Met de auto op vakantie? Maak een kostenplaatje

3 juli 2017
Met de auto op vakantie? Maak een kostenplaatje

Tijdens je vakantie heb je waarschijnlijk meer oog voor je omgeving dan voor je kilometerteller. Toch kunnen de reiskosten al snel oplopen. Hoe maak je een goed kostenplaatje van jouw vakantie en hoe kun je de kosten inperken?

Brandstofkosten

Je hebt zelf invloed op hoeveel brandstof je gebruikt. Er zijn namelijk een aantal kleine dingen die je kunt doen. Naast goedkoop tanken kun je ook zorgen de auto licht te beladen. Dat betekent ook: je ski/bagagekoffer beter thuislaten. Ook je banden op de juiste spanning houden kan eraan bijdragen. De meest simpele maatregel is: rustig rijden. We hebben de tips voor brandstof-besparend rijden hier voor je op een rijtje gezet.

Kosten per kilometer

Wil je met je leaseauto op vakantie, sta dan stil bij het aantal privé kilometers dat je mag en denkt te gaan rijden. Met een leasecontract heb je een maximumaantal kilometers dat je privé mag rijden. Als je hier bovenuit komt, betaal je hiervoor. Sta je dus op het punt een contract af te sluiten, dan is het verstandig uit te zoeken hoeveel privékilometers je ermee zult maken.

Kosten gebruik wegennet, tunnels en bruggen

Tolwegen: in de meeste Europese landen kom je ze tegen. Alleen in Duitsland en België hoef je voorlopig nog niets te betalen. Natuurlijk kun je een alternatieve route uitkienen, maar dan ben je veel extra tijd kwijt, en daarmee ook extra benzine. Uiteindelijk bespaar je hiermee dus maar weinig. Wel is het natuurlijk handig om van tevoren te weten dat er een tolpoort op je route ligt, zodat je dit mee kunt nemen in je kostenplaatje.

De snelwegen in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië hebben allemaal tolpoortjes. Ook bij enkele bruggen en tunnels in Denemarken en Groot-Brittannië kun je er eentje tegenkomen.

Vignets

Lees je van tevoren in over andere maatregelen waarbij je iets moet betalen of aanschaffen om de wegen in het land van kwestie te mogen gebruiken. Zo heb je in veel landen een vignet nodig. Dit is een autosticker die aangeeft dat er voor de snel- en autowegen tol is betaald. In sommige landen geldt de verplichting van het vignet voor alle gemotoriseerde voertuigen met vier wielen, elders slechts voor een voertuig van 3500 kilo of meer.
Landen waar een vignet verplicht is zijn Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Slovenië. Het handigst is om de sticker van tevoren online te bestellen. De vignets zijn eventueel ook verkrijgbaar bij tankstations in de buurt van snelweggrensovergangen.

In Londen geldt de Congestion Tax: speciale belasting in Londen om autogebruik in het centrum te beperken. Zoek van tevoren op of dit van toepassing is op de stad van jouw bestemming. 

Meer weten over milieuzone's in het buitenland? Lees meer in onze vorige blog

Tip: gebruik de navigatie app van Michelin

Een heel handige manier om te berekenen wat de totale kosten van je reis te zijn, is de navigatie app van Michelin. Deze app berekent op basis van jouw route de kosten voor je brandstof en de tolkosten.

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties