WagenPlan compenseert volledige CO2-uitstoot zakelijke leasevloot

WagenPlan compenseert CO2-uitstoot

Al sinds 2007 compenseren wij de volledige CO2-uitstoot van alle zakelijke leaserijders die via ons rijden. Helemaal gratis, onze klanten betalen er niets voor. Het afgelopen jaar was het in totaal ruim 11.700 ton. Zo hebben wij sinds 2007 al tienduizenden tonnen CO2 gecompenseerd. Het is goed om te zien dat steeds meer leasemaatschappijen ons voorbeeld volgen. Want alleen samen kunnen we de CO2-uitstoot een halt toeroepen.

Voorkomen, beperken, compenseren

Bij WagenPlan zetten wij in eerste instantie in op het voorkomen van CO2-uitstoot van de auto’s die bij onze klanten rijden. Bijvoorbeeld door elektrisch leasen  te stimuleren. Om de uitstoot zoveel mogelijk beperken, bieden wij onze klanten met MobiPlan één loket waarmee zij toegang hebben tot alle vormen van zakelijk vervoer. Zo kunnen zij bewuster reizen door te kiezen voor de trein, bus, tram, lease- of OV-fiets, elektrische scooters en deelauto’s. De kosteloze compensatie van de CO2-uitstoot die niet te voorkomen valt, is de laatste stap binnen ons CO2-beleid. 

14% minder brandstof 

Het afgelopen jaar hebben onze leaserijders 14% minder brandstof getankt dan in 2019. Niet alleen reden ze minder kilometers door Covid-19, ook de samenstelling van de leasevloot veranderde. Zo nam het aantal dieselauto’s met 22% af en steeg het aantal benzineauto’s met 14%. De grootste toename zagen we bij de elektrische auto’s: maar liefst 35%. Het bewijs dat het stimuleren van elektrisch rijden om CO2-uitstoot te voorkomen, inmiddels z’n vruchten afwerpt.

11.700 ton CO2, hoeveel is dat? 

  • Gemiddelde jaarlijkse uitstoot door elektriciteitsgebruik (grijs) van 17.550 huishoudens
  • Gemiddelde jaarlijkse uitstoot van 5.535 benzineauto’s
  • Gemiddelde jaarlijkse uitstoot 11.700 elektrische auto’s op grijze stroom 
  • 842.400 enkeltjes Amsterdam - Parijs met de HSL 
  • 30.429 economy vluchten Amsterdam - Rome

Bovenstaande berekeningen zijn uitgevoerd op basis van de gegevens van het CBS, Milieu Centraal en de Climat Neutral Group.

Hoe pakt WagenPlan de CO2-compensatie aan?

Om de CO2-uitstoot te compenseren hebben wij, net als vorig jaar, geïnvesteerd in de Infravest Guanyin Wind Farm in Taiwan. Het project betreft een windpark met 19 windturbines, elk met een capaciteit van 2.3 MW. Het windpark heeft een Gold Standard keurmerk voor klimaatcompensatie. 

De belangrijkste eisen van het Gold Standard keurmerk zijn:

  • De projecten zorgen echt voor CO2-vermindering.
  • Er zijn lokale organisaties bij betrokken.
  • De bijdrage aan duurzame ontwikkeling is transparant.

Daarnaast kunnen er bijvoorbeeld eisen zijn aan bescherming van ecosystemen en gebruik van schaars (grond)water. Gold Standard is een initiatief van onder andere het Wereld Natuurfonds (bron: milieucentraal.nl). 

Wil je meer weten over het Infravest Guanyin Wind Farm project klik dan hier.

CO2-compensatie ook commercieel interessant

CO2-compensatie is niet alleen goed voor het milieu, het vergroot ook je commerciële kansen. Bijvoorbeeld voor bedrijven die meedoen aan aanbestedingen 

Lees deze twee klantcases als je meer wilt weten over hoe CO2-compensatie commerciële kansen vergroot:

CO2-uitstoot voorkomen? Doe een pilot elektrisch leasen! 

Voorkomen is nog beter dan compenseren. Daarom helpen wij onze klanten graag bij een overstap op CO2-vrij elektrisch rijden. Bijvoorbeeld met de Pilot Elektrisch leasen. Daarmee kun je op kleine schaal ervaring opdoen en kijken of elektrisch rijden bij jouw medewerkers en het bedrijf past. 

CO2-uitstoot beperken? Stap over op een mobiliteitsbudget en MobiPlan! 

Met een persoonlijk mobiliteitsbudget bepalen medewerkers zelf hoe ze zakelijk reizen. En worden ze uitgedaagd om bewuster te reizen, bijvoorbeeld door in plaats van de auto te kiezen voor het OV of een deelfiets. Om deze vrijheid volledig te kunnen benutten en niet bedolven te worden onder een berg administratie heeft WagenPlan het MobiPlan ontwikkeld.

MobiPlan maakt gebruik van een slimme app waarmee het registreren en declareren van je zakelijke mobiliteit een fluitje van een cent is. Reizen, kosten en kilometers worden automatisch vastgelegd en maandelijks gefactureerd. MobiPlan is per individuele medewerker in te regelen, geschikt voor alle vormen van zakelijk vervoer en inclusief een zeer complete mobiliteitskaart die nagenoeg alle vervoersoplossingen ontsluit. 

Lees hier welke mogelijkheden MobiPlan jou biedt.