Op vakantie tijdens de coronacrisis? 7 onmisbare tips! 

8 juli 2020
Op vakantie tijdens de coronacrisis? 7 onmisbare tips! 

Hoe zien jouw vakantieplannen er dit jaar uit? Vast anders dan je je begin dit jaar voorstelde. Veel vakanties zijn door de coronacrisis afgelast of uitgesteld. Veel mensen besloten dit jaar op vakantie in eigen land te gaan, anderen besluiten op het allerlaatste moment waar ze heen gaan. En dan is er nog een kleine groep die de oorspronkelijke vakantieplannen gewoon laat doorgaan, nu veel grenzen weer open zijn. Opvallend is wel dat de meesten voor een autoreis kiezen en niet met het vliegtuig gaan. Maar wat jij ook van plan bent deze zomer; je moet je goed voorbereiden.  

We geven je in deze blogpost dan ook graag een paar onmisbare tips om jouw vakantie vlekkeloos te laten verlopen. 

Vooraf reisadvies checken  

Ken je de website Nederlandwereldwijd.nl al? Op deze website vind je voor ieder land het reisadvies van de Nederlandse overheid. Het is dus verstandig om deze regelmatig te checken. Niet alleen vóór je vakantie, maar ook tijdens je trip. Het kan namelijk zomaar zijn dat het reisadvies plotseling verandert door een nieuwe uitbraak van het coronavirus. Dan moet je het land zo snel mogelijk verlaten. Als je besluit te blijven, kan dat gevolgen hebben voor je terugkeer naar Nederland en de geldigheid van je reisverzekering.   

Extra tip: controleer ook twee weken na je terugkeer de website nog regelmatig. Mocht er namelijk een nieuwe uitbraak van het virus zijn, moet je alsnog in quarantaine.  

Coronamaatregelen op reis 

Eigenlijk geldt deze zomer overal: ga niet naar drukke plekken, neem desinfecterende gel en mondkapjes mee en was je handen vaak. Daarnaast kunnen er in jouw vakantieland nog andere maatregelen gelden, dus het is verstandig om dat vooraf uit te zoeken. Bekijk ook even aan welke regels je moet voldoen in de landen waar je doorheen reist. Word je aan de grens bijvoorbeeld gecheckt op symptomen? Hoeveel afstand moet je bewaren? Waar zijn mondkapjes verplicht? Aangezien nog niemand exact weet hoe het virus zich verspreidt, kunnen de regels per land en zelfs per regio verschillen. Je reisorganisatie of accommodatie kan je vast en zeker meer vertellen over de geldende maatregelen.  

Verzekeringen controleren 

Ben je goed en voldoende verzekerd? In de praktijk vergeten veel mensen dit te controleren, maar dat is een luxe die je je dit jaar niet kunt veroorloven. Wat gebeurt er als je ziek wordt op reis? Worden dan de medische kosten tot het Nederlands tarief vergoed of ook hogere kosten? En wie betaalt eventuele extra verblijfkosten? Welke gevolgen heeft het voor je reisverzekering als de grenzen ineens sluiten? Neem even de tijd om je verzekeringen en de voorwaarden daarvan goed te bestuderen. Twijfel je? Neem dan echt even contact op met je verzekering. 

Medicijngebruik op vakantie 

Gebruikt iemand in je gezin medicatie? Neem dan medicatie mee voor een paar dagen langer dan je geplande vakantie. Vraag ook bij je eigen apotheek een medicijnpaspoort aan. Dat kan goed van pas komen als je ziek wordt in het buitenland. Zorg er daarnaast voor dat je zowel de medicijnen als het medicijnpaspoort altijd bij je hebt. In je handbagage of rugzak, bijvoorbeeld.  

Toch ziek op vakantie? 

Word je ziek op vakantie, dan kan de receptie van je hotel of camping bij lichte klachten vaak zorgen voor een arts. Zijn je klachten ernstiger, dan is een ziekenhuisopname vaak onvermijdelijk. Vergeet verder ook niet contact op te nemen met de alarmcentrale van je verzekeraar. Die kan je helpen met allerlei praktische zaken, zoals het regelen van de terugreis, maar ook met het uitleggen van de lokale regels als het gaat om coronatesten en quarantainemaatregelen in jouw vakantieland. Die hulpverlening is overigens wel afhankelijk van de lokale situatie.  

Pechhulp  

Zolang code geel in jouw vakantieland van kracht is, kan onze partner Eurocross je gewoon de pechhulp bieden die je gewend bent. Bij pech wordt je auto ter plaatse gerepareerd of meegenomen naar een garage in de buurt. Mocht je je reis niet meer met je eigen auto kunnen vervolgen, kan het wel langer duren voordat er een huurauto beschikbaar is. Eurocross is 24/7 bereikbaar op +31 (0)55 - 579 82 11.  

Praktische tips voor de autovakantie 

Ga je met de auto naar het buitenland. Loop dan voor je vertrekt nog onze 10 autovakantietips door. Dan laat je niets aan het toeval over en staat niets meer een fantastische vakantie in de weg.  

Meer info voor je op vakantie gaat?  

Tenslotte nog meer informatie die je kunt raadplegen via de onderstaande links: 

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties