Als je je medewerkers binnen 5 jaar geen mobiliteitsbudget kunt bieden, heb je wat uit te leggen

28 augustus 2018
Als je je medewerkers binnen 5 jaar geen mobiliteitsbudget kunt bieden, heb je wat uit te leggen

Interview met Daniel Hanselaar, commercieel manager WagenPlan, over het belang van een mobiliteitsbudget

WagenPlan helpt haar klanten om meer rendement uit hun mobiliteit te halen. Ondermeer door ze te adviseren bij de invoering van een mobiliteitsbudget. Daniel Hanselaar, commercieel manager van WagenPlan: “We hebben inmiddels vele mogelijkheden die we graag met onze klanten delen.”

“Bij WagenPlan kijken we graag verder dan onze neus lang is: wat zijn de laatste ontwikkelingen in de markt en de maatschappij en hoe kunnen wij daarop inspelen? Daarom lopen we vaak voorop. Zo waren we de eerste leasemaatschappij die de volledige CO2-uitstoot van het wagenpark van onze klanten compenseerde. Mooi om te zien dat veel van onze concurrenten ons voorbeeld inmiddels volgen. Want daar worden we allemaal beter van.”

“Een ontwikkeling die op dit moment in het oog springt, is dat niet alle medewerkers van onze klanten meer op een leaseauto zitten te wachten. Overvolle wegen, een groeiend milieubewustzijn, dichtslibbende stadscentra waar geen parkeerplek meer te vinden is, dure parkeervergunningen met lange wachttijden bij je huis; er zijn een heleboel situaties waar de auto niet het meest handige vervoersmiddel meer is.”

Maak medewerkers zelf verantwoordelijk voor hun mobiliteit 

“Het mobiliteitsbudget  is een hele mooie oplossing voor dit probleem. Het geeft medewerkers de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe zij van A naar B reizen en zorgt er ook voor dat zij zelf aan het stuur zitten voor hun reisgedrag. Dat zorgt ondermeer voor een grotere medewerkerstevredenheid en in bepaalde gevallen voor minder verplichtingen en een kostenverlaging bij de werkgever.”

Je kunt niet zelf met al die andere mobiliteitsaanbieders afspraken maken

“Maar er komt heel wat kijken bij het invoeren van een mobiliteitsbudget. Allereerst moeten je medewerkers niet het gevoel hebben dat je iets van ze afpakt. En hoe regel je dat je medewerkers op een eenvoudige manier van al die andere vormen van vervoer gebruik kunnen maken? Je kunt niet met alle OV-aanbieders, deelautoplatforms, taxidiensten en ga zo maar door om de tafel gaan zitten om afspraken te maken. Dus daar helpen wij onze klanten mee.”

Mobiliteitsscan brengt alternatief reisgedrag in kaart

“Hoe wij dat doen? Een voorbeeld: een bedrijf gaat verhuizen. Op de nieuwe locatie is maar plek voor zo’n 50 in plaats van 150 auto’s. Wij bieden dan allereerst een mobiliteitsscan aan. Met deze scan brengen we voor iedere individuele medewerker in kaart welke alternatieve reismogelijkheden hij of zij heeft: auto, OV, fiets, scooter en alle mogelijk combinaties daarvan. En wat dat betekent voor hun reistijd, kosten en CO2-uitstoot.” 

Door deze scan krijgen medewerkers inzichtelijk wat ander reisgedrag hen oplevert en is de bereidheid om hun reisgedrag aan te passen en de auto te laten staan vaak heel groot. Daarnaast kunnen wij bedrijven helpen door naast leaseauto’s ook de andere vormen van mobiliteit te regelen. Daarvoor werken wij samen met een partner die OV – tram, bus en metro – OV-fiets, Greenwheels en andere autodeelplatforms op 1 kaart aanbiedt. Aan die kaart is een app gekoppeld die realtime aangeeft hoeveel budget je nog over hebt. Bovendien krijg je als bedrijf overzichtelijke managementinformatie over het reisgedrag van je medewerkers.”

WagenPlan helpt graag bij het implementeren van een mobiliteitsbudget 

“Kortom: als je als bedrijf nadenkt over de implementatie van een mobiliteitsbudget dan helpen wij je daar graag bij. Wij kunnen je helpen de zaken op een rijtje te krijgen, het reisgedrag van je medewerkers in kaart brengen met een mobiliteitsscan of gewoon dienen als sparringspartner. Ik kijk ernaar uit!’

Mobiliteitstest

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties