Welke voordelen hebben werkgevers bij elektrisch leasen?

3 december 2018
Welke voordelen hebben werkgevers bij elektrisch leasen?

De elektrische leaseauto… Je werknemer vraagt er waarschijnlijk al om. Vermoedelijk vanwege de 4% bijtelling óf omdat zo’n auto milieuvriendelijk is. Hoe dan ook goede redenen. Maar waarom zou je als werkgever de keuze voor elektrisch leasen maken? In deze blog zetten we de drie belangrijkste voordelen van elektrisch leasen voor de werkgever op een rij.

Voordeel 1: goedkoper rijden

Een elektrische auto/EV is duurder in aanschaf dan een gelijkwaardige benzine- of dieselauto. De gebruikte techniek en accu’s zorgen namelijk voor een extra kostenpost. Maar is de keuze voor een EV eenmaal gemaakt, dan zijn de lagere elektrische tankkosten ten opzichte van auto’s op benzine of diesel een prettig vooruitzicht. Net als de lage onderhoudskosten.

Ten opzichte van een benzine/dieselmotor heeft een EV ongeveer 11 x minder draaiende delen. Dat zorgt voor lagere onderhoudskosten, wat een gunstige invloed heeft op het leasetarief. Kijk je naar het leasetarief inclusief brandstof én de overheidssubsidie Milieu-investeringsaftrek - laten we die vooral niet vergeten! - dan kan het leasetarief van een elektrische auto aantrekkelijker uitvallen dan bij een vergelijkbare benzine-variant.

Ons advies: neem voor het bepalen van het normleasebedrag ook het brandstofvoorschot mee.

We hebben de Volkswagen E-Golf en Golf 1.5 TSI met elkaar vergeleken. Daaruit blijkt dat het leasetarief exclusief brandstof lager is. Maar: inclusief brandstof (benzine/stroom) kom je op ongeveer gelijkwaardige leasetarieven uit. Daarbovenop komt dan nog de MIA-subsidie voor een EV. En je raadt het misschien al: een EV is daarmee dan ineens goedkoper. Om het plaatje compleet te maken moet je natuurlijk ook rekening houden met de aanschaf van een laadpunt.

Vind je het lastig om zelf een vergelijking te maken tussen de EV van je keuze en een auto op benzine of diesel? Dan kunnen wij dat voor je doen. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.

Een elektrische auto hoeft niet altijd de goedkoopste oplossing te zijn, al is deze dat vaak wel. Naast financiële voordelen heeft een CO2 neutrale leaseauto ook voordelen van niet-financiële aard. Denk bijvoorbeeld aan de aantrekkelijke uitstraling naar je klanten toe. Veel werknemers zitten ook op een EV te wachten. Elektrisch leasen valt dan onder aantrekkelijk werkgeverschap. En dat is ook wat waard!

New call-to-action

Voordeel 2: elektrisch leasen is aantrekkelijk voor werknemers

De arbeidsmarkt begint steeds krapper te worden. Werknemers kunnen uit meerdere werkgevers kiezen. Daarom is het goed om je als bedrijf positief te onderscheiden. Het aanbieden van een elektrische leaseauto helpt daarbij! Uit het onderzoek van Vereniging Zakelijke Rijders blijkt dat 69% van de zakelijke rijders een elektrische auto overweegt, als de actieradius voldoende is. Met de komst van nieuwe modellen komt ’voldoende actieradius’ snel in zicht.

Een elektrische leaseauto zorgt voor een goede uitstraling van je bedrijf. Je laat zien dat je om het milieu geeft. Dat je meehelpt aan de energietransitie naar duurzame energiebronnen. En dat je graag vooroploopt op nieuwe ontwikkelingen. Dit duurzame en eigentijds imago heeft niet alleen een positief effect op je medewerkers, maar ook op je klanten en leveranciers.

Niet alleen jonge, nieuwe werknemers, maar ook meer ervaren werknemers met een leaseauto stellen bovengenoemde punten steeds vaker op prijs.

Voordeel 3: lage bijtelling voor elektrische leaseauto

Uiteraard speelt bij een werknemer ook het financiële plaatje een rol. Een EV heeft namelijk 4% bijtelling ten opzichte van 22% bij een benzine- of diesel leaseauto. Dit geldt voor een EV die nog in 2018 geregistreerd wordt. Voor 2019 geldt de 4% bijtelling tot € 50.000,-. Voor elke euro boven dat bedrag betaal je 22% bijtelling.

Uit onderzoek van Vereniging Zakelijke Rijders blijkt dat 83% op de bijtelling let van de volgende leaseauto. 39% van alle zakelijke rijders rekent zelfs exact wat de nieuwe netto bijtelling is. Omdat een elektrische auto slechts 4% bijtelling heeft, is dit interessant voor veel zakelijke rijders. Deze 4% bijtelling geldt voor de periode van 60 maanden (5 jaar). Dus 5 jaar voelt de zakelijke rijder dit bijtellingsvoordeel direct in de portemonnee. Je biedt hierdoor extra voordelen aan je werknemers. Je zou daarom de keuze voor een EV zelfs in de salarisonderhandeling kunnen meenemen…

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties