Twaalf tips waarmee jouw autovakantie niet meer misgaat!

26 juni 2017
Twaalf tips waarmee jouw autovakantie niet meer misgaat!

Het vakantieseizoen staat voor de deur en de kans is groot dat je binnen de komende twee maanden er met je auto op uittrekt. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de reis, hebben wij voor je uitgezocht wat je het beste kan doen. Met deze tips ga je “zeker” op reis.

1. Check je auto voor je weggaat

Misschien is het al even geleden dat je de auto nog eens goed hebt laten nakijken. Laat voordat je op vakantie gaat het uitgerekende moment zijn om dit nog eens wel te doen. Werken de accu, de rem, en de koeling naar behoren? En is het oliepeil gecontroleerd? Een kleine moeite voor een groot plezier, want hiermee weet je zeker dat je veilig de landsgrenzen verlaat. Bekijk hier waar je een garage in de buurt kan vinden en een afspraak kunt maken. Fit to go abonnement? Kijk hier waar de dichtstbijzijnde Kwik-Fit garage is.

2. Tanken in het buitenland

Essence of gazoil? De buitenlandse namen voor benzine kunnen de keuze lastig maken. Download daarom de ’Even Tanken-app’ van Centraal Beheer. Deze app vertelt je precies welke soort benzine je het beste kan kiezen, en vertelt je waar je benzinestations kunt vinden.

3. Brandstofpas

Met een buitenlandtankpas wordt het tanken nog makkelijker. Daarmee kun je tanken bij alle DKV-tankstations. Afhankelijk van de afspraken met uw werkgever kunt u binnenlandse en/of buitenlandse tankingen declareren. Lees hier alles over hoe dat werkt.

4. Tolwegen

Het is een van de meest vervelende obstakels bij het rijden over buitenlandse wegen: in de rij staan voor een tolweg. Die rij kun je ook overslaan met een Tolbadge bij de ANWB. Daarmee kun je over het gehele Franse wegennet bij de Télépeage elektronisch afrekenen en direct doorrijden.

5. Belangrijk om mee te nemen

Je identiteitsbewijs en rijbewijs staan uiteraard op nummer één als het gaat om belangrijke papieren die je meeneemt. Denk echter ook aan je kentekenbewijs en groene kaart. Handig is ook het zekere voor het onzekere te nemen en benodigdheden voor pechsituaties mee te nemen zoals; een gevarendriehoek, veiligheidshesjes voor alle reizigers, een EHBO-set, een fles water en een reserveband of thuiskomer.

6. Pech onderweg

Mocht het gebeuren dat je onderweg strandt met pech, dan kun je terecht bij onze hulpdienst Eurocross. Je kunt hen bereiken op het nummer (+31 (0)55 - 579 82 11).  Zij schakelen zo nodig een hulpdienst voor je in. 

7. Afwijkende regels

Verdiep je voordat je weggaat in de regels van het desbetreffende land. In het buitenland zijn er vaak afwijkende regels wat betreft milieuzones. Lees in onze blog(link naar blog over milieuzones) welke dat zijn.
Ook kan het bijvoorbeeld zijn dat je een vignet nodig hebt. In Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Slovenië en Zwitserland is dit op de snelwegen verplicht. In Zwitserland gaat dit gepaard met een verbod op navigatieapparatuur en software met flitsmeldingen. Ook in Frankrijk en Duitsland moet de functie voor flitsmeldingen zijn uitgeschakeld, dus ook op je telefoon of tablet. Op vakantie naar Turkije of Marokko? Vraag een buitenlandverklaring aan.

Frankrijk kent dit jaar ook in bepaalde grote steden een vignet, kijk of dit voor u van toepassing is op de ANWB site.  

8. Goed verzekerd op reis

Bekijk goed welke kosten je reisverzekering in het buitenland dekt en sluit zo nodig een aanvullende reisverzekering af.

9. Vermijd de drukste dagen

Wees slim en ontwijk de files. Dit jaar wordt de meeste drukte verwacht van 22 juli tot 21 augustus.

10. Elektrisch op vakantie? Wel goed plannen!

Ga je met je elektrische auto op vakantie en wil je precies weten waar je in het buitenland kunt laden, kijk dan op chargemap.com of oplaadpunten.nl. Je kunt ook de app van chargemap downloaden. Deze kun je gebruiken op zowel iOS en Android. 

11. Huur een gezinsauto

Ga je met je gezin op pad en is je leaseauto te klein? Een gezinswagen biedt hierbij het meeste comfort. Deze kun je meestal voor een redelijke prijs huren; zeker als je voor een langere periode huurt. Denk hierbij aan zo’n veertig euro per dag exclusief brandkosten. Als je zakelijk huurt, betaal je net als altijd de bijtelling.

12. Op vakantie met de caravan? Vraag tijdig groene kaart aan!

In Nederland is uw caravan automatisch meeverzekerd. Op de groene kaart van uw auto staat de code AF, wat aangeeft dat een aanhanger of caravan automatisch is meeverzekerd. Het gaat daarbij om een WA-dekking.

Als WagenPlan ook de verzekering van jouw auto regelt dan kan je een groene kaart bij ons aanvragen. Gaat u op vakantie en reist u door of naar Duitsland, Spanje of Polen dan heeft u ook voor uw aanhangwagen of caravan (voor zover deze voorzien zijn van een eigen kenteken) een aparte groene kaart nodig. Vermeld in dat geval ook het kenteken, merk en type van de aanhangwagen of caravan op het aanvraagformulier. De groene kaart wordt verzonden naar het met de werkgever/bedrijf afgesproken verzendadres. De opgegeven adresgegevens dienen dan ook uitsluitend ter verificatie van de bij ons bekende gegevens.

Twijfel je nog over bepaalde zaken of heb je nog andere vragen voordat je met de auto op vakantie gaat? Neem dan gerust contact op met een van onze leaseadviseurs. We helpen je graag verder.

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties