3 x kosten besparen door slim wagenparkbeheer

22 juli 2019
3 x kosten besparen door slim wagenparkbeheer

Een besparing van 10 euro hier en 5 euro daar; het lijkt niet veel, maar als je al die kleine bedragen over de looptijd van een leasecontract bij elkaar optelt, kan het behoorlijk in de papieren lopen. En niet alleen vanwege het hogere maandbedrag. Hier 3 voorbeelden waarmee je eenvoudig kosten kun besparen.

1. Brandstof

Afhankelijk van waar je tankt, kun je tot wel 15 cent per liter op je brandstofkosten besparen. Vooral langs de snelweg betaal je de hoofdprijs. Ook premium benzine en diesel is vaak een stuk duurder dan reguliere brandstof. Met een gemiddeld wagenpark van 15 auto’s kun je dan al zo’n 4.375 euro per jaar besparen.*

* Uitgaande van 35.000 km per auto per jaar, een verbruik van 1:18 en een prijsverschil van 15 cent per liter. 

Je kunt de kosten op een aantal manieren in de hand te houden: 

  • Zet tanken langs de snelweg uit op de tankkaart
  • Sluit premium brandstoffen op de tankkaart uit
  • Sluit tanken in het buitenland uit (voor een tankkaart met buitenlandoptie betaal je per maand zo’n 2,50 euro extra)
  • Kiezen voor een tankkaart van 1 brandstofmerk*

* Dit is alleen zinvol als je medewerkers altijd langs de snelweg tanken. Bij tankstations buiten de snelwegen zijn de kortingen al zo hoog dat het voordeel van zo’n kaart eigenlijk al vervalt. 

De ervaring van WagenPlan is dat sturen op lokale pompstations en geen premium brandstoffen, de makkelijkste oplossing is, zowel voor de werkgever als voor de werknemer. Declaraties verwerken kost immers manuren.

Kosten kWh

Ook bij elektrische auto’s moet je hierover nadenken. Laden langs de snelweg is een stuk duurder dan bij de publieke laadpaal in de wijk. Terwijl een kWh bij de laadpaal op je oprit verreweg het voordeligst is. 

Tip: Ook de berekening van het omslagpunt van benzine naar diesel is van groot belang. Dat ligt allang niet meer op 30.000 km maar (veel) hoger. Op werkelijkverbruik.nl vind je het werkelijk gemiddeld verbruik van alle gangbare merken en modellen waarmee je het omslagpunt heel precies berekent. 

2. Laat je medewerkers slim plannen

Zeker medewerkers die op uurbasis bij klanten werken, kunnen door slim te plannen veel kosten besparen. De tijd die zij bij een garage verspillen, kunnen ze immers niet in rekening brengen. Het slim plannen van onderhoud , beurten en bandenwissels, voorkomt verlies van declarabele uren.

Voorbeeld slim plannen bandenwissel

Winterbanden zitten tegenwoordig vrijwel standaard in de leaseregeling. Zeker tijdens winterse dagen rijden je medewerkers zo een stuk veiliger. En de meerkosten, zo’n 15 euro per maand, zijn te overzien. Maar er zijn ook verborgen kosten: met winterbanden heb je 2 keer per jaar een bandenwissel.

Plant een medewerker die wissel onhandig onder werktijd in, dan kost dat hem zo’n 2 uur (naar garage – bandenwissel - naar werkplek).  En dat 2 keer per jaar. Zeker voor een consultant die alleen op locatie bij de klant declarabel is, is het dus een goed idee om de bandenwissel op een kantoordag in te plannen. Leg deze aanpak vast in je autoregeling. Een korte toelichting helpt om de medewerker van het belang van deze bepaling te overtuigen.

3. Regel onderhoud bij een garage in de buurt

Ook als wagenparkbeheerder kun je eenvoudig kosten besparen door de zaken slim aan te pakken. Bijvoorbeeld door het onderhoud te regelen bij een garage in de buurt. Rijden je medewerkers voornamelijk Renault en zit er een Renault garage om de hoek, dan ligt het voor de hand het onderhoud daar te laten uitvoeren.

Zeker bij een wat groter wagenpark biedt dat veel voordelen: 

1)     Je medewerkers verliezen vrijwel geen werktijd omdat ze na het afleveren van de auto weer snel op hun werk zijn

2)     Vervangend vervoer is in principe niet nodig en mocht dat wel het geval zijn, dan kun je afspraken maken over een gereduceerd tarief

3)     Hoe groter het aanbod hoe beter je met garage of dealer kunt onderhandelen over de servicecomponenten zoals reparaties en onderhoud.

Vooral de kleinere bedrijven vergeten deze mogelijkheid vaak omdat het wagenparkbeheerder naast de normale werkzaamheden komt. Zonde, want het kan enorm schelen in de kosten.

Wil je meer weten?

Er zijn nog een heleboel andere manieren om geld te besparen via je wagenparkbeheer. In ons gratis e-book Is je leaseregeling nog wel actueel? lees je er meer over.

 

leaseregeling nog actueel, wagenparkbeheer

 

 

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties