Wijziging WAM en cascoverzekering, wat betekent dat voor u?

15 november 2019
Wijziging WAM en cascoverzekering, wat betekent dat voor u?

Als gevolg van de verhoging van de premies voor de WAM (Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen) en cascoverzekering worden de tarieven van leaseauto’s gewijzigd.  Hieronder leest u hoe dit precies zit.

Wat is er aan de hand?

Begin 2020 gaan wij de leasetarieven verhogen vanwege verhoging van de premies voor de WAM en cascoverzekeringen. De stijging van de premies wordt veroorzaakt door een  toegenomen schadelast. Deze grotere schadelast heeft een aantal oorzaken:

1. Prijsstijging schadeherstel

De kosten voor schadeherstel stijgen sterk omdat auto’s steeds meer techniek bevatten. Een zijspiegel is niet alleen een spiegel, maar heeft ook sensoren om aankomend verkeer te detecteren. Onderdelen zijn dus duurder en de installatie ervan is werk voor dure specialisten.

2. Loonstijging medewerkers carrosseriebedrijven

Bonden en werkgevers in de metaal & techniek hebben in de CAO een loonsverhoging van 8% afgesproken die de komende 8 maanden in 3 stappen wordt doorgevoerd.

3. Stijging medische en buitengerechtelijke kosten (BGK)

Bij personenschade zien we een stijging van de medische kosten voor de behandeling van letsel en van de kosten voor inkomstenverlies. Ook de BGK stijgen de laatste jaren, vooral door de opkomst van letselschadebureaus.

4. Verzekeraars verhogen premie voor fleetverzekeringen

Het aantal verzekeraars die een WAM dekking voor fleetowners aanbiedt krimpt. Dit komt vooral door de nieuwe Solvency II regels en een toenemende schadelast. Dat betekent minder concurrentie met als gevolg een prijsstijging van 10 tot 20 procent.

5. Compensatie jarenlang verlies op WAM

Verzekeraars keren al jarenlang meer uit op hun WA-verzekeringen dan ze aan premies binnenkrijgen. Volgens cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) gaat het hierbij om zo’n 308 miljoen euro meer. Dat gaan ze nu compenseren

Wat betekent dit voor onze leaserijders?

Helaas zijn wij genoodzaakt de premiestijging aan onze leaserijders door te berekenen. Hierdoor gaat het maandelijkse leasebedrag omhoog. Meer concreet betekent dit het volgende:

  • Casco: gemiddelde maandelijkse prijsstijging van € 3,45.
  • WAM: gemiddelde maandelijkse prijsstijging van € 4,94 (de personenauto stijgt minder hard dan een bestel- of vrachtauto).

NB. De Schadeverzekering Voor Inzittenden (SVI) en Ongevallen Inzittenden Verzekering (OIV) vallen buiten de scope van deze aanpassingen.

Informatie assurantiewijziging op voertuigniveau

Van uw mobiliteitsadviseur bij WagenPlan krijgt u bericht over de consequenties van de assurantiewijziging voor het leasebedrag voor iedere auto afzonderlijk. Heeft u die niet ontvangen of heeft u verder nog vragen, neem dan contact op via info@wagenplan.nl of (055) 579 8223. We helpen u graag verder.

Deel dit bericht:

Auteur:

"Bezit geeft sores, gebruik is zorgeloos"

Gert Jan van Hassel
Accountmanager
Reacties