Wat je moet weten over langere levertijden van leaseauto’s

1 maart 2023
Langere levertijd leaseauto’s | Wagenplan B.V.

De levertijden van nieuwe auto’s en dus ook die van leaseauto’s zijn de afgelopen periode flink gestegen. Bestel je vandaag een nieuwe auto, dan wordt deze niet meer zoals voorheen binnen een paar maanden geleverd maar kan de levertijd oplopen tot 6 of 12 maanden. Wil je binnen een week een nieuwe auto rijden? Dan kun je het beste voor een auto-abonnement kiezen.

Tekort aan microchips belangrijke factor

Waarom de levertijden zo veel langer zijn? Een belangrijke reden is het tekort aan microchips. Nieuwe auto’s zitten daar vol mee, om bijvoorbeeld de motor, de airco en de rij-ondersteuning goed te laten functioneren. Met andere woorden: zonder microchips geen werkende auto.

Het tekort aan microchips is een wereldwijd probleem, dat de laatste jaren is ontstaan. Omdat steeds meer apparaten chips bevatten. Omdat de coronapandemie zorgde voor een achterstand in productie. En omdat tijdens thuiswerken en de lockdowns de vraag naar apparaten met microchips zoals tv’s, computers en gameconsoles juist enorm toenam.

Daar kwam nog bij dat er juist minder auto’s werden verkocht. Autofabrikanten produceerden minder en bestelden ook minder microchips. Nu de verkoop weer stijgt en de productie weer wordt opgeschroefd, moeten autofabrikanten extra lang wachten op de levering van elektronische componenten. En loopt de levertijd dus snel op.

Niet alleen tekort aan microchips

Toch is het tekort aan microchips niet de enige oorzaak van de lange levertijden. Ook aluminium, onmisbaar bij de bouw van auto’s, is moeilijker te krijgen. Dat komt door de energiecrisis. Veel aluminiumfabrieken sloten tijdelijk om de energiekosten te beperken en de leverzekerheid in stand te houden.

Daarnaast zijn er nog een aantal merken die kampen met problemen bij de softwareontwikkeling voor hun elektrische modellen. Zij stellen het op de markt brengen van nieuwe modellen daarom uit.

Andere kosten door langere levertijd

De prijs van een auto kan door een langere levertijd veranderen. Fabrikanten belasten prijsverhogingen – bijvoorbeeld door de gestegen productie-, grondstof- of transpostkosten – direct door aan de dealers. Dat resulteert dan weer in een hogere leaseprijs en hogere bijtelling bij privégebruik van je leaseauto.

Populaire modellen op voorraad

Wij kopen continu populaire modellen in als voorraad. Ze zitten daardoor al in het bestelproces. De levertijd is korter en er is minder kans op prijsverhogingen. Soms is de auto zelfs al binnen of kunnen we hem binnen enkele weken bij je afleveren. Deze modellen zijn vaak erg gewild. Heb je interesse? Vraag dan aan je leaseadviseur wat er mogelijk is in de klasse die je op het oog hebt.

Wat merk jij van de langere levertijden?

Als alles goed gaat, merk jij niets van de langere levertijd. Wij geven je werkgever een seintje 6 tot 8 maanden voor je leasecontract afloopt. Er is dan ruim de tijd om een nieuwe auto te kiezen en te bestellen. Toch kan het altijd gebeuren dat je nieuwe auto er niet op tijd is. We zoeken dan met jou naar een oplossing. We zorgen bijvoorbeeld dat je nog even door kan met je huidige auto of we regelen een tijdelijke auto voor je. Zo lang jij maar kan blijven rijden.

Uiteraard zitten wij ook bovenop alle ontwikkelingen rondom levertijd. Als er iets verandert, brengen we je daar meteen van op de hoogte.

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties