Prinsjesdag 2016. Stijging bijtelling, daling hybride?

Traditioneel worden op Prinsjesdag de belastingplannen voor het volgende jaar gepresenteerd. Dat geldt ook voor de autobelastingen. Dit jaar lag dat anders. Het kabinet had eerder al de Autobrief II opgesteld die door beide Kamers is aangenomen. De Miljoenennota voegde daar niets aan toe. Daarmee is duidelijk geworden dat de wijziging van de bijtelling de belangrijkste verandering inzake de autobelastingen is. Wat zegt dit over de toekomst van plug-in-hybrides?
CO2-uitstoot of niet
Per 2017 wordt de regelgeving omtrent de autobelastingen sterk vereenvoudigd. De vaststelling van de bijtelling wordt voortaan beperkt tot de vraag of er CO2-uitstoot is of niet. Als het aan de overheid ligt, gaan we voor groen. Dat betekent dat alleen auto’s met 0 gram CO2-uitstoot in aanmerking komen voor het lage bijtellingspercentage van 4 procent. Volledig elektrische auto’s blijven daarmee voor de leaserijder zeer aantrekkelijk om te rijden: slechts 4 procent bijtelling en dat gegarandeerd voor een periode van 60 maanden. Voor een elektrische auto met een catalogusprijs van 35.000 euro betaalt een werknemer, bij een IB-tarief van 42 procent, slechts 49 euro aan nettobijtelling per maand. Dit geldt alleen voor volledig elektrische auto zonder CO2-uitstoot.
Voor alle overige auto’s met een uitstoot van meer dan 0 gram CO2 per kilometer, gaat vanaf een eerste toelatingsdatum in 2017 het bijtellingspercentage van 22 procent gelden. Snelle beslissers die nog in 2016 een nieuwe auto leasen, betalen 15 procent –mits de uitstoot maximaal 50 gram CO2 per kilometer bedraagt. Ook dit percentage geldt weer voor een periode van 60 maanden.
Bpm en motorrijtuigenbelasting
De motorrijtuigenbelasting zal in 2017 voor alle auto’s met 2 procent dalen. Voor een elektrische auto zonder CO2-uitstoot hoeft er (net als in 2016) geen bpm en geen motorrijtuigenbelasting betaald te worden. Voor plug-in-hybrides met een CO2-uitstoot van 50 gram of minder per kilometer, geldt het halftarief voor de motorrijtuigenbelasting. Dit halftarief blijft gelden tot en met 2020. Het feitelijke voordeel is afhankelijk van het gewicht van de auto en de brandstofsoort. Bij een dieselhybride kan dat voordeel tot zo’n 1.000 euro per jaar oplopen.
Doodsteek plug-in-hybrides?
Wat betekent dit voor de verkoop van plug-in-hybrides? De verwachting is dat deze op de korte termijn zal dalen. De financiële incentive valt voor de leaserijder immers weg. Tegelijkertijd hebben bedrijven nog steeds hun doelstellingen om CO2 te reduceren. Dat geldt niet in de laatste plaats voor autofabrikanten.
Alle autofabrikanten moeten straks voldoen aan de CO2-norm – en die gaan ze niet halen door een paar elektrische auto’s die in Nederland rijden. Willen de autofabrikanten hun CO2-doelstellingen halen, dan komen ze er niet onderuit om de catalogusprijs van hun EV’s en PHEV’s te verlagen om zo de verkoop te stimuleren.
Daarnaast zullen werkgevers hun werknemers blijven stimuleren om een CO2-aantrekkelijke auto te rijden om zo bij te dragen aan de CO2-doelstellingen van het bedrijf. Bijvoorbeeld door een lager brandstofverbruik te belonen waardoor er een extra financiële incentive ontstaat voor de berijder om toch te kiezen voor bijvoorbeeld een plug-in-hybride.
Kortom, de dip die we zullen zien in de verkopen van plug-in-hybrides is voor de korte termijn. Op de middellange termijn zal de verkoop aantrekken. De CO2-doelstellingen moeten immers gehaald worden.
Wil je weten hoe je meer potentieel haalt uit plug-in-hybrides?
We hebben drie artikelen geschreven die je hierbij op weg helpen: