‘CO2-uitstoot terugdringen kan een push zijn voor je ondernemerschap'

27 juli 2016
‘CO2-uitstoot terugdringen kan een push zijn voor je ondernemerschap'

Hoewel zo’n beetje iedereen overtuigd is van het belang, is duurzame mobiliteit nog niet voor alle bedrijven een vanzelfsprekende verantwoordelijkheid. En dat is misschien best een beetje vreemd. Want het terugdringen van CO2-uitstoot is gemakkelijker dan het lijkt. Bovendien kan het een push zijn voor je ondernemerschap, zo blijkt uit het verhaal van Kees Kil van LievenseCSO.

CO2-prestatieladder 

Toegegeven, van een milieuadviesbureau mag je natuurlijk wel wat verwachten. Maar daarom is de manier waarop LievenseCSO (circa honderd medewerkers) omgaat met het terugdringen van CO2-uitstoot niet minder aansprekend. Zowel directie als medewerkers voelen zich intrinsiek betrokken bij het verantwoord omgaan met het milieu. Maar ook doet het bedrijf er zijn voordeel mee in aanbestedingen, vertelt Kees Kil, al vijftien jaar als controller verbonden aan het bedrijf. “Wij schrijven regelmatig in op aanbestedingen van bijvoorbeeld Rijkswaterstaat en Waterschappen. Daar wordt gewerkt met de CO2-Prestatieladder. Dat is een instrument dat ons helpt bij het reduceren van CO2, wat kan leiden tot een fictieve korting op de inschrijfprijs.” Oftewel, een grotere kans op het binnenhalen van de opdracht.

Professionaliseren wagenpark beheer

Binnen LievenseCSO zijn gas- en elektraverbruik en het wagenpark verantwoordelijk voor het grootste deel van de CO2-uitstoot. “Tot vijf jaar geleden was dat wagenpark in eigendom van ons bedrijf”, vertelt Kil. “Toen we het wilden professionaliseren, hebben we de stap gezet naar een leasemaatschappij, Wagenplan in dit geval. In het streven je CO2-footprint te verkleinen, helpt het als je kunt terugvallen op een professionele partij. Bijvoorbeeld voor het verkrijgen van informatie over auto’s: wat is wel of niet zuinig en welke ontwikkelingen zijn er in de markt?”

CO2-uitstoot verlagen

Stapje bij beetje heeft het milieuadviesbureau de CO2-uitstoot omlaag weten te brengen. “In het begin deden we dat door bij vervanging of uitbreiding van het wagenpark alleen auto’s te leasen die met een A-label rijden. Inmiddels kijken we naar de CO2-uitstoot per gereden kilometer. En we zijn gestart om bij nieuwe veldwerkauto’s een toerentalbegrenzer in te bouwen, wat zuinig rijden stimuleert.”

Die uitstoot is ondertussen verkleind. Lastiger blijkt het om het aantal gereden kilometers te verminderen. Al doet LievenseCSO veel om dat te stimuleren. “Op iedere vestiging hebben wij bijvoorbeeld minimaal één en maximaal drie zuinige Volkswagen Up’s staan voor algemeen gebruik. Zo bieden we medewerkers de ruimte om op een andere manier naar het werk te komen, ook als ze tijdens werktijd naar een klant moeten.”

Kijken naar alternatieven

Ook wordt het gebruik van het openbaar vervoer aangemoedigd (onder andere door het volledig vergoeden van de kosten) en beschikt het bedrijf over apparatuur om te videoconferencen. “Voor kleinere, interne overleggen wordt er door onze medewerkers heel gemakkelijk achter een camera gekropen. Overleg met derden is lastiger; we zijn nog aan het uitzoeken hoe we dat mogelijk kunnen maken.”

CO2-uitstoot compenseren

Sinds drie jaar werkt LievenseCSO geheel CO2-neutraal. Dat komt mede door het compenseren van de CO2-uitstoot. Enerzijds door Wagenplan (onder meer door het investeren in duurzame technologie en energiebesparingsprojecten), anderzijds door LievenseCSO zelf. “Wij compenseren het restant aan CO2-uitstoot door bij te dragen aan het FairClimatFund. Zij stimuleren schoner koken voor huishoudens in ontwikkelingslanden.”

Bewustwording

Al met al geen verkeerd resultaat in pakweg vijf jaar tijd. Heeft Kees Kil tot slot nog een advies voor bedrijven die geïnspireerd zijn geraakt door zijn verhaal? “Begin met het in kaart brengen van hoe het zit met onder meer mobiliteit. Ben je je daar bewust van, dan ontstaan vanzelf de ideeën wat je daarmee zou kunnen doen.”

 

Wil je meer weten over CO2-compensatie of advies over hoe je zelf de CO2-uitstoot van je wagenpark kunt verlagen. Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

 

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties