Met de auto op vakantie: de kosten op een rijtje

2 juni 2018
Met de auto op vakantie: de kosten op een rijtje

Tijdens de vakantie kijken we meestal niet op een kilometertje meer of minder. De zon schijnt, het is vakantie! Maar als je grote afstanden aflegt, lopen je reiskosten al snel behoorlijk in de papieren. Wat zijn nu de grootste kostenposten en hoe kun je die zoveel mogelijk beperken?

Brandstofkosten

Waarschijnlijk de grootste kostenpost waar je maar weinig invloed op hebt. Je kunt ze enigszins beperken door goedkoop te tanken, je auto niet te zwaar te beladen, je banden op de juiste spanning te houden en die dakbak misschien toch maar liever thuis te laten. En iets rustiger rijden scheelt ook een slok op een borrel terwijl je echt niet veel later op je vakantiebestemming aankomt. 

Kosten per kilometer

Afhankelijk van je leasecontract reken je je privé gereden kilometers af met je werkgever of heb je een maximum aantal kilometers dat je privé mag rijden (kom je daar boven dan moet je betalen). Voor je een leasecontract afsluit is het verstandig om uit te zoeken hoeveel je privé, dus ook tijdens je vakantie, rijdt. Dan kun je een inschatting maken van de totale kosten van de verschillende contractsvormen.

Kosten gebruik wegennet, tunnels en bruggen

In veel Europese landen betaal je tol om van het wegennet gebruik te mogen maken. Alleen in Duitsland en België hoef je – voorlopig – nog niets bij te betalen. Hoe (en hoeveel) je betaalt verschilt per land:

• Tol Badge: De Tol-badge is een elektronische tolbetaling voor Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. Je kan hiermee betalen op de weg en bij parkeergelegenheden.
• Tolpoortjes: snelwegen in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië en enkele bruggen en tunnels in Denemarken en Groot-Brittannië.
• Vignet: Zwitserland (voor een heel kalenderjaar), Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Slovenië (ook voor kortere periodes).
• Milieusticker: Stadscentra in Duitsland en in Frankrijk.


Je kunt de tolkosten vermijden door een alternatieve route te kiezen, maar dan ben je al snel veel extra tijd kwijt. Bovendien gebruik je door de omweg extra benzine. Per saldo levert het daarom weinig op.

Tip: gebruik de navigatie app van Michelin

Wil je van te voren weten wat de totale kosten van je reis zijn, gebruik dan de navigatie app van Michelin. Deze app berekent op basis van jouw route de kosten voor je brandstof en de tolkosten.

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties