Dit zijn de Europese milieuzones waar je rekening mee moet houden

29 juni 2017
Dit zijn de Europese milieuzones waar je rekening mee moet houden

Milieuzones: de afgelopen tijd zijn ze in veel Europese landen te vinden. Om er doorheen te rijden heb je een vignet of milieusticker nodig en heb je dit niet, dan kan dit leiden tot een flinke boete. Waar vind je deze milieuzones en waar moet je op letten?

Frankrijk

In Frankrijk kunnen de regels per stad verschillen.ANWB legt het hier voor je uit. De Franse milieustickers bestaan uit maar liefst zes verschillende kleuren. Welke sticker je krijgt, hangt af van een aantal voorwaarden: het type voertuig, de mate van CO2-uitstoot volgens de EURO-norm en de leeftijd van de auto. Heb je geen sticker, dan is de boete 45 euro.

Het Crit’Air-vignet is alleen online te bestellen via de officiële website. Dit kun je alleen doen met creditcard. Het vignet ontvang je na ongeveer een maand tot anderhalve maand. Hierna heb je er wel voldoende profijt van, want het vignet is de hele levensduur van je auto geldig.
Ook met een Europese gehandicaptenparkeerkaart moet je beschikken over een geldige milieusticker voor je voertuig.

Oude auto’s

Rijdt je in een al wat meer klassieke auto, dan is het mogelijk dat je niet meer overal in Frankrijk zomaar binnen mag rijden. Bepaalde steden, waaronder hoofdstad Parijs, hebben auto’s van 1997 of ouder in de ban gedaan. Deze boetes kunnen uiteenlopen van 35 euro tot een ontzettend dure grap: 450 euro.

Duitsland

Ook in ons buurland Duitsland bestaan de zogeheten Umweltzonen, het Duitse woord voor milieuzone’s. Deze worden met borden aangegeven. Een groot aantal Duitse stadscentra is alleen met een milieusticker (Umweltplakette) toegankelijk. Je kunt de milieusticker hier aanschaffen.

Denemarken

Met een gewone auto hoef je je in Denemarken geen zorgen te maken. Bezoek je het land echter met een camper, bus, vrachtwagen of ander voertuig van meer dan 3500 kg, dan moeten deze in milieuzone’s van grote Deense steden voorzien zijn van een EcoSticker.

Zweden

Ga je vanuit Denemarken door naar Zweden, let dan op als je door Stockholm en Göteborg rijdt. Om het autoverkeer in de binnenstad van deze steden te beperken is in deze steden een 'congestion tax' ingevoerd.

Noorwegen

In buurland Noorwegen moet je opletten in het centrum van Oslo. Bij een bepaald niveau van luchtverontreiniging kunnen de autoriteiten het centrum van de stad afsluiten voor alle voertuigen die op diesel rijden. Dit wordt een dag van tevoren aangekondigd via radio en televisie. Ga je toch met je dieselauto door het centrum, dan loop je kans op een boete. Voertuigen voor vervoer van gehandicapten krijgen wel groen licht.

Groot-Brittannië en Noord-Ierland

In Londen geldt van maandag tot vrijdag eveneens een congestion charge. De tax geldt voor alle voertuigen, ook buitenlandse. Hoe zwaarder de auto, hoe hoger de tol. Daarbij geldt in het uitgestrektere gebied Groot-Londen, de zogenoemde Low Emission Zone (LEZ), een milieubelasting voor zwaardere voertuigen. De stad Durham kent een congestion charge voor het zogenoemde schiereiland. Als bezitter van een elektrische auto bof je; daarvoor is een uitzondering.

Hongarije

In Boedapest en andere grote Hongaarse steden is er soms een smogalarm. Het smogalarm houdt in dat bepaalde typen voertuigen uit de stad geweerd worden. Dit geldt doorgaans voor voertuigen met emissienorm Euro 0, Euro 1 en Euro 3. Voor Euro 2 geldt het alleen als de auto gemaakt is voor 1995.

Italië

Om luchtvervuiling tegen te gaan hebben veel Italiaanse steden en sommige regio's een milieuzone ingesteld, de zogenaamde Zona a Traffico Limitato (ZTL). Dit verschilt per stad, en deze kun je hier bekijken.

Spanje

Om de luchtkwaliteit te verbeteren en ruimte te scheppen voor omwonenden zijn in enkele Spaanse steden ook milieuzone ’s. Dit is bijvoorbeeld het geval in Madrid. Deze autoluwe zones worden aangegeven met borden met het opschrift Area de prioridad residencial, wat betekent: ‘alleen toegankelijk voor vergunninghouders’.

Tsjechië

De binnenstad van Praag is een lage-emissiezone. Ook hier gelden dus toegangsvoorwaarden op basis van uitstoot en heb je een sticker nodig. Het gebied wordt aangegeven met borden.

Nederland

Ook in ons eigen land stellen steeds meer steden een milieuzone in. In de milieuzone ben je alleen welkom met je auto, brommer of scooter als deze weinig luchtvervuiling oplevert. Rij je toch met een te vervuilend voertuig de stad in, dan heb je kans op een stevige boete. Zorg er dus voor dat je weet met welk voertuig je in welke stad welkom bent. 

Bij meer vragen over de milieuzone’s kun je altijd contact opnemen met onze adviseurs. Zo voorkom je vooraf een boete, en dat bespaart extra vakantiekosten!

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties