Wat is een persoonlijk mobiliteitsbudget en wat zijn de voordelen?

7 februari 2022
Wat is een persoonlijk mobiliteitsbudget en wat zijn de voordelen?

Het wordt steeds drukker op de weg, stadscentra slibben dicht en parkeertarieven rijzen de pan uit. In veel gevallen is de (lease)auto daarom niet meer de meest efficiënte manier om van A naar B te komen. Een combinatie van de verschillende vervoersmiddelen voor 1 reis is vaak een veel betere oplossing. De leaseauto kan daarbij deel uitmaken van de zogenaamde vervoersmiddelenmix. Werkgevers die hun medewerker flexibel willen laten reizen, kiezen daarom steeds vaker voor een persoonlijk mobiliteitsbudget in plaats van een leasebudget. 

In deze blog lees je wat zo’n persoonlijk mobiliteitsbudget precies inhoudt, welke ontwikkelingen eraan ten grondslag liggen en waarom je als werkgever eigenlijk niet meer zonder kunt. 

Wat is een persoonlijk mobiliteitsbudget?

Bij een persoonlijk mobiliteitsbudget staat de behoefte van de medewerkers centraal en niet de door de werkgever aangeboden vervoersoplossingen zoals de leaseauto, fiets of het OV. Binnen de kaders van de mobiliteitsregeling van hun bedrijf, kunnen ze zelf bepalen hoe ze voor hun werk reizen. Dat kan het OV, een taxi/Uber, e-bike, (elektrische) leasefiets, auto (lease, deel, privé) of scooter zijn. Of een combinatie hiervan. 

Met een mobiliteitsbudget zijn medewerkers zelf verantwoordelijkheid voor hun zakelijke mobiliteit. Als zij op pad gaan, dan betalen zij dit van hun eigen mobiliteitsbudget. Hoeveel zij per reis betalen is afhankelijk van het aantal kilometers dat ze afleggen en het vervoersmiddel dat ze kiezen. En net als bij een leaseregeling, is de hoogte van het mobiliteitsbudget afhankelijk van de functie van de medewerker. 

5 trends die het persoonlijk mobiliteitsbudget stimuleren

1. Nieuwe technologie

Nieuwe technologieën zorgen ervoor dat we ons reisgedrag op iedere situatie kunnen aanpassen. Apps, zoals voor het gebruik van deelauto’s en Uber en reiskaarten als de OV-pas (inclusief OV-fiets) maken het mogelijk én eenvoudig om verschillende vormen van vervoer te gebruiken en combineren.

2. Mobility as a service (MaaS)

Vooral de jongere generaties zijn minder geïnteresseerd in het bezit van een eigen auto. Zij willen de vrijheid om hun vervoer aan te passen aan de afspraak die ze op dat moment hebben. Dan werkt een eigen (lease)auto alleen maar beperkend. Deze ontwikkeling noemen we Mobility as a Service (MaaS) en staat voor een transitie in mobiliteit, waarbij de consument mobiliteit inkoopt, in plaats van te investeren in transportmiddelen.

3. Stimulering duurzame mobiliteit

Waar het bedrijfsleven vaak nog aarzelt om stappen naar duurzame mobiliteit te zetten, zijn overheden een stuk actiever. Bijvoorbeeld door met milieuzones oude, vuile auto’s uit stadscentra te weren en een lage bijtelling voor 100% elektrische auto’s. In het algemeen kun je stellen dat autobezit steeds duurder wordt, met uitzondering van elektrisch rijden. 

4. Verstedelijking vraagt om nieuwe kijk op mobiliteit

Onder invloed van de kenniseconomie zullen de steden blijven groeien. Dat vraagt om een andere kijk op mobiliteit waarbij de centrale rol van de auto niet meer vanzelfsprekend is. Het persoonlijk mobiliteitsbudget is daarvan een mooi voorbeeld.

5. Het nieuwe werken 

Door corona zijn we massaal gaan thuiswerken. En de kans is groot dat we ook in de toekomst minder vaak naar kantoor gaan. Dat heeft consequenties voor ons reisgedrag. Dankzij de grote flexibiliteit sluit het persoonlijk mobiliteitsbudget daar naadloos op aan.

Bovenstaande ontwikkelingen zijn inmiddels de dagelijkse realiteit. De praktijk wijst uit dat bedrijven die hun medewerkers een persoonlijk mobiliteitsbudget bieden, goed op deze ontwikkelingen inspelen. 

Voordelen mobiliteitsbudget voor medewerkers

1. Keuzevrijheid

Keuzevrijheid is een belangrijke factor voor het vergroten van de medewerkerstevredenheid. Vind je comfort belangrijk of duurzaamheid of wil je vooral de kosten beperken? Medewerkers zijn vrij om de vervoersmiddelenmix te kiezen die aansluit bij hun specifieke voorkeuren.

2. Je hebt de kosten zelf in de hand

Het bedrag dat medewerkers maandelijks overhouden, wordt uitgekeerd als brutoloon. Dat stimuleert bewust reisgedrag.

3. Sneller en comfortabeler reizen

Afhankelijk van de situatie op de weg en het spoor en de plaats van bestemming, kun je de meest comfortabele manier van vervoer kiezen. Je zit niet vast aan een leaseauto als er 500 kilometer file staat. Je kunt bijvoorbeeld voor de trein kiezen als je je nog op je afspraak moet voorbereiden of in het centrum van een stad moet zijn.

Voordelen mobiliteitsbudget voor werkgevers 

1. Lagere CO2-uitstoot en milieuvriendelijk imago

Met een persoonlijk mobiliteitsbudget daag je je medewerkers uit een afweging te maken tussen economische en milieuvriendelijke mogelijkheden. Komen ze met mooi weer op de fiets naar het werk, dan heeft dat niet alleen een positief effect op de totale CO2-uitstoot van je bedrijf, maar ook op je groene imago.

2. Je bent aantrekkelijker voor potentiële nieuwe medewerkers

Nu de economie weer op volle toeren draait moet je wat extra’s bieden om talentvolle medewerkers aan te trekken. Zeker de jongere generatie, de millenials, bepalen graag zelf hoe zij hun vervoersbehoefte invullen. Een leaseauto kan daar deel van uitmaken, maar dat hoeft niet. Met een mobiliteitsbudget speel je in op hun verlangen naar vrijheid. 

3. Snel inspelen op veranderingen

Met een leasecontract leg je je voor langere tijd vast. Moet je om wat voor reden dan ook inkrimpen, dan zit je daar natuurlijk niet op te wachten. Bij een persoonlijk mobiliteitsbudget speelt dit probleem niet omdat het gekoppeld is aan de duur van de arbeidsovereenkomst.

4. Organisatorische tijdsbesparing mobiliteitsbudget

Met het mobiliteitsbudget verleg je de verantwoordelijkheid voor de mobiliteit naar je medewerkers. Dat scheelt alleen werk als je het administratief en organisatorisch goed regelt. Bij voorkeur bij een partner die je alle administratieve rompslomp uit handen neemt en werkt met 1 pas of app voor alle typen vervoer.

Mobiliteitsbudget sluit aan op behoefte van deze tijd

Met een persoonlijk mobiliteitsbudget sluit je aan bij de wensen en mogelijkheden van deze tijd. Mits goed ingeregeld is het gunstig voor je bedrijf, je medewerkers en het milieu. Breng je zakelijke mobiliteit wel onder bij 1 betrouwbare partij, die toegang biedt tot alle vormen van zakelijke mobiliteit. Zo voorkom je een lappendeken aan contracten met allemaal verschillende vervoersaanbieders en de enorme administratieve last die daaruit voortkomt.

Zo implementeer je een mobiliteitsbudget met succes

Voor wie serieus aan de slag wil met een mobiliteitsbudget, hebben wij een e-book geschreven: ‘Zo implementeer je een mobiliteitsbudget met succes’. In 7 heldere stappen wijst dit e-book de weg naar een nieuwe vorm van mobiliteit waarbij je medewerkers zelf verantwoordelijk zijn voor de invulling van hun mobiliteit. Onder andere de volgende onderwerpen komen aan de orde:

  • Hoe je binnen je bedrijf draagvlak creëert voor een mobiliteitsbudget
  • Waarmee moet je rekening houden bij de implementatie 
  • Welke partijen kunnen je kunnen ondersteunen bij de uitvoering 


Download hier ons e-book. Veel succes met de implementatie van het mobiliteitsbudget!

Nu al vragen?

Heb je nu al vragen, dan kun je altijd contact opnemen met een van onze mobiliteitsadviseurs. Je kunt ze bereiken via 055 203 3750 of info@wagenplan.nl.

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties