Zakelijk autodelen: 7 tips om je op weg te helpen

18 oktober 2016
Zakelijk autodelen: 7 tips om je op weg te helpen

Zakelijk autodelen is zeer interessant om kosten te besparen en de CO2 uitstoot van je bedrijf te reduceren. Het klinkt leuk maar wat komt daar allemaal bij kijken? Voor je er als werkgever aan begint moet je duidelijk voor ogen hebben wat je ermee wilt bereiken. Zo zorg je dat medewerkers het ook kunnen omarmen. Wil je serieus met zakelijk autodelen aan de slag, lees dan deze 7 tips.

Tip 1.  Bepaal wat je met autodelen wilt bereiken 

Parkeerproblemen oplossen bij je bedrijf, het realiseren van een kostenbesparing of als onderdeel van je MVO-beleid? In welke mate levert zakelijk autodelen een bijdrage aan het realiseren van deze doelstellingen? Alleen als je drijfveren helder en overtuigend zijn – zowel voor je bedrijf als voor je medewerkers – heeft autodelen kans van slagen. 

Tip 2. Creëer inzicht

Kijk, afhankelijk van je drijfveren, niet alleen naar de kosten en baten in euro’s maar bijvoorbeeld ook naar milieuwinst en tevredenheid van je medewerkers. Maak hierbij gebruik van de kennis van partijen in de markt. En zorg altijd voor een goede nulmeting en deel zoveel mogelijk kennis en informatie met je medewerkers om ze echt te betrekken! 

Tip 3. Selecteer de juiste medewerkers 

Voor medewerkers die dagelijks een zakelijke auto nodig hebben werkt zakelijk autodelen meestal niet. Begin daarom met medewerkers die af en toe een zakelijke auto nodig hebben (hun kilometers declareren) en met het OV of de fiets naar hun werk komen.

Tip 4. Begin klein

Zet niet direct je hele parkeerterrein vol met deelauto’s. Begin klein en monitor het gebruik. Schaal pas op als de vraag het aanbod overstijgt.

Tip 5. Zorg goed voor je delende medewerkers

Maak autodelen zo gemakkelijk mogelijk. Zorg bijvoorbeeld dat de auto’s vlakbij staan en voorkom onnodige administratie. Geef als directie het goede voorbeeld zodat autodelen status krijgt.

Tip 6. Doe ‘an offer you can’t refuse’

Heldere, aantrekkelijke voorwaarden en een voor iedere medewerker op maat gemaakt pakket: zorg voor een aanbod waarop je zelf ook geen ‘nee’ zou zeggen.

Tip 7. Bied maximale flexibiliteit

Combineer zakelijk autodelen met OV-mogelijkheden voor maximale flexibiliteit. Of maak het onderdeel van een mobiliteitsbudget. Zo zit de medewerker zelf aan het stuur en verlaag je drempel om te gaan delen. 

Precies weten wat zakelijk autodelen voor jou kan betekenen? 

Neem dan contact op met onze adviseurs, zij helpen je graag verder. 

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties