Meer thuiswerken, minder OV. Pas je mobiliteitsbeleid aan.

11 augustus 2020
Meer thuiswerken, minder OV. Pas je mobiliteitsbeleid aan.

De manier waarop we reizen, is door de coronacrisis ingrijpend veranderd. Uit onderzoek van het Kennis instituut Mobiliteit  blijkt niet alleen dat zo’n 44% van de Nederlandse beroepsbevolking meer thuis werkt, maar ook dat de mobiliteitsbehoefte van medewerkers fundamenteel veranderd is. Zo ontwijken medewerkers het OV en stappen ze vaker in de auto of op de fiets als alternatief. 

En hoewel deze nieuwe situatie misschien ook wel weer van voorbijgaande aard is, zullen we niet snel weer reizen zoals vóór deze crisis. Dat heeft ook gevolgen voor je mobiliteitsbeleid en het is verstandig om daar nu vast mee aan de slag te gaan. Wij delen een aantal tips die jou helpen maximaal voorbereid te zijn op het ‘nieuwe normaal’.

Wat betekent het nieuwe normaal voor je mobiliteitsbeleid?

De verwachting is dus dat we het komende jaar nog regelmatig thuis zullen werken. Het woon-werk verkeer neemt daardoor drastisch af, maar hoe pas je jouw mobiliteitsbeleid daarop aan? 

1. Flexibele reiskostenvergoedingen

Door minder vaste abonnementen en kilometervergoedingen te hanteren en deze te vervangen door een model waarbij alleen de daadwerkelijk gemaakte reiskosten vergoed worden, kun je een aanzienlijke kostenbesparing realiseren. 

2. Alternatieve reismogelijkheden

Zo worden de e-bike en gewone fiets bijvoorbeeld steeds populairder. Het gebruik van de (elektrische) fiets kun je misschien aanmoedigen door een ‘Fiets van de zaak’-regeling, of door de ‘normale’ kilometervergoeding van 0,19 euro per kilometer (onbelast) ook te betalen voor kilometers die jouw collega’s per fiets afleggen. 

Daarnaast kan ook het (al dan niet tijdelijk) gebruik van de eigen auto van je medewerkers aantrekkelijk voor hen zijn, of de mogelijkheid om via het bedrijf gebruik te maken van een private lease aanbieding. Medewerkers van bedrijven die bij Wagenplan leasen, krijgen bijvoorbeeld standaard 10% korting op private lease. Daarbij is het wel belangrijk dat je ook over voldoende parkeergelegenheid beschikt om al die auto’s onder werktijd veilig te kunnen parkeren. 

Welke alternatieve reismogelijkheden je ook aanbiedt, je loopt het risico dat je jezelf met veel extra administratief werk opzadelt. En dat kost tijd en ook geld. WagenPlan heeft daarvoor een handige oplossing: MobiPlan, maar daarover later meer. 

Verduurzaam onze zakelijke mobiliteit

Keuzevrijheid in mobiliteit voor medewerkers

Flexibiliteit en veiligheid zijn in deze nieuwe situatie bij het afleggen van zakelijke kilometers erg belangrijk. Geef je medewerkers daarom de vrijheid om per zakelijke rit de mobiliteitsoplossing te kiezen die het beste past bij de werkzaamheden, bestemming of werkzaamheden. Daar zijn mobiliteitskaarten, deelauto’s of -fietsen uitermate geschikt voor. 

Maatwerk in mobiliteit is nodig

Nu we geconfronteerd worden met het ‘nieuwe normaal’ wil je je medewerkers graag die vrijheid geven. Maar je wilt óók de mogelijkheid hebben om snel en kostenefficiënt te reageren als de situatie weer verandert. Dat vraagt om een flexibele maatwerkoplossing die is toegespitst op jouw bedrijf en de mobiliteitsbehoefte van je personeel. Met MobiPlan helpt WagenPlan jou aan deze flexibiliteit én met de administratieve afhandeling. 

Met MobiPlan bied je flexibiliteit zonder extra administratie

Met MobiPlan maak je gebruik van een slimme app waarmee het registreren en declareren van je zakelijke mobiliteit een fluitje van een cent is. Reizen, kosten en kilometers worden automatisch vastgelegd en maandelijks gefactureerd. 

MobiPlan is per individuele medewerker in te regelen, geschikt voor alle vormen van zakelijk vervoer en inclusief onze zeer complete mobiliteitskaart die nagenoeg alle vervoersoplossingen ontsluit. 

Jouw doelstellingen en de mobiliteitsbehoefte van je medewerkers vormen altijd het uitgangspunt voor het inregelen van MobiPlan. Samen met jou bepalen we, per individuele medewerker of functiegroep, van welke vervoersmiddelenmix gebruikgemaakt kan worden. En dat leggen we vast in de administratie die je terugziet in de app. Op die manier ben jij niet onnodig veel tijd kwijt aan de administratieve afhandeling van de reiskostendeclaraties van je medewerkers. 

Meer weten over MobiPlan?

Ben jij benieuwd hoe je jouw medewerkers met MobiPlan de flexibiliteit en veiligheid kunt bieden waar zij in deze bijzondere tijd behoefte aan hebben? Download dan nu onze MobiPlan brochure en ontdek hoe je als werkgever de complete uitvoering van je persoonlijke mobiliteitsbudget kunt regelen met MobiPlan.


MobiPlan informatiebrochure aanvragen

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties