Met een mobiliteitsbudget bepalen je medewerkers zelf hoe ze voor hun werk reizen. Vanzelfsprekend binnen de kaders van de mobiliteitsregeling van je bedrijf. In de meest uitgebreide vorm kunnen zij daarbij kiezen uit OV, een taxi/Uber, e-bike, auto (lease, deel, privé) of scooter. Of een combinatie hiervan.
Je medewerkers betalen hun reizen uit hun mobiliteitsbudget. Net als bij lease, is de hoogte van het budget functieafhankelijk. Hoeveel je medewerkers per reis betalen is afhankelijk van het aantal kilometers dat ze afleggen en het vervoersmiddel dat ze kiezen. En of het woon-werkverkeer of een zakelijke reis betreft.
Medewerkers krijgen het bedrag dat ze aan het eind van de maand van hun mobiliteitsbudget overhouden, uitgekeerd als bruto loon. Een mooie stimulans om bewust te reizen.
1. Nieuwe technologieën maken keuzevrijheid mogelijk
Dankzij nieuwe technologieën kunnen we ons reisgedrag op iedere situatie aanpassen. Zo zijn er apps, bijvoorbeeld voor het gebruik van deelauto’s en een dienst als Uber en reiskaarten als de OV-pas, waarmee je eenvoudig voor 1 reis van verschillende vormen van vervoer gebruik kunt maken.
2. Bezit is uit, gebruik is in
Wie wil er nog een eigen auto in een overvolle binnenstad? Vooral jongere werknemers willen de vrijheid om per reis die ideale vervoersmiddelenmix te kiezen. Een eigen (lease)auto beperkt die keuzevrijheid en zit alleen maar in de weg.
3. De overheid neemt het serieus
Milieuzones waarmee oude, vuile auto’s uit stadscentra worden geweerd, steeds strengere eisen aan de milieuprestaties van nieuwe auto’s. Waar het bedrijfsleven vaak nog aarzelt om stappen naar duurzame mobiliteit te zetten, zijn overheden een stuk actiever. De politiek heeft duurzame mobiliteit hoog in het vaandel staan.
4. Verstedelijking vraagt om omdenken
Steden zullen ook in de toekomst blijven groeien. Als we op de oude voet blijven doorgaan loopt het hopeloos vast. Wat we nodig hebben is een andere kijk op mobiliteit, omdenken dus. Het persoonlijk mobiliteitsbudget is daar een voorbeeld van.
5. Het nieuwe werken
Flexibiliteit is tegenwoordig het toverwoord: medewerkers willen en kunnen tegenwoordig werken waar, wanneer en hoe ze willen. En steeds meer werkgevers bieden die mogelijkheid. Dat heeft ook gevolgen voor hun reisgedrag. Dankzij de grote flexibiliteit sluit het persoonlijk mobiliteitsbudget daar naadloos op aan.
Met een persoonlijk mobiliteitsbudget geef je je medewerkers de vrijheid om hun zakelijke mobiliteit zelf te regelen. Maar ook voor jou als werkgever heeft het veel voordelen:
Net als bij een leaseauto wordt de hoogte van een persoonlijk mobiliteitsbudget bepaald aan de hand van het verwachtte aantal reiskilometers. Bij een leaseauto krijg je gelijkheid door een norm in te voeren waardoor medewerkers in eenzelfde functieschaal een vergelijkbare auto kunnen bestellen. Dat kan bijvoorbeeld 48 maanden en 35.000 km per jaar zijn. In de praktijk zijn er medewerkers die 20.000 per jaar rijden en medewerkers die 45.000 km per jaar rijden. Zolang dat zakelijke kilometers zijn kan dat natuurlijk gewoon. Zo werkt het ook bij de mobiliteitsbudgetten. Binnen een functieschaal krijgt men een budget, zakelijke reizen kunnen daar extra bij komen of ook minder zijn. Zelfs in combinatie met een leaseauto zijn de kosten een deel vast en variabel. In de praktijk zien wij dat de variabele kosten die je bespaart door de middenklasse auto niet te gebruiken daar eenvoudig treinreizen in kunnen zonder dat dit kosten verhogend werkt
De leasebedragen per functiegroep uit je mobiliteits- of autoregeling zijn een goede indicatie voor de hoogte van je mobiliteitsbudgetten. Een aantal kanttekeningen is daarbij wel op z’n plaats:
In het licht van bovenstaande punten, kun je verdedigen dat een persoonlijk mobiliteitsbudget ook waarde toevoegt en daarom hoger mag zijn dan een leasebudget. Maar om de hoogte precies vast te stellen, kun je het beste eerst ervaring opdoen via een pilot. Aan de hand van de uitkomsten hiervan kun je vervolgens de budgetten per functiegroep bepalen.
WagenPlan heeft bij verschillende klanten pilots lopen. Wil je gebruikmaken van onze ervaring, dan helpen wij je graag bij het opzetten en begeleiden van een pilot. Ben je benieuwd wat WagenPlan voor je kan betekenen? Bel dan nu voor een afspraak voor een vrijblijvend informatiegesprek: 055 579 8223.
Medewerkers kunnen in de app aangeven of een reis al dan niet privé is. Zetten zij een rit op ‘privé’, dan zie je als werkgever alleen het aantal gereisde kilometers en niet de afgelegde route. Zo krijg je een sluitende rittenadministratie en is de privacy van je medewerkers gewaarborgd.