Private leasecontracten vergelijken? 8 punten waar je op kunt letten

5 april 2017
Private leasecontracten vergelijken?  8 punten waar je op kunt letten

Overweeg je Private Lease of sta je al op het punt een contract te ondertekenen? Het laatste wat je wilt tijdens of na een leasecontract is voor onaangename verrassingen te komen staan. Met deze acht punten weet je waarop je kunt letten bij het lezen en vergelijken van private leasecontracten.

Bij het tekenen van een private leasecontract ben je begrijpelijk eerst en vooral bezig met wat je per maand kwijt bent. Maar het is belangrijk om verder te kijken, bijvoorbeeld welke kosten gedekt zijn of dat er nog extra’s bij komen kijken. Volg deze checklist om niet voor onverwachte verrassingen te komen staan.

1. Keurmerk Private Lease

Let erop dat de aanbieder beschikt over het Keurmerk Private Lease. Dit keurmerk van de stichting Keurmerk Private Lease is er om de consument te beschermen en staat voor eerlijke voorwaarden. Ook WagenPlan beschikt over dit keurmerk. Lees er hier meer over.

2. De Auto

Kijk naar wat voor soort auto je krijgt voor de prijs die je betaalt. Zijn de kosten in verhouding? Het maakt nogal een verschil of de auto een standaardmodel is of een luxere uitvoering die je zelf kan samenstellen. Kijk ook naar het uiterlijk van de auto: het kan duurder zijn als dit niet de standaardversie is. Zo kan metallic lak bijvoorbeeld al voor hogere kosten zorgen.

3. Looptijd Contract

Bedenk of de looptijd van het contract realistisch en voordelig is. Laat je niet te snel verleiden door lage maandelijkse kosten, want vaak geldt: hoe lager deze zijn, hoe langer de looptijd. Denk goed na voordat je een contract van een paar jaar tekent vanwege de lage maandelijkse kosten. Als het niet zeker is hoe je leven er binnen enkele jaren uitziet of je plannen hebt waardoor financiële verplichtingen een probleem worden, kun je beter gaan voor een contract met een korte looptijd.

4. Aantal Kilometers

Kijk naar het kilometerlimiet: hoeveel mag je er per jaar rijden? Hoe wordt het verrekend als je extra kilometers rijdt? Krijg je geld terug als je minder kilometers rijdt dan afgesproken? Er zijn leasebedrijven die een limiet van 12.000 kilometer per jaar stellen, maar zij verrekenen het aantal kilometers per kwartaal. Hierdoor moet je extra betalen ook al zit je binnen de 12.000 kilometer per jaar. Zo kan je alsnog voor extra kosten komen te staan.

WagenPlan werkt met een minimum jaarkilometrage van 10.000 km. Het kan zijn dat het voertuig gemiddeld meer of minder kilometers heeft gereden dan vooraf afgesproken. Dan kunnen we het maandbedrag op verzoek van jou aanpassen, conform de vooraf besproken prijstabel. Dit gebeurt uiteraard altijd alleen met instemming van jou.

5. Schade, onderhoud en verzekeringen

Let op dat je niet te veel betaalt voor het eigen risico. Bij sommige leasebedrijven kan dit 450 euro of hoger zijn. In vergelijking met 150 euro bij een privéauto is dit erg hoog. Soms geldt er zelfs eigen risico op WA-schades. Bekijk ook goed wat er in het contract staat over reparatie, onderhoud en banden.

Bij WagenPlan is de Privé Leaseauto standaard WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) en voor Persoonlijke Ongevallen (ook voor Inzittenden) verzekerd. Er is een mogelijkheid om het eigen risico te verlagen van 300 euro naar 150 euro per schadegeval voor 9 euro per maand. Je kunt ook een Schadeverzekering voor inzittenden (SVI) toevoegen voor 5 euro per maand.

6. Voortijdige Contractverbreking

Wat kost het je als je voortijdig het contract wil verbreken, bijvoorbeeld door overlijden, werkloosheid of emigratie? Bij veel leasebedrijven moet het complete of een groot deel van het contract afbetaald worden.

Om dat voor onze klanten te voorkomen werkt WagenPlan met het Beschermplan. Het beschermplan beschermt je in een aantal situaties waarbij je wellicht niet meer in staat bent de maandelijkse kosten te betalen. Zoals gedwongen ontslag, echtscheiding, ontbinding van een geregistreerd partnerschap, ontbinding van een notarieel samenlevingscontract of bij overlijden. Je hebt dan het recht om het Privé Leasecontract kosteloos te ontbinden. Er worden dan geen kosten in rekening gebracht voor het eerder beëindigen van het contract, de kilometers worden wel afgerekend.

7. Pechhulp en vervangend vervoer

Controleer waar de pechhulp geldt. Deze zit standaard inbegrepen bij nieuwe auto’s. Is dat alleen in Nederland of ook over de grens? Kost de pechhulp in het buitenland je meer? Dat geldt ook voor vervangend vervoer. Bij sommige bedrijven is dit standaard, bij andere slechts een optie.

Bij WagenPlan zit pechhulp in binnen- en buitenland inbegrepen in het contract. Je hebt standaard recht op vervangend vervoer bij reparatie, onderhoud en schade na 72 uur. Voor 7,50 euro extra per maand voeg je recht op vervangend vervoer na 24 uur toe aan het contract.

8. Inleverprotocol

Weet welke schades wel en niet acceptabel zijn, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan als je de leaseauto terugbrengt. Zorg ervoor dat de gebruiksschade als kleine krasjes en deukjes, steenslag en andere gebruikssporen in de prijs zit inbegrepen.

Bij WagenPlan krijg je geen eigen risico doorbelast voor schades die vallen onder de gebruiksschade. Welke schades vallen onder gebruiksschade kun je terugvinden in onze aanvullende voorwaarden. Mocht er schade op de auto zitten die niet onder de gebruiksschade valt dan wordt er per schadegeval een eigen risico in rekening gebracht.

Tot slot: vergelijk verschillende leasebedrijven en bedenk wat je belangrijk vindt. Kijk hier voor het aanbod bij WagenPlan.

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties