Zo krijg je snel een goedkoop en groen mobiliteitsplan

21 december 2017
Zo krijg je snel een goedkoop en groen mobiliteitsplan

Het verduurzamen van bedrijfsmobiliteit is méér dan het schuiven met auto’s, fietsen of OV-kaarten. Het vraagt om een duidelijke visie op mobiliteit en een mobiliteitsplan om daar te komen. Om direct resultaat te zien en enthousiasme te creëren voor je ‘masterplan’ kun je op korte termijn al veranderingen doorvoeren. We hebben 7 interessante veranderingen op een rij gezet waar je op de korte termijn al mee aan de slag kunt. 

1. Verlaag het aantal kilometers 

Forenzen op Amsterdam Centraal missen 2 volle werkweken per jaar door vertragingen. Dat is al gauw 5.000 euro per medewerker. Verlaag deze kosten én de bijbehorende ergernis door ze 2 dagen per week thuis te laten werken en door ze buiten de spits te laten reizen. Neem daarnaast -waar mogelijk- zoveel mogelijk mensen aan die binnen een straal van 30 reisminuten wonen en dus met de fiets of scooter naar het werk kunnen komen. Schroef de vergoedingen van parkeerkosten omlaag, en zorg tegelijkertijd voor een schone, veilige fietsenstalling. Beperk het aantal klantbezoeken door vaker online vergaderen als contactmiddel te gebruiken.   

2. Pak verworven rechten aan 

 In de loop der jaren zijn er ongetwijfeld oneigenlijke constructies in je wagenpark geslopen, zoals iemand die vanwege zijn functie of senioriteit een leaseauto rijdt. Terug naar de basis: auto’s van de zaak zijn bedrijfsmiddelen die moeten bijdragen aan de omzet en winst. Uiteraard wil je niet zomaar een privilege afpakken. Als alternatief kun je deze medewerkers een privatelease constructie aanbieden.   

3. Biedt private lease aan 

Een alternatief voor de leaseauto is private lease. Door medewerkers privé hun auto te laten leasen, verleg je het risico en de administratieve handelingen naar hen en komt alleen de kilometervergoeding voor jouw rekening. Ze krijgen echter een goede ruil: een auto zonder fiscale bijtelling en zonder beperking van budget, merk- of type. Dus meer keuze ! Er zijn wel een aantal zaken die je goed moet bespreken met je medewerkers 

Wijs ze op de risico’s 

Private lease is feitelijk een lening van enkele tienduizenden euro’s. Met als bijkomend risico dat er extra kosten ontstaan bij vervroegde inlevering. En ook als je veel meer of minder kilometers maakt dan vooraf afgesproken, kan deze financiële verplichting werknemers flink in de wielen rijden.    

Beschermplan  

Om deze onverwachte kosten voor je medewerkers te voorkomen biedt WagenPlan het beschermplan. Het beschermplan beschermt uw medewerkers als ze in een situatie terecht komen waarbij ze niet meer in staat zijn de maandelijkse kosten te betalen. Denk hierbij aan gedwongen ontslag, echtscheiding, ontbinding van een geregistreerd partnerschap, ontbinding van een notarieel samenlevingscontract of bij overlijden. Ze hebben dan het recht om het Private Lease contract kosteloos te ontbinden. Er worden dan geen kosten in rekening gebracht voor het eerder beëindigen van het contract, de kilometers worden wel afgerekend.  

BKR registratie 

Wat ook belangrijk is om te melden bij uw medewerkers is dat het leasebedrag bij Stichting BKR geregistreerd wordt als schuld. Dit heeft invloed op een aanvraag voor een hypotheek of een andere lening.   

4. Ga voor elektrisch   

Het aantal merken en types (ook bestelauto’s) van FEV’s (Full Electric Vehikels) en het aantal snellaadstations nemen razendsnel snel toe, terwijl de prijzen van de vol-elektrische auto’s steeds verder dalen. Neem zelf het goede voorbeeld. En met 4% bijtelling en de hulp van ondernemerspremies rijd je als DGA veel goedkoper (en leuker). Begin maar gewoon met het plaatsen van enkele laadpalen op de beste parkeerplaatsen van je bedrijf. Voor je klanten en early adopters. Energiebedrijven, maar ook grote organisaties als ANWB bieden het plaatsen van palen en laadpassen in één abonnement aan, zodat je niet hoeft te investeren. Veel gemeenten geven ook nog eens subsidie voor het aanleggen van laadpalen.    

5. Denk nuchter na 

We denken altijd maar in glimmende bolides of de nieuwste elektrische fiets, maar je verlaagt je mobiliteitskosten ook door even nuchter na te denken. Het leasen van een second drive (bestel)auto is vaak ook meer dan prima. En heb je vaker een extra auto nodig? Dan kun je ook een abonnement nemen op bijvoorbeeld Amber mobility of een van de andere deelauto oplossingen.  

6. Kom op de fiets 

Haal een goed fietsenplan in huis. Uit betrouwbare cijfers blijkt dat de kans op een nat pak iets onder de 10% zit, dus dat argument kan van tafel. Fietsen is gezond, goedkoop en gezellig. Hoe Hollands wil je het hebben? Bovendien kan iedere werknemer via het bedrijf aan een goedkope (elektrische) fiets komen. Geen zin in de bult maatwerk die daarbij komt kijken? Dan zijn er providers die (gratis) zo’n fietsplan voor je samenstellen. Voordeel voor jouw bedrijf is dat de medewerker minimaal 2 dagen per week op de bedrijfsfiets naar het werk moet komen, dat scheelt dus in de woon-werkverkeervergoeding én in het aantal benodigde parkeerplekken. Uiteraard draagt het fietsplan ook bij aan je duurzaamheidsstrategie, en levert het meer gezonde en tevreden medewerkers op.  

7. Schaf een elektrische scooter of Segway aan 

Zeker voor bedrijven in stedelijke gebieden of compacte regio’s leveren elektrische scooters (80 km actieradius) of de Segway achtige  (35 km actieradius) een prima bijdrage aan een groen mobiliteitsplan. Met de aanschaf profiteer je van de extra milieu-investeringsaftrek (7%) die bovenop de investeringsaftrek (28%) komt en de vervroegde afschrijving, waardoor de exploitatiekosten erg laag zijn. Je kunt ze natuurlijk ook leasen. Stel je ze ook privé aan je medewerkers beschikbaar? Dan verwacht de Belastingdienst wel een kleine vergoeding aan de baas. Een hip, duurzaam alternatief, waarmee je eenvoudig bij je klanten kunt aankomen.   

Compenseer je CO2-uitstoot 

Met al deze maatregelen zal de CO2 uitstoot van je bedrijf zeker afnemen. Maar geheel CO2 neutraal is vaak een brug te ver. Daarom compenseert WagenPlan kostenloos alle resterende CO2 van je wagenpark door te herinvesteren in duurzame energie zoals windmolen of zonnepanelen parken.  

Deel dit bericht:

Auteur:

"WagenPlan ontzorgt in duurzame mobiliteit"

Daniel Hanselaar
Commercieel manager
Reacties