Enthousiasme voor elektrische auto neemt toe

8 maart 2017
Enthousiasme voor elektrische auto neemt toe

Wij zetten ons al jaren in voor duurzame mobiliteit en helpen bedrijven om de CO2 uitstoot van hun wagenpark te verlagen. De inzet van elektrische auto’s speelt hierbij een belangrijke rol. Daarom zijn we blij om te zien dat het enthousiasme voor de elektrische auto is toegenomen. Dat bleek uit een onderzoek van de Vereniging Elektrische Rijders (VER). We hebben de belangrijkste conclusies op een rijtje gezet. 

Nederlanders worden welwillender ten opzichte van het kopen van een elektrische auto. Wilde voorheen nog slechts tien procent van de Nederlanders een elektrische auto aanschaffen als dit gesubsidieerd wordt, inmiddels is dat opgelopen tot 23 procent. 43 procent weet het nog niet zeker, maar overweegt het wel. Hiermee is het enthousiasme voor elektrische auto’s flink toegenomen. 

Verbod op benzine of diesel auto’s per 2025

Deze veranderde houding blijkt ook uit het feit dat 53 procent van de ondervraagde Nederlanders het verbod van benzine en diesel auto’s na 2025 een goed idee vind. En maar liefst 66 procent wil dat de overheid via belasting- en subsidiemaatregelen de aanschaf van een elektrische auto aanspoort, zoals dat in andere landen al gebeurt. In 2015 was dat nog vijftig.

Prijs grootste barrière om over te stappen

Het onderzoek, dat antwoorden uit 2015 en 2017 vergelijkt, vroeg Nederlanders ook naar de reden waarom zij nu geen elektrische auto’s aanschaffen. Veruit de belangrijkste reden was de prijs. Dit jaar liet veertig procent weten de prijs het grootste obstakel te vinden. Hiermee is dit percentage ongeveer gelijk gebleven ten opzichte van twee jaar geleden, maar licht opgelopen met een procent. 

Elektrisch ‘tanken’

Het op een na grootste bezwaar voor de ondervraagden was het aantal kilometers dat ze moeten rijden voordat ze weer moeten ‘tanken’. In mindere mate vormt de tijd dat het duurt om de auto weer op te laden een probleem. Aan de kwaliteit van de auto ligt het in ieder geval niet: slechts twee procent gaf dat dit jaar aan als reden.

Milieubewustzijn stijgt

Ook uit de vraag waarom de deelnemers aankoop van een elektrische auto overwegen, blijkt dat het milieubewustzijn van veel mensen langzaam stijgt. In beide jaren is milieu de belangrijkste reden voor de overweging. In 2015 gaf 52 procent het milieu als antwoord, dit jaar is dit al 58. Hierna zien velen het als voordeel dat de elektrische auto in gebruik goedkoper is. 

Heeft u vragen over elektrisch rijden? Kijk dan hier voor meer informatie! 

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties