4 juni 2020 gekocht hebt of na die datum de private leaseovereenkomst ondertekend hebt.

Bij de aanschaf of private lease van een nieuwe elektrische auto moet je daarnaast goed letten op de volgende zaken:

  • de datum eerste toelating;
  • de datum eerste tenaamstelling én;
  • de datum waarop de personenauto voor het eerst op kenteken is geregistreerd.

De reden hiervoor is dat een nieuwe auto soms al eerder op naam van het auto- of leasebedrijf is geregistreerd. Als je deze auto dan koopt of least, wordt deze niet als nieuw maar als gebruikt gezien. Zodoende komt hij dan in aanmerking voor € 2.000 subsidie en niet voor € 4.000.  

Hoe lang is deze subsidieregeling van kracht? 

De subsidieregeling loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2025, tenzij het budget eerder op is. Omdat de regeling op 4 juni 2020 in de Staatscourant is gepubliceerd, komen alle elektrische voertuigen die particulieren op of na 4 juni kopen of leasen in aanmerking voor een subsidie. 

Kleine kanttekening

Wil je gebruik maken van deze subsidieregeling? Let er dan wel op dat de auto die je koopt of least volledig elektrisch is. Een plug-in hybride komt niet in aanmerking. Hoewel deze auto’s gemiddeld zuiniger rijden dan auto’s die alleen op fossiele brandstoffen rijden, stoten ze nog steeds CO2 uit. Daardoor zijn ze op de lange termijn geen oplossing voor het klimaatprobleem en zet de overheid de subsidie alleen in op 100% elektrische auto’s. Hier vind je de lijst met alle auto’s die in aanmerking komen voor subsidie.

Subsidie voor jouw elektrische private leaseauto?

Wil je subsidie aanvragen voor jouw Elektrische personenauto? Dat kan vanaf 1 juli bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Wordt de aanvraag goedgekeurd, dan ontvang je de subsidie in maandelijkse termijnen. Let daarbij wel op, want als je de subsidie ontvangt voor een private leaseauto en je het contract binnen vier jaar beëindigt, dan stopt de subsidie ook. Schaf je een elektrische auto aan en verkoop je deze binnen drie jaar weer? Dan moet je een deel van de subsidie terugbetalen. 

Per persoon kun je één keer een subsidieaanvraag doen via een erkend bedrijf dat is aangesloten bij BOVAG of Stichting Keurmerk Private Lease. Uiteraard is WagenPlan aangesloten bij de Stichting Keurmerk Private Lease. Wil je weten hoe wij je kunnen helpen? 

Bekijk dan ons assortiment elektrische auto’s of neem direct contact met ons op!

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties