Zo bereken je de totale kosten voor jouw leaseauto

8 juni 2020
Zo bereken je de totale kosten voor jouw leaseauto
Van belastingregelingen tot de eigen bijdrage voor privé gebruik: bij het rijden in een leaseauto komt het een en ander kijken. Wil je weten hoe dit werkt en hoe je de maandelijkse kosten voor je lease auto berekent? Lees dan verder!

1. Wat is bijtelling?

Een leaseauto kun je ook gebruiken voor privégebruik, maar hier staat wel iets tegenover. De Belastingdienst ziet dit eigen gebruik als loon in natura. Rij je jaarlijks 500 kilometer of meer aan privéritten, dan betaal je hiervoor. Dit is de bijtelling. Elke maand verrekent je werkgever de bijtelling met je loon. Je nettoloon gaat hierdoor omlaag.

Bijtelling afhankelijk van CO₂-uitstoot

Hoe hoog de bijtelling is, is gerelateerd aan de CO₂-uitstoot van de auto. Op dit moment zijn auto’s die geen CO₂ uitstoten, zoals een volledig elektrische of waterstofauto, vrijgesteld van BPM. De overige auto’s betalen BPM. Het tariefstelsel begint met een starttarief. Daarna wordt binnen bepaalde bandbreedtes, de zogenaamde schijven, voor elke gram CO₂-uitstoot een tarief in rekening gebracht. Voor elke opvolgende schijf geldt een hoger tarief. Auto’s met een dieselmotor krijgen nog een extra variabele dieseltoeslag. Voor elke gram CO₂-uitstoot boven een bepaalde grenswaarde wordt een bedrag in rekening gebracht. In 2020 is deze grenswaarde 59 g/km en het tarief per gram CO₂ erboven € 89,95

Omdat de overheid rijden met elektrische / waterstof auto’s wil stimuleren, geldt alleen voor volledig CO-neutrale auto’s een bijtellingspercentage van 8% (2020). Een andere manier om minder bijtelling te betalen is door een auto te kiezen die voor 2020 in het kentekenregister is komen te staan. Je betaalt namelijk de bijtelling vanuit dat jaar. Deze is nog vijf jaar geldig vanaf het moment dat de auto is ingezet. Hoe dat precies werkt kun je hier lezen.

2. Wat is een eigen bijdrage?

Je werkgever kan ook een vergoeding vragen voor het privégebruik van de auto. Hiervoor moet je met je werkgever afspreken dat je de auto ook privé gebruikt. Je werkgever trekt de eigen bijdrage af van de bijtelling. Het bedrag wordt ingehouden op het brutoloon. Hoe hoog het bedrag is, hangt af van de afspraken die je maakt met je werkgever. De eigen bijdrage is alleen aftrekbaar van de bijtelling. Om deze reden kan het nooit hoger zijn dan de bijtelling. Gebeurt dit toch, dan wordt de bijtelling voor die maand 0. De Belastingdienst heeft goedgekeurd dat de bijtelling nooit ‘negatief’ kan zijn.

3. Hoe bereken je de maandelijkse leasekosten?

Wat is alles bij elkaar het effect van de bijtelling en de eigen bijdrage op je maandelijkse kosten? Om dat te zien hebben we deze twee voorbeelden gemaakt. In dit voorbeeld kozen we voor een Mercedes A-klasse met een fiscale waarde van 35.000,- en een loonbelastingpercentage van 37,5%. In de berekening met eigen bijdrage gaan we ervan uit dat de werkgever 50,- eigen bijdrage per maand rekent. Zo zie je bijvoorbeeld dat met een eigen bijdrage van 50,- het verschil netto ongeveer 30,- per maand is.

Onderstaande tabel laat zien hoe je deze kosten kunt berekenen: 

kosten besparen
*Bij bovenstaande is geen rekening gehouden met het effect op de heffingskorting.

Wil je meer weten over de kosten voor je leaseauto? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze lease adviseurs.

 

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties