Wat u moet weten over WLTP

Leasen-WLTP

Per 1 juli 2020 voert de overheid nieuwe bpm-tarieven in gebaseerd op de WLTP-emissietest. Dit heeft gevolgen voor de prijzen van nieuwe auto’s die geregistreerd worden na deze datum. Wij zetten de feiten voor je op een rijtje.

Wat is de WLTP-emissietest?

Sinds 2018 is er een nieuwe testprocedure om het brandstofverbruik en de uitstoot van auto’s beter te meten: de Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP). De testresultaten geven een reëler beeld van de CO₂-uitstoot van auto’s en vallen in de regel hoger uit dan bij de oude tests.

Per 1 juli nieuwe bpm-tarieven (autobelasting) 

De overheid voert per 1 juli 2020 nieuwe bpm-tarieven in voor personenauto’s. Omdat de bpm gebaseerd is op de CO₂-uitstoot volgens de WLTP-emissietest, kan deze gemiddeld hoger uitvallen. Dat heeft gevolgen voor de door de overheid vastgestelde bpm-staffels en -tarieven waardoor autoprijzen ook anders kunnen uitvallen.

Leaseauto’s met leverdatum na 1 juli 2020

Heb je een leaseauto besteld die ná 1 juli 2020 wordt geleverd? Dan kan de leaseprijs nog wijzigen door de nieuwe bpm-tarieven. Het is nu nog niet mogelijk om hier een inschatting van te maken. Dit zal ook per auto verschillen. Wij verwachten dat de meeste importeurs pas in juni de aangepaste autoprijzen bekendmaken. Zoals gebruikelijk bevestigen wij de definitieve leaseprijs bij de levering van de auto.

Geen impact voor lopende contracten en bestelauto’s

De WLTP heeft geen effect op de leaseprijzen van uw rijdende wagenpark. Ook heeft het geen gevolgen voor de bpm op bestelauto’s, omdat deze niet gekoppeld is aan de CO₂-uitstoot.

Meer informatie over WLTP

Voor meer achtergrondinformatie en het laatste nieuws over WLTP verwijzen wij je graag naar https://www.wltp-info.nl/. Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan gerust contact op met je accountmanager.

Veelgestelde vragen over WLTP

Wat is NEDC?

De New European Driving Cycle (NEDC) is de officieuze benaming voor een gestandaardiseerde testrit die gebruikt wordt bij de typegoedkeuring van voertuigen. Hij is bedoeld om op een reproduceerbare manier de omstandigheden op de Europese wegen na te bootsen. Aan de hand van deze test worden het brandstofverbruik en de voertuigemissie van lichte auto's gemeten.

Wat is WLTP?

De NEDC stamt uit de jaren ’80 van de vorige eeuw. Door ontwikkelingen in autotechniek en rij omstandigheden is deze inmiddels sterk achterhaald. De Europese Unie ontwikkelde daarom een nieuwe test: de Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP). De Europese auto-industrie verwelkomt deze nieuwe test en heeft actief bijgedragen aan de ontwikkeling daarvan. Terwijl de NEDC de testwaardes vaststelt op basis van een theoretisch rijprofiel, is de WLTP-cyclus ontwikkeld met behulp van realistische rijgegevens, die werden verzameld in de hele wereld. Daardoor geeft de WLTP veel beter het werkelijke gebruik van auto’s weer.

Wat is het doel van de WLTP test?

De WLTP werd ontwikkeld met het doel om gebruikt te worden als mondiale testcyclus voor diverse regio’s in de wereld. Zodat ook CO2-uitstoot en uitstoot van vervuilende stoffen op wereldschaal vergelijkbaar zouden zijn. Hoewel de WLTP inderdaad een wereldwijde gemeenschappelijke ‘kern’ heeft, zullen de EU en andere regio’s de test op verschillende wijzen toepassen, afhankelijk van hun wetgeving voor en behoeften bij hun wegverkeer. Hoofddoel van de laboratoriumtest is om consumenten te helpen om een betrouwbare vergelijking tussen auto’s te maken op het punt van CO2-uitstoot en brandstofverbruik. Alle condities voor het voertuig, het testen en het gebruiken van testresultaten zijn gestandaardiseerd en gedefinieerd door Europese wetgeving. Dat is belangrijk, want dat stelt de regels die alle autofabrikanten en andere spelers moeten volgen.

Wat is de RDE?

De Real Driving Emissions (RDE)-test meet de uitstoot van vervuilende stoffen, zoals NOx, van een auto terwijl deze op de openbare weg rijdt. De RDE-test vervangt niet de laboratoriumtests (zoals de huidige NEDC en de komende WLTP), maar is een aanvulling daarop. Alle voertuigen worden met de RDE-rijtesten blootgesteld aan diverse werkelijke omstandigheden zoals temperatuurverschillen, snelheidsverschillen en hoogteverschillen. RDE waarborgt dat auto’s lage emissies hebben in praktijkgebruik op de weg. Europa is de eerste regio ter wereld die een dergelijke praktijktest invoert, wat een grote sprong voorwaarts in het meten van voertuigemissies markeert. Zowel de WLTP als de nieuwe RDE hebben als doel om de werkelijke emissie uitstoot van voertuigen te bepalen, teneinde een verlaging van de emissiewaarden te stimuleren.

De overgangssituatie

De overgangssituatie die tussen 1 september 2017 (invoering WLTP-test) en 2020 heeft bestaan is niet meer van toepassing. Vanaf heden geldt de situatie zoals hierboven onder ‘Wat je moet weten over WLTP’ is beschreven.

Wat is het effect van de WLTP/ RDE testen op CO₂-uitstoot?

De uitstoot van een auto verandert natuurlijk niet. Wel geeft de WLTP CO₂-uitstoot een veel realistischer getal weer van de werkelijkheid. De CO₂ norm uitstoot zal verhogen. Exacte cijfers zijn hierover nog niet bekend. Welk effect heeft deze wijziging op mijn CO₂-prestatieladder of soortgelijke methode? Dit is afhankelijk van het uitgangspunt dat door de klant is gehanteerd. Sommige relaties gebruiken de “type goedkeuring CO₂ norm” voor verslaglegging. Deze zal dus door de klant zelf in overleg met de instanties waar aan hij rapporteert besproken moeten worden. Als de klant in zijn verslaglegging uitgaat van de werkelijke CO₂-uitstoot verandert er natuurlijk niets.

Wat gaat er veranderen voor de bpm?

De overheid voert per 1 juli 2020 nieuwe bpm-tarieven in voor personenauto’s . Omdat de bpm gebaseerd op de CO₂-uitstoot volgens de WLTP-emissietest, valt deze gemiddeld hoger uit. Dat heeft gevolgen voor de door de overheid vastgestelde bpm-staffels en -tarieven waardoor autoprijzen ook anders kunnen uitvallen.