Elektrisch rijden in de winter

tips-in-de-winter

Tips voor elektrisch rijden in de winter

In de winter rijden kan een uitdaging zijn. Spiegelgladde wegen, kou en winterse neerslag kunnen indien u elektrisch rijdt net een iets grotere uitdaging zijn. Ga goed voorbereid op pad en neem deze tips ter harte:

Tip 1: Bevriezen van laadkabel

Bij vorst kan uw laadkabel vastvriezen? Onder het motto: voorkomen is beter dan genezen, is het beter om uw auto binnen te zetten. Zorg er in ieder geval voor dat de stekkeraansluiting van de auto goed droog is, als de auto niet naar binnen kan. Bevriest de kabel toch of komt deze tip te laat? Dan doet iets warms als een warmwaterkruik op de aansluiting wonderen.

Tip 2: Leg een laadkabel in de auto

In de winter slaat de accu van de elektrische auto minder energie op, logischerwijs kunt u hierdoor minder ver rijden. Des te kouder het wordt, des te lager de zogeheten actieradius. Wees hier in de wintermaanden van bewust. Laad indien mogelijk elke dag op en zorg voor een laadkabel in de auto, dan kunt u altijd en overal waar u maar wilt opladen. 

Tip 3: Winterbanden zijn van extra belang

Grip op de weg is bij elektrische auto’s heel belangrijk, omdat u zo min mogelijk energie wilt verliezen. Kies daarom vanaf 7 graden voor winterbanden. Deze bieden namelijk meer grip, waardoor u langer elektrisch kunt rijden.

Tip 4: Auto voorverwarmen met de app

Met een speciale app kunt u de auto al vanachter uw ontbijtbord voorverwarmen. Terwijl de auto aan de laadpaal zit, warmt het interieur op. Als u de auto in stapt is de accu helemaal vol en de auto lekker warm. 

Tip 5: Alleen de stoelverwarming is al genoeg voor een warme auto

Bespaar tot wel 25 procent van de accu door alleen stoelverwarming te gebruiken. U rijdt nog steeds in een warme auto, maar door de volledige autoverwarming uit te laten kunt u meer kilometers rijden. 

Tip 6: Zet uw elektronica uit bij een lege accu

Kunt u niet ver genoeg rijden op een volle accu? Probeer het gebruik van de elektronica in de auto te beperken tijdens het rijden. Zet de radio dus uit. In een ‘normale’ auto werkt de verwarming op restwarmte van de motor. In een elektrische auto is dat niet zo en dus zou u ook de verwarming uit moeten doen, hoe vervelend dat ook is. 

Tip 7: Leer uw gas geleidelijk los te laten

Als u gewend bent aan een ‘normale’ auto, dan werkt het remmen voor u anders bij een elektrische auto. Doordat een elektrische auto energie regenereert als u het gaspedaal loslaat, verliest u meer snelheid bij het gas loslaten. Bij winters weer begint u mogelijk dan eerder met glijden bij gladheid. Het is daarom verstandig om geleidelijk uw gas los te laten in de winter.