Met de leaseauto naar het buitenland? Vergeet de Buitenlandverklaring niet!

20 juni 2023
Buitenlandverklaring

Ga je met een leaseauto van WagenPlan naar het buitenland? Voor een aantal landen heb je een zgn. buitenlandverklaring nodig. Dit wordt gevraagd omdat de auto niet op jouw naam staat geregistreerd. In deze verklaring staat dat jij als bestuurder van de WagenPlan leaseauto gemachtigd bent om met de auto te rijden.

Een dergelijke buitenlandverklaring kunnen wij voor je aanvragen. Wij sturen je deze per post toe. Echter is deze voor de landen Marokko, Turkije, Tunesië, Oekraïne of Algerije niet meteen rechtsgeldig. Hiervoor moet je nog een aantal stappen doorlopen. Hieronder zijn de vervolgstappen beschreven.

Voor deze landen heb je een buitenlandverklaring nodig

Je hebt een buitenlandverklaring nodig voor Albanië, Algerije, Bulgarije, Bosnië-Herzegovina, Estland, Finland, Griekenland, Hongarije, Israël, Kroatië, Letland, Litouwen, Macedonië (Voormalige Joegoslavische Republiek), Marokko, Moldavië, Oekraïne, Polen, Roemenië, Servië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Tunesië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Noord-Ierland en Wit-Rusland.

Zo regel je de buitenlandverklaring

Vraag de buitenlandverklaring aan bij WagenPlan via het aanvraagformulier.

Legalisering buitenlandverklaring Marokko, Turkije, Tunesië, Oekraïne en Algerije

Reis je naar Marokko, Turkije, Tunesië of Oekraïne? Dan moet de buitenlandverklaring worden gelegaliseerd. Volg hiervoor onderstaande stappen:
1. Vraag de buitenlandverklaring aan bij WagenPlan via het aanvraagformulier
2. WagenPlan stuurt de buitenlandverklaring naar de Kamer van Koophandel (KvK) om deze te laten legaliseren. De kosten hiervoor bedragen € 25,-, dit wordt aan jouw organisatie gefactureerd.
3. Vervolgens ontvang je per post de ondertekende en door de KvK gelegaliseerde buitenlandverklaring.
4. Hiermee ga je naar een van de rechtbanken in Nederland om de buitenlandverklaring van een zogenaamde apostille te laten voorzien. Met deze apostille is de buitenlandverklaring volledig gelegaliseerd en kan je met jouw leaseauto reizen naar het betreffende land.

Reis je naar Algerije? Daarvoor geldt een iets andere procedure. Bovenstaande stappen 1 t/m 3 zijn hetzelfde, alleen stap 4 is anders:

  • Nadat je de door de KvK gelegaliseerde buitenlandverklaring hebt ontvangen, moet je deze nogmaals laten legaliseren. Eerst door het Consulair Dienstencentrum van het Ministerie van Buitenlandse Zaken & Klimaat (CDC) in Den Haag en daarna door de Algerijnse ambassade.

Let op! 
Wij adviseren om de buitenlandverklaring op tijd aan te vragen, minimaal drie weken voor vertrek. Moet de verklaring gelegaliseerd worden? Plan hier voldoende tijd voor in.

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties