Private lease, de voor en nadelen op een rijtje

31 maart 2017
Private lease, de voor en nadelen op een rijtje

Overweeg je om een auto privé te leasen? Dit zorgeloze rijden kan voor velen een uitkomst bieden. Maar hoe voordelig is het echt, en past het bij jou en je situatie? We hebben de voor- en nadelen van Private Lease voor je op een rijtje gezet.

Privateleasen lijkt op zakelijk leasen, maar dan voor privégebruik. Je least voor een vast maandbedrag en langere periode. De lengte van deze periode kun je zelf bepalen, maar zit meestal tussen de één en vijf jaar. Dit maandbedrag is inclusief alle gewoonlijke kosten als reparatie en onderhoud en verzekeringen. En na afloop van het leasecontract kun je de auto weer inleveren en een nieuwe auto uitkiezen. Klinkt goed, maar het is verstandig om een volledig beeld te krijgen. Om je te helpen bij het besluit of privé leasen bij je past, wegen we de voor-en nadelen tegen elkaar op. 

Voordelen van Private Lease 

1. Overzichtelijke kosten

Zoals eerder al aangegeven, zijn de meeste kosten voor de auto inbegrepen in het maandtarief. Je kunt daarbij denken aan de volgende kosten:

  • Reparatie, onderhoud en banden
  • Verzekering 
  • Houderschapsbelasting (wegenbelasting) 
  • Afleveringskosten en verwijderingsbijdrage 
  • Afschrijving
  • Pechhulp in binnen- en buitenland
  • Vervangend vervoer na 72 uur

Je weet dus precies wat je maandelijks kwijt bent. Dit is fijn als je houdt van zekerheid. Je hoeft je geen zorgen te maken om onverwachte kosten als garagekosten. Alleen brandstof betaal je zelf en het eigen risico bij een eventuele schade. En vind je dat je auto een wasbeurt nodig heeft bij de wasstraat, of krijg je een boete, dan betaal je dat uiteraard ook uit je eigen portemonnee.

2. Ook zonder spaargeld

Heb je geen tijd of zin om lang te sparen om een eigen auto aan te schaffen, maar heb je wel een vast inkomen? Of bewaar je je spaarpot liever voor iets anders? Dan kan private lease voor jou interessant zijn. Je schaft de auto namelijk niet zelf aan, het leasebedrijf doet dat voor je en jij betaalt maandelijks een vast maandtarief.

3. Soms goedkoper dan kopen

Private lease kan goedkoper zijn dan het kopen van een eigen auto. Zeker als je geld moet lenen om een auto te kopen, is private lease de goedkopere optie.

4. Voordelen als ZZP’er 

Wanneer je voor private lease kiest als ZZP’er, kun je de bijtelling voorkomen. Het contract gaat dan namelijk helemaal buiten de onderneming om, want het contract sluit je privé af. Het voordeel daarvan is dat je zakelijk toch nog kosten kunt aftrekken van je winst, namelijk €0,19 per gereden zakelijke kilometer.

Nadelen van Private Lease

1. Inkomen of toekomst niet zeker

Wisselt je inkomen en weet je niet zeker of je elke maand hetzelfde bedrag kan betalen? Dan kun je beter niet kiezen voor private lease. Omdat je dan wellicht voor kosten komt te staan die je niet of moeilijk kunt betalen. Ook als je niet weet waar je over een jaar werkt of woont wordt het lastig vast te houden aan de voorwaarden van een leasecontract.

2. Contractbreuk prijzig 

Aansluitend op het vorige punt kun je niet zomaar zonder gevolgen een contract verbreken. Bij de meeste leasemaatschappijen zijn er hoge kosten verbonden aan het verbreken van het contract bij onverwachtse wijziging in je situatie, zoals verhuizing, scheiding of ontslag. Kies je voor Private lease van WagenPlan dan zit je in een dergelijke situatie veilig. WagenPlan biedt namelijk het Beschermplan: Het Beschermplan beschermt je in een aantal situaties waarbij je wellicht niet meer in staat bent de maandelijkse kosten te betalen. Zoals gedwongen ontslag, echtscheiding, ontbinding van een geregistreerd partnerschap, ontbinding van een notarieel samenlevingscontract of bij overlijden. Je hebt dan het recht om het Privé Leasecontract kosteloos te ontbinden.

3. Private lease niet het allergoedkoopst 

Als een bescheiden budget een belangrijke drijfveer voor je is bij het kijken naar een auto, is private lease misschien niet altijd de voordeligste optie. Vind je een nieuwe auto daarbij niet speciaal belangrijk, dan kun je beter gaan voor een tweedehandsauto, oftewel een occasion die zo ver mogelijk wordt ‘opgereden’. Als je spaargeld hebt, kan het goedkoper zijn om een nieuwe of tweedehandsauto te kopen.

4. Beperking hypotheek 

Ook als je plannen hebt om een huis te kopen is het verstandig om goed te overwegen of Private lease mogelijk is. De bank brengt namelijk 65% van het maandelijkse leasebedrag in mindering op de maximale maandelijkse woonlasten. Dat geldt overigens ook als je een lening afsluit voor een auto. Praktijkvoorbeeld: heb je €50.000 inkomen en 2,2% hypotheekrente zonder leaseauto, dan mag je maximaal €230.445 lenen. Bij privé lease van €400 per maand is de maximale hypotheek €161.970, een verschil van €65.475. 

5. Duur bij weinig gebruik

Ben je niet zo'n autorijder en gebruik je hem maar weinig, dan is private lease wellicht minder interessant voor je. Voor niet gereden kilometers krijg je namelijk vaak geen vergoeding. Daarom is het belangrijk dat je van tevoren zo goed mogelijk inschat hoeveel kilometers je gaat rijden.

Bij WagenPlan krijg je wel geld terug als je minder kilometers rijdt dan vooraf afgesproken. Dit gaat aan de hand van de afgesproken prijstabel en deze gaat tot minimaal 10.000 kilometer per jaar.

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden? Kijk dan hier naar ons aanbod!


Of neem anders contact op met een van onze lease adviseurs via onze Chat of (055)-5798223

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties