5 tips voor het delen van een zakelijke leaseauto

5 september 2023
5 tips voor het delen van een zakelijke leaseauto

Er zijn verschillende manieren om het rendement van je wagenpark flink op te schroeven. Het is daarbij een kunst om als ondernemer de kosten onder controle te houden zodat elke euro efficiënt wordt besteed. Hieronder vind je bruikbare tips waarom het inzetten van deelauto’s een stuk voordeliger is.

Een leaseauto kost al snel gemiddeld € 9.000-, per werknemer per jaar. In veel gevallen worden de auto’s niet optimaal benut en staan ze vaak stil. Autodelen kan op verschillende wijzen uitkomst bieden. Maar waarom zou je nou eigenlijk aan autodelen doen? We hebben een aantal tips en voordelen voor je op een rijtje gezet:

1. Laat medewerkers hun auto delen

Het is een alledaags tafereel. Medewerkers komen in hun leaseauto naar het werk waarna de auto wel 8 uur lang stil kan staan. Dit terwijl collega’s wellicht een andere auto huren om bij een afspraak te komen. De auto’s worden simpelweg niet optimaal benut. Voor zowel de werkgever als de werknemer is het rendabeler als er in dit geval gebruik wordt gemaakt van een deelregeling. De voordeligste oplossing als bedrijf is dat medewerkers binnen een bedrijf onderling hun auto’s delen.  Voor de berijders zelf klinkt een deelplatform als Snappcar natuurlijk veel aantrekkelijker. Om te het voor beide partijen aantrekkelijk te maken kun je bespreken dat de berijder een deel krijgt van de bespaarde huurkosten. Hierdoor gaat het autodelen onder medewerkers meer leven en zijn ze sneller bereid hier aan mee te werken.  

2. De elektrische deelauto

Een uiterst voordelige oplossing voor het optimaal benutten van je wagenpark is het inzetten van de zakelijke elektrische deelauto. Het is tegenwoordig erg belangrijk dat je als onderneming uitstraalt dat je het milieu serieus neemt. Je vermindert je CO2-uitstoot, je houdt geld over en stimuleert je werknemers ook nog eens door het goede voorbeeld te geven. Wie weet pakken zij hierdoor vaker de fiets of het openbaar vervoer om op hun werk te komen. Je laat zien dat je geeft om duurzame mobiliteit.

3. Poolauto? Deel hem!

Het komt vaak voor dat een drie jaar oude leaseauto maar moeilijk in te zetten is. In veel gevallen is het eerder inleveren van deze zakelijke auto verreweg van voordelig en komen er vanwege de kortere looptijd meer kosten bij kijken. Dit soort stilstaande auto’s kun je echt het best inzetten als deelauto. Je kunt hem bijvoorbeeld beschikbaar stellen voor je medewerkers of voor omliggende bedrijven. Wanneer er meer gebruik gemaakt wordt van deelauto’s zijn er voor het totale wagenpark veel minder auto’s nodig. Dit is weer een typisch gevalletje van besparen. Een kleiner maar efficiënter wagenpark kan het overbodige woon- en werkverkeer verminderen. Het zorgt niet alleen voor minder auto’s op de weg, maar ook op uw parkeerplaats. 

4. Schaf kleine, zuinigere auto’s aan

Dit spreekt al een beetje voor zich. Maar in de praktijk zien we vaak dat leaserijders vaak gaan voor grote auto’s. In veel gevallen doen ze dit om ermee op vakantie te kunnen gaan. Een nadeel is dat deze leaseauto’s aan de dure kant zijn. Helemaal in verhouding tot de kleine en groenere zakelijke auto. Hierop valt ontzettend veel rendement te behalen. Desnoods ruil je de kleine auto in voor een grotere op de momenten dat het nodig is.

5. Heb je tijdelijk extra capaciteit nodig?

Door een flexibele constructie te creëren kun je dit probleem voor zijn. Een van de laatste dingen die je wilt is het aanschaffen van extra leaseauto’s die uiteindelijk weer stil komen te staan. Een bedrijf als Greenwheels bieden zakelijke abonnementen. Het voordeel is dat deze auto’s ook toegankelijk zijn met de NS-businesscard. Alle gemaakte reiskosten verschijnen uiteindelijk op één factuur. 

Heb je vragen over het autodelen of heb je een andere vraag? Neem gerust contact op! We helpen je graag. 

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties