Eindelijk weer naar het buitenland? Vergeet deze 7 dingen niet!

13 juli 2021
Eindelijk weer naar het buitenland? Vergeet deze 7 dingen niet!

Vorig jaar hebben veel mensen vakantie in eigen land gevierd, maar de vakantieplannen voor deze zomer zien er vaak weer heel anders uit. Er is nu een en ander geel of groen, maar dat kan ook snel weer veranderen. Ook de Nederlandse Overheid doet haar best om de burger op vakantie te laten gaan door de Corona piek in eigen land te bedwingen

Een geel reisadvies houdt in dat reizen kan, maar dat je wel waakzaam moet zijn voor de actuele situatie. Als de omstandigheden veranderen, kan het reisadvies namelijk zomaar worden aangepast. Een goede voorbereiding is dan ook nog steeds onmisbaar en de onderstaande tips helpen je hierbij. 

Reisadvies checken voor én tijdens je reis 

Het is belangrijk om voor vertrek het reisadvies voor het land van bestemming te checken. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Op de website nederlandwereldwijd.nl vind je per land de reisadviezen van de Nederlandse overheid. Je kunt ook de Reisapp downloadenMet de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane heb je betrouwbare reisinformatie bij de hand en ontvang je bericht wanneer een reisadvies verandert. 

Het is om die reden belangrijk om deze site ook tijdens je reis in de gaten te houden. Verandert het advies van geel naar oranje? Dan moet je het gebied zo snel mogelijk verlaten. Als je toch blijft, kan dit het uitreizen lastiger maken. Ook kan het invloed hebben op de geldigheid van je reisverzekering. Is je bestemming tijdens je verblijf van geel naar oranje veranderd? Dan wordt tevens dringend aangeraden om in quarantaine te gaan. Dit geldt niet als je gevaccineerd bent. 

Testen, quarantaine en vaccinatie

Als een vakantieland op geel staat, betekent dat niet dat er geen maatregelen meer van toepassing zijn. In veel gevallen zijn er nog steeds beperkingen na aankomst, in de vorm van een quarantaine of een negatieve coronatest.  

Wil je precies weten wat de regels zijn voor jouw vakantieland? Vul dan hier de bestemming in om alle reisinformatie te bekijken. Krijg je zelf tijdens de vakantie klachten die kunnen duiden op corona? Blijf dan net als in Nederland binnen en laat je zo snel mogelijk testen of neem contact op met een lokale huisarts.  

Als je op vakantie bent geweest in een hoog-risicogebied en terugkomt naar Nederland, zijn er ook hier een aantal maatregelen waar je rekening mee moet houden. Allereerst dien je voor vertrek een negatieve testuitslag te kunnen laten zien. Deze mag op dit moment maximaal 48 uur oud zijn. Wanneer je met het vliegtuig reist is ook een gezondheidsverklaring nodig.  


En zodra je weer in Nederland bent, dien je 10 dagen in quarantaine te gaan. Wanneer je op dag 5 opnieuw een test laat doen en deze negatief is, mag je de quarantaine beëindigen.
Dit geldt niet als je volledig gevaccineerd zijn. Kom je uit een land dat op code rood staat, dan geldt de quarantaine plicht wel. Als je twijfelt over wat je precies moet doen bij terugkeer in Nederland, is dit een handig hulpmiddel.

Controleer je verzekeringen 

Het klinkt logisch, maar het wordt toch vaak vergeten: controleer of je voldoende verzekerd bent! Helemaal nu is het enorm belangrijk om je verzekeringen en voorwaarden goed te bekijken.  

Wat is er geregeld als je ziek wordt op reis? Worden de medische kosten tot het Nederlandse tarief vergoed of zijn ook hogere kosten gedekt? Wie vergoedt eventuele extra verblijfkosten? Wat gebeurt er met je reisverzekering als de grenzen ineens sluiten? Twijfel je of je goed verzekerd bent voor de reis die je gaat maken? Neem dan even contact op met de verzekering om te overleggen. 

Lokale maatregelen 

De algemene maatregelen die iedereen inmiddels kent, gelden ook voor je vakantiebestemming: ga niet naar drukke plekken, was regelmatig je handen, gebruik desinfecterende gel en neem mondkapjes mee. Zorg er daarnaast voor dat je de lokale coronamaatregelen in de gaten houdt, inclusief die van de landen waar je doorheen reist.  


Waar moet je mondkapjes dragen? Is de horeca open? Word je gecontroleerd op symptomen aan de grens? Wat zijn de regels bij bijvoorbeeld zwembaden, meren en stranden en hoe zit het met afstand houden? Wat het er niet makkelijker op maakt, is dat de maatregelen niet alleen verschillen per land, maar soms zelfs per regio. 
 

Ga je op reis naar een van de populaire vakantielanden, kijk dan hier voor de belangrijkste punten. Voor maatregelen in andere landen en extra informatie kun je kijken op nederlandwereldwijd.nl. Je kunt natuurlijk ook altijd informeren bij je reisorganisatie of accommodatie. 

Medicijngebruik 

Gebruik je medicatie? Neem dan voor de zekerheid voor een paar extra dagen medicijnen mee. Vraag ook bij je eigen apotheek een medicijnpaspoort aan. Dat kan van pas komen als je ziek wordt in het buitenland. Zorg er daarnaast voor dat je zowel de medicijnen als het medicijnpaspoort altijd bij je hebt, bijvoorbeeld in je handbagage of rugzak.  

Ziek geworden? 

Als je ziek wordt op vakantie kun je het beste contact opnemen met een lokale arts. Je kunt bij de receptie van je camping of hotel om een telefoonnummer vragen. Zijn de klachten ernstig, dan word je vaak in het ziekenhuis opgenomen. Neem in beide gevallen contact op met de alarmcentrale van je verzekering. Die kan je helpen met het uitleggen van de regels, zoals het lokale testbeleid en de quarantainemaatregelen.  

Deze hulpverlening is wel afhankelijk van de lokale situatie. Gaan er bijvoorbeeld minder vluchten naar Nederland, dan kan het langer duren voor de terugreis geregeld is. Onze partner Eurocross kan tijdens code geel ook medische escorts inzetten. Deze verpleegkundigen begeleiden zieke of gewonde reizigers terug naar Nederland. 

Pechhulp op vakantie 

Eurocross kan in alle landen met code geel pechhulp bieden via de reisverzekering. Geldt er op jouw bestemming een oranje reisadvies, dan is de pechhulp afhankelijk van je autoverzekering en de afgesloten pechhulpmodules. Bij pech wordt je auto ter plaatse gerepareerd of meegenomen naar een garage in de buurt.  

Kun je de reis niet meer met je eigen auto vervolgen? Dan kan het wel wat langer duren voordat er een huurauto beschikbaar is die weer in Nederland ingeleverd kan worden. Soms moet er een vervangende auto uit Nederland komen. Deze wordt dan gebracht door een chauffeur.
  

Praktische tips voor de autovakantie 

Ga je met de auto naar het buitenland. Loop dan voor je vertrekt nog onze 10 autovakantietips door. Dan laat je niets aan het toeval over en staat niets meer een fantastische vakantie in de weg.  

Meer info voor je op vakantie gaat? 

Via de onderstaande links vind je meer handige informatie voor vertrek: 

 

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties