Wat Prinsjesdag volgens WagenPlan had moeten brengen

Aangezien onze demissionaire regering het druk heeft met de kabinetsformatie valt er dit jaar tijdens Prinsjesdag weinig nieuws te melden over het autobeleid en de regeling van de (zakelijke) mobiliteit. Maar volgens ons moet er veel meer gebeuren. We moeten nú schakelen om onze mobiliteit toekomstbestendig te maken.
Zo zou het mobiliteitsbeleid er volgens ons uit moeten zien
Om de regering te helpen hebben wij een opzet gemaakt van hoe een toekomstbestendig (zakelijk) mobiliteitsbeleid er volgens ons uit zou moeten zien. Let wel: het is onze visie en we hebben het allemaal niet tot achter de komma doorgerekend. Maar de toekomstige regering mag het wat ons betreft gewoon overnemen en door laten rekenen voor de volgende Prinsjesdag.
Beste regering, dit zijn onze voorstellen voor de zakelijke mobiliteit:
1. Vaste bijtelling op zakelijke auto’s gaat eindelijk verdwijnen
Waar veel zakelijke rijders al jaren tegen ageren wordt nu eindelijk opgepakt door de overheid. De auto wordt niet langer als melkkoe gezien en de zakelijke rijder betaalt alleen nog voor het werkelijke privégebruik van de zakelijke auto. Het was natuurlijk al vreemd dat iemand met 501 privékilometers hetzelfde betaalt als iemand die 20.000 kilometer per jaar privé rijdt.
Voordeel van deze aanpak is dat hierdoor mobiliteitskosten inzichtelijk worden en iedereen een goede afweging kan maken of de autovakantie niet duurder is dan een vakantie met de trein of het vliegtuig.
2. Kilometerprijs wordt vastgesteld op basis van uitstoot
De kilometerprijs wordt voortaan op basis van de CO2- en fijnstofuitstoot bepaald. Dus privé rijden met een volledig elektrische auto is aanzienlijk goedkoper dan met de grote dieselauto. De ritregistratiesystemen zijn leidend in het afrekenmodel voor de fiscus, maar dienen wel aan voorwaarden te voldoen. En wie geen ritregistratie wil gebruiken, betaalt de standaardbijtelling van 25%.
3. Bruto-netto verrekening kosten mobiliteitsbudget
Voor de mensen die in plaats van een leaseauto voor een mobiliteitsbudget kiezen, worden de kosten waar mogelijk bruto-netto verrekend. Houd je bijvoorbeeld 100 euro over van je mobiliteitsbudget en je hebt voor 80 euro woon-werkkilometers gemaakt, dan mag je die 80 euro van de overgebleven 100 euro aftrekken. Dat betekent dat je alleen over de resterende 20 euro belasting betaalt in plaats van over 100 euro. En voor die 20 euro geldt een standaard belastingtarief van 25%. Dit is hetzelfde percentage als het basistarief voor de bijtelling van de auto zonder ritregistratie (zie hierboven). In dit plan is het wel van belang dat voor schone kilometers een laag tarief en voor vervuilende kilometers een hoog tarief geldt.
4. Belastingvrije vergoeding woon-werkverkeer maximaal 60% van de werkdagen
Nu thuiswerken sinds de coronacrisis de nieuwe norm is, krijgen medewerkers van bedrijven nog maar maximaal 60% van de werkzame dagen een belastingvrije kilometervergoeding woon-werkverkeer. De vergoeding is onafhankelijk van het vervoersmiddel dat je kiest: met de auto kom je dan net uit, met het ov houd je geld over en met de fiets houd je nagenoeg alles over. De kilometervergoeding wordt wel jaarlijks geïndexeerd op basis van gemiddelde kostprijs per kilometer. De niet reële vergoeding van 19 cent wordt dus eindelijk losgelaten.
5. Afschaffing wegenbelasting
Vanwege de extreem gestegen brandstofprijzen komt de wegbelasting te vervallen. Zo ontstaat een veel eerlijker systeem: immers, wie veel rijdt verbruikt meer brandstof en stoot meer schadelijke stoffen uit dan iemand die minder rijdt. Zo krijgen we eindelijk een systeem waarbij de vervuiler naar rato betaalt. Daarnaast maken kilometervreters natuurlijk ook intensiever gebruik van ons wegennet, logisch dat zij daarvoor betalen.
6. Subsidie op elektrische voertuigen blijft langer bestaan
De subsidie op elektrische voertuigen blijft doorlopen tot het moment dat de ‘Total Cost Of Ownership’ gelijk is aan die van voertuigen met een conventionele verbrandings- of hybride motor. Daarbij worden naast de aanschafprijs dus ook de onderhouds- en verbruikskosten meegenomen (die zijn bij een EV aanzienlijk lager dan bij een conventionele auto). Zo creëer je in plaats van een willekeurige verlening van de subsidieregeling, een objectieve maatstaf om de duur van de ondersteuning van elektrische voertuigen te onderbouwen.
7. Subsidiering openbaar vervoer
Het ov (trein, tram, bus, metro) wordt verder gesubsidieerd om het beter te laten concurreren met andere vervoersvormen. Want de kostenafweging blijft voor de meeste mensen toch het belangrijkste argument om voor een bepaald vervoersmiddel te kiezen. Met interessante prijzen zullen mensen het ov gemakkelijk als volwaardig onderdeel van hun mobiliteitsmix inzetten.
Het nieuwe mobiliteitsbeleid in de praktijk
WagenPlan heeft deze transitie al jaren geleden zien aankomen en speelt erop in met MobiPlan, gebruiksvriendelijke software tooling waarmee de mobiliteitskosten eenvoudig gebudgetteerd en geregistreerd kunnen worden. Voor zowel de privé- als voor de zakelijke reizen is in de MobiPlan-app op voorhand inzichtelijk wat de kosten per reis zijn en wat de daarbij behorende uitstoot is. Zo kun je bij elke reis de juiste keuze maken om van A naar B te reizen.
Vraag de MobiPlan Productbrochure aan
Naast de hierboven genoemde mogelijkheden, beschikt MobiPlan over een groot aantal andere functionaliteiten die bedrijven ondersteunen bij de uitvoering van een toekomstbestendig mobiliteitsbeleid. Mocht de regering het mobiliteitsbeleid volgens onze visie inrichten, dan kunnen bedrijven het met MobiPlan direct uitvoeren. Maar ook als alles bij het oude blijft, is MobiPlan dé oplossing voor een eenvoudige en complete implementatie van het mobiliteitsbeleid van je bedrijf.
Voor een helder overzicht van alle mogelijkheden verwijzen wij graag naar de MobiPlan Productbrochure. Je kunt deze gratis downloaden via onze site.
Nu al vragen?
Heb je nu al vragen over MobiPlan, neem dan contact op met een van onze mobiliteitsadviseurs. Je kunt ze bereiken via (055) 579 8223 of info@wagenplan.nl.