Hoe corona onze kijk op mobiliteit eindelijk echt verandert 

21 juli 2020
Hoe corona onze kijk op mobiliteit eindelijk echt verandert 

Hoewel iedereen al tijden roept dat we als maatschappij anders om moeten gaan met mobiliteit, waren er altijd praktische barrières en dilemma’s die bedrijven tegen hielden ook daadwerkelijk actie te ondernemen. 

Hoewel het coronavirus veel persoonlijk en zakelijk leed teweeg brengt, is er ook één duidelijke positieve invloed zichtbaar. Namelijk: de manier van reizen en hoe wij tegen mobiliteit aankijken is behoorlijk veranderd. We zien drie duidelijke trends, die ervoor kunnen zorgen dat onze kijk op mobiliteit nu écht duurzaam verandert. We zetten ze voor je op een rijtje: 

Trend 1: Thuiswerken is niet meer weg te denken

Voor de coronacrisis werkte ongeveer 5% van de Nederlandse beroepsbevolking regelmatig thuis. Tijdens de coronacrisis liep dit op naar maar liefst 60% tijdens de piekmomenten. Door de kennis die we in die periode opdeden van op afstand werken en vergaderen, zijn we nu goed in staat de normale werkzaamheden door te laten gaan. 

We kwamen erachter dat het in veel gevallen niet echt noodzakelijk is om fysiek op kantoor aanwezig te zijn om goed contact met onze collega’s en klanten te onderhouden. Het enige dat we echt nodig hebben is een stabiele netwerkverbinding en een adequate werkplek. 

Uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid naar de effecten van de Coronacrisis op ons mobiliteitsgedrag blijkt zelfs dat 27% van de deelnemers aan het onderzoek ook na de crisis blijvend of regelmatig thuis wil werken. 

Trend 2: Flexibiliteit in reizen wordt belangrijker

Medewerkers bepalen graag zelf hoe zij naar hun werk gaan en wanneer. Door dit zelf te bepalen, kunnen zij niet alleen files en grote concentraties mensen vermijden, maar ook een betere balans vinden in hun werk- en privéleven. 

Daarbij bepaalt de agenda van de medewerker hoe hij zich zakelijk verplaatst. Kiest hij voor de auto, de motor, het OV, de fiets of blijft hij toch thuiswerken? Een bijkomend voordeel van flexibel en goed afgestemd omgaan met deze individuele mobiliteitswensen is dat de filedruk in Nederland aanzienlijk af zal nemen. Zelfs wanneer iedereen maar één of twee dagen per week niet kiest voor de auto!

Verduurzaam onze zakelijke mobiliteit

Trend 3: Private Lease

Het OV is dankzij de coronacrisis de populariteit verloren. Men kan immers niet voldoende afstand houden en over de bescherming van mondkapjes verschillen de meningen. Je medewerkers reizen, wanneer ze op pad moeten, liever met de auto. Aangezien niet iedereen beschikt over een privé auto kan private lease een oplossing zijn. Ben je klant van WagenPlan, of één van de andere merken van Achmea, dan krijgen je medewerkers 10% korting op het termijnbedrag voor private lease. Daardoor wordt private lease zeer aantrekkelijk voor je medewerkers. 

Om private lease op te nemen in de mobiliteitsregeling van je organisatie zijn er verschillende mogelijkheden. Zo zou je ervoor kunnen kiezen een mobiliteitsbudget per medewerker te introduceren. Met het mobiliteitsbudget verleg je de verantwoordelijkheid voor de mobiliteit naar je medewerkers. Je stelt maandelijks een budget ter beschikking, uiteraard afhankelijk van de functie, en je medewerkers bepalen zelf hoe zij dit budget besteden. Dat kan dus ook een financiële tegemoetkoming voor de private leaseauto zijn. Wil je het administratief en organisatorisch goed regelen, dan ga je hiervoor in zee met een partner die je alle administratieve rompslomp uit handen neemt en bij voorkeur werkt met één pas of app voor alle typen vervoer.

Reden genoeg om nu écht eens door te pakken, toch? 

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties