Zo bereken je de totale kosten voor jouw leaseauto

28 juni 2018
Zo bereken je de totale kosten voor jouw leaseauto
Van belastingregelingen tot de eigen bijdrage voor privé gebruik: bij het rijden in een leaseauto komt het een en ander kijken. Wil je weten hoe dit werkt en hoe je de maandelijkse kosten voor je lease auto berekent? Lees dan verder!

1. Wat is bijtelling?

Een leaseauto kun je ook gebruiken voor privégebruik, maar hier staat wel iets tegenover. De Belastingdienst ziet dit eigen gebruik als loon in natura. Rij je jaarlijks 500 kilometer of meer aan privéritten, dan betaal je hiervoor. Dit is de bijtelling. Elke maand verrekent je werkgever de bijtelling met je loon. Je nettoloon gaat hierdoor omlaag.

Bijtelling na 2017

Hoe hoog de bijtelling is, is gerelateerd aan de CO2-uitstoot van de auto. Hierbij maakt het niet uit op wat voor brandstof de auto rijdt. Lease je dus een nieuwe auto die vanaf 2017 op kenteken is gezet en een CO2-uitstoot heeft van 51 gram per kilometer of meer, dan is het bijtellingspercentage 22 %.

Omdat de overheid rijden met elektrische auto’s wil stimuleren, geldt alleen voor volledig CO2-neutrale auto’s een bijtellingspercentage van 4 %. Een andere manier om minder bijtelling te betalen is door een auto te kiezen die voor 2017 in het kentekenregister is komen te staan. Je betaalt namelijk de bijtelling vanuit dat jaar. Deze is nog vijf jaar geldig vanaf het moment dat de auto is ingezet. Hoe dat precies werkt kun je hier lezen.

2. Wat is een eigen bijdrage?

Je werkgever kan ook een vergoeding vragen voor het privégebruik van de auto. Hiervoor moet je met je werkgever afspreken dat je de auto ook privé gebruikt. Je werkgever trekt de eigen bijdrage af van de bijtelling. Het bedrag wordt ingehouden op het brutoloon. Hoe hoog het bedrag is, hangt af van de afspraken die je maakt met je werkgever. De eigen bijdrage is alleen aftrekbaar van de bijtelling. Om deze reden kan het nooit hoger zijn dan de bijtelling. Gebeurt dit toch, dan wordt de bijtelling voor die maand 0. De Belastingdienst heeft goedgekeurd dat de bijtelling nooit ‘negatief’ kan zijn.

3. Hoe bereken je de maandelijkse leasekosten?

Wat is alles bij elkaar het effect van de bijtelling en de eigen bijdrage op je maandelijkse kosten? Om dat te zien hebben we deze twee voorbeelden gemaakt. In dit voorbeeld kozen we voor een Renault Clio met een fiscale waarde van 22.000,- en een loonbelastingpercentage van 40,40%. In de berekening met eigen bijdrage gaan we ervan uit dat de werkgever 50,- eigen bijdrage per maand rekent. Zo zie je bijvoorbeeld dat met een eigen bijdrage van 50,- het verschil netto ongeveer 30,- per maand is.

Onderstaande tabel laat zien hoe je deze kosten kunt berekenen:

Wil je meer weten over de kosten voor je leaseauto? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze lease adviseurs.

4. Praktisch over leasen

Ook heel handig is het gratis boekje ‘Praktisch over leasen’ . Je kunt deze hier aanvragen. In dit handboek vind je antwoord op al je vragen over leasing en alles wat daarmee te maken heeft.

 

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties