Voor welke medewerkers is elektrisch leasen geschikt?

3 factoren voor een succesvolle match
Alle benzine- en dieselauto’s eruit en je hele wagenpark aan het stopcontact. Goed idee? Nou nee. Of een elektrische auto past, verschilt per medewerker en per functie. Een aantal factoren speelt hierbij een rol. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.
Natuurlijk, uiteindelijk zullen de meeste van ons in een elektrische auto zitten. Maar zoals bij zoveel veranderingen, betekent dat niet dat iedereen er nu al klaar voor is. Het moet wel passen. Zelfs de mobiele telefoon had wat tijd nodig voor we er met z’n allen aan verslingerd raakten.
De afgelopen jaren hebben wij de nodige ervaring opgedaan met elektrisch leasen. We zien een aantal factoren die bepalend zijn voor een succesvolle overstap:
1. Check de motivatie van je medewerker
Een beter milieu staat niet bovenaan het lijstje van de meeste medewerkers bij hun keuze voor een leaseauto. Het is mooi meegenomen, maar we denken toch allereerst met onze portemonnee. Vanuit die optiek is een elektrische auto al snel interessant: 4% bijtelling (tot een cataloguswaarde van € 50.000,-) in plaats van 22% voor benzine- en diesel. Dat scheelt een slok op een borrel.
Wij hebben echter gemerkt dat alleen die financiële prikkel vaak onvoldoende is voor een succesvolle overstap. Je medewerkers moeten ook bereid zijn het extra ‘gedoe’ dat een elektrische auto met zich meebrengt, voor lief te nemen.
Minimaal een half uur laden langs de snelweg. Na je werk altijd eerst op zoek naar een vrij oplaadpunt als je er zelf geen op de oprit hebt. Goed plannen om niet met een lege accu te komen staan… Je moet er wat voor over hebben om elektrisch te rijden. Naast het financiële voordeel kunnen de zorg voor een beter milieu of het hippe imago daarbij net doorslaggevend zijn.
2. Is er een laadpunt thuis en/of op het werk?
Niet iedereen heeft thuis een eigen laadpunt nodig. Maar zodra een medewerker veel kilometers maakt, zoals bijvoorbeeld een accountmanager, is dat wel een voorwaarde. Het is vaak dringen bij de openbare laadpunten in de wijk, terwijl je wel een volle accu nodig hebt als je de hele dag op klantbezoek gaat. Voor dergelijke functies adviseren wij om als voorwaarde op te nemen dat de medewerker beschikt over een eigen parkeerplek/oprit waar een laadpaal geïnstalleerd kan worden.
Zorg ook voor voldoende laadpunten op kantoor. Niet alleen kunnen je medewerkers er gemakkelijk gebruik van maken (scheelt gedoe), ook je klanten en bezoekers kunnen er laden. Een belangrijke service en goed voor een duurzame uitstraling. Bovendien zijn zakelijke kWh’s een stuk goedkoper dan de kWh’s thuis. Win-win dus.

3. Kijk goed naar de actieradius
Met de nieuwste EV’s kom je steeds verder waardoor steeds meer medewerkers en functiegroepen in aanmerking komen voor elektrisch. Bedenk wel dat de praktijkwaarden vaak afwijken van wat de autoproducenten opgeven. Lees ook ons nieuwsbericht over de werkelijke actieradius.
Denk ook goed na over de tijd die een medewerker kwijt is met laden onderweg. Ondanks de steeds grotere actieradius valt dat soms niet te vermijden. Terwijl je bij een snellaadstation van Fastnet al snel een uur kwijt bent.
Wil je elektrisch rijden stimuleren dan lijkt het logisch dat de laadtijd meetelt als werktijd. Zeker omdat je mobiel vaak gewoon door kunt werken. Maar wat als een medewerker door een slechte planning regelmatig langs de weg moet laden? Moet die laadtijd dan nog steeds worden aangemerkt als werktijd?
Geef duidelijk aan welke regels hiervoor gelden. Dan kunnen je medewerkers er rekening mee houden bij het maken van een keuze voor elektrisch.
Conclusie
Een elektrische auto is niet voor iedereen geschikt, al wordt het voor steeds meer medewerkers en functiegroepen aantrekkelijk om over te stappen. Dat blijkt wel uit de lange levertijden van de nieuwste modellen EV’s. Bereid je medewerkers daar overigens wel op voor om teleurstelling te voorkomen.
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek met een van onze mobiliteitsadviseurs .