Registratie CO₂-uitstoot zakelijk verkeer: maak ‘t makkelijk

14 september 2023
Blog Registratie CO₂-uitstoot zakelijk verkeer

Als werkgever wil je graag voldoen aan de CO₂-registratieplicht voor zakelijk verkeer. Het registreren van de CO₂-uitstoot is een behoorlijk tijdrovende en complexe taak. Maar geen zorgen, in deze blogpost gidsen we je door de vereisten heen.

Wat houdt de CO₂-registratie voor de werkgever in?

De CO₂-registratieplicht geldt voor bedrijven die te maken hebben met zakelijk verkeer. Dit omvat de kilometers die werknemers afleggen voor woon-werkverkeer en andere zakelijke doeleinden. Het bijhouden van deze gegevens is belangrijk. Dit is nodig om te voldoen aan de normerende regeling werkgebonden personenmobiliteit. Daarnaast draagt het bij aan een duurzame toekomst. Daarmee voldoe je aan de wettelijke verplichtingen én help je mee aan de klimaatdoelen.

Hoe werkt de (zakelijke) CO₂-registratie?

Het registreren van de CO₂-uitstoot vraagt om een gedegen administratie. Hierin noteer je precies wat je werknemers aan zakelijk verkeer hebben afgelegd. Denk aan reizen per OV en met de auto. Hierbij houd je het type vervoermiddel en de gebruikte brandstof bij. Via een digitaal formulier lever je deze gegevens vervolgens aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit doe je jaarlijks voor 1 juli van het volgende kalenderjaar.

Hoe registreer je de CO₂-uitstoot van zakelijk verkeer?

Er zijn verschillende manieren om de CO₂-uitstoot van zakelijk verkeer bij te houden. Van een Excelsheet tot een administratiesysteem met allerlei losse bonnetjes. Het vraagt om het continu monitoren van werknemers, of ze er nu zin in hebben of niet. En je kan je voorstellen… het bijhouden van al die kilometers is een tijdrovende klus.

Gelukkig zijn er ook handige apps waarmee werknemers hun zakelijke kilometers zelf eenvoudig en privacyproof registreren via GPS op hun telefoon of door het handmatig invoeren van gegevens. Bij sommige is er bovendien een automatische koppeling met de RDW voor de CO₂-uitstoot van auto's. Hiermee worden de administratieve lasten al een stuk lichter.

CO₂-uitstoot berekenen

Het berekenen van de CO₂-uitstoot van zakelijk verkeer is een uitdaging, maar als werkgever hoef je dat niet zelf te doen. Op basis van de gegevens die je aan de RVO doorgeeft, berekent de RVO de CO₂-emissie. Daarop krijg je een terugkoppeling, bestaande uit relevante data en algemene tips en adviezen om de uitstoot te verminderen. Hierbij kan je denken aan het stimuleren van fietsen, het openbaar vervoer of elektrisch vervoer. Een ander advies kan zijn om het bedrijfspand energiezuiniger te maken, wat ook zorgt voor minder CO₂-uitstoot en lagere energiekosten.

Maak de zakelijke registratie van je CO₂-uitstoot makkelijk

Gelukkig kan de registratie van de CO₂-uitstoot van het zakelijke verkeer ook gemakkelijk en zonder rompslomp. Met de MobiPlan app kunnen werknemers hun reizen eenvoudig vastleggen. Dit doen ze door hun kilometers en vervoermiddel in te voeren. Jij krijgt vervolgens een overzichtelijke CO₂-rapportage die je kunt delen met de RVO. Dit bespaart niet alleen tijd en administratieve handelingen, maar zorgt er ook voor dat je op tijd aan je verplichtingen voldoet.

Checklist: ben je goed voorbereid op de registratieplicht?

Voorbereid zijn op CO₂-registratieplicht? Dan is de checklist doorlopen belangrijk. Begin bij het begin: het controleren of de registratieplicht ook voor jouw bedrijf geldt. Zo ja, informeer je werknemers over deze verplichting. Zorg ervoor dat iedereen weet hoe ze hun zakelijke reizen moeten registreren. MobiPlan maakt administratie makkelijk en zorgt voor snelle en juiste CO₂-rapportage.

Gebruik MobiPlan voor CO₂-reductie

Naast het faciliteren van de CO₂-registratie, biedt MobiPlan ook mogelijkheden voor CO₂-reductie. Met de gegevens uit de registratie kun je milieuvriendelijk vervoer bevorderen. Dit kan helpen aan een groenere toekomst. Bij het gebruik van MobiPlan krijg je persoonlijk advies om de CO₂-uitstoot van zakelijke reizen te verminderen.

Laat ons je helpen bij registratie CO₂-uitstoot zakelijk verkeer

Met MobiPlan registreren je werknemers alle zakelijke en woon-werkkilometers zonder moeite. Je krijgt inzicht en een makkelijk te delen rapportage. Zo helpen we je de CO₂-uitstoot van je zakelijke mobiliteit te verlagen.

Wil je meer weten over de CO₂-registratie voor werkgevers? Download dan ons whitepaper voor praktische tips en voorbeelden uit de praktijk.

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties