10 tips voor een onbezorgde vakantie in het buitenland met je elektrische auto

13 juni 2023
10 Tips vakantie elektrische auto

Met de groei van het laadnetwerk in Europa is het steeds gemakkelijker geworden om met een elektrische auto op vakantie te gaan naar het buitenland. Laden is geen groot probleem meer, vooral nu Tesla zijn Supercharger-netwerk heeft opengesteld voor andere elektrische auto's. Het is echter nog steeds belangrijk om je goed voor te bereiden. In deze blogpost delen we 10 belangrijke tips om je elektrische avontuur soepel en probleemloos te laten verlopen.

1. Plan je route en laadstops vooraf

Een goede routeplanning is essentieel bij het rijden met een elektrische auto. Zorg ervoor dat je je route van tevoren plant en markeer de laadstations langs de weg. Dit helpt je om op tijd op te laden en onnodige stress te voorkomen. Plan je route van snellaadpaal naar snellaadpaal: daarvoor kun je bijvoorbeeld de abetterrouteplanner gebruiken. Check ook voor je vertrekt waar je allemaal met jouw laadpas kan laden. Je wil voorkomen dat je met een bijna lege accu bij een laadpaal staat die jouw pas niet accepteert.

2. Tesla Supercharger, steeds vaker ook beschikbaar voor niet-Tesla’s

Tesla rijders kunnen laden bij de Tesla Superchargers. Ook voor andere elektrische auto’s stelt Tesla hun app steeds vaker open voor het Supercharger-netwerk in Europa. Hoe maak je hier gebruik van? Download eerst de Tesla app en maak een account aan. Selecteer ‘Uw Niet-Tesla opladen’ en voeg je betaalwijze toe. Nu kun je bij een Tesla Supercharger opladen, simpelweg door in de Tesla-app de laadpaal te selecteren waar je staat en op ‘Opladen starten’ te klikken.

3. Download meerdere laadpaal apps voor je elektrische auto vakantie

Het kan gebeuren dat je laadpas, -druppel of -tag niet goed werkt bij de sommige laadpaalaanbieders in het buitenland. Je kunt dan vaak nog wel een laadsessie starten met een app. Download daarom voor vertrek een aantal van deze apps. Verschillende merken hebben hun eigen app, vandaar dat het handig is meerdere apps te downloaden. Je vergroot dan de kans een bruikbare laadpaal te treffen. Voorbeelden van deze apps zijn Plugsurfing, Smoov en Fastned. Koppel deze eenvoudig aan je laadpas of creditcard en je kan laden!

4. Kies voor snelladers van minimaal 50 kW 

Hoe hoger het vermogen van de laadpaal, des te sneller is je auto opgeladen. Kies daarom onderweg, waar mogelijk, altijd voor een snellader. Ga voor minimaal 50 kW, maar – als je auto hier geschikt voor is – een 150 kW lader of hoger. 

5. Denk aan je energieverbruik

Er zijn meerdere factoren die het energieverbruik – en daarmee je actieradius – beïnvloeden. Op de eerste plaats je rijgedrag, maar ook de airco kan aardig wat energie verbruiken. Natuurlijk wil je comfortabel in je auto zitten, maar hou in de gaten of je kunt bezuinigen op de airco of de verwarming. Ook dakdragers, -koffers en fietsendragers zorgen net als aanhangers en caravans voor een hoger verbruik van energie. Het is dus goed om van tevoren na te gaan wat je echt nodig hebt en wat je beter thuis kunt laten.

6. Rij zo gelijkmatig mogelijk

Zoals je waarschijnlijk weet kost veel accelereren en remmen tijdens het rijden meer stroom. Rijd je gelijkmatig, dan doe je langer met je accu. Natuurlijk is accelereren en remmen soms nodig, maar hou zoveel mogelijk een constante snelheid aan. Op snelwegen is in de meeste gevallen een snelheid van rond de 110 kilometer per uur het beste voor de range.  

7. Wacht niet tot het laatste moment met laden

Houd voldoende stroom over in je accu, minstens 10%. Bespaar jezelf een hoop stress en laad even bij wanneer het kan. Je kan ook even bijladen als je nog 40% of 30% accu over hebt. Dan kan je ook weer snel doorrijden!

8. Check tijdens het laden de voortgang

Laat je niet te veel afleiden en hou de voortgang in de gaten tijdens het laden. Vaak kan dat eenvoudig via de app van jouw auto. Laden kan sneller dan je denkt en voor je het weet kun je weer vertrekken. Je kunt je reis weer vervolgen en het is ook prettiger voor elektrische rijders die staan te wachten om hun auto op te laden na jou. 

Hou er ook rekening mee dat sommige aanbieders een fee vragen per minuut aan de lader dat de auto vol is. Blijf dus niet laadpaal kleven als de auto vol is want dan kon tot onvoorziene en onverwachte kosten leiden. 

9. Werkt een laadpaal niet?

Bel dan het nummer op de laadpaal of scan de QR-code op de paal. Zij kunnen dan vaak zien waarom het niet lukt of de laadpaal resetten.

10.Geniet van je vakantie en de ervaring van elektrisch rijden

Ten slotte, geniet van je vakantie en de unieke ervaring van elektrisch rijden in het buitenland. Ondanks de voorbereidingen en mogelijke uitdagingen, biedt elektrisch rijden een geweldige manier om duurzaam te reizen en te genieten van al het moois dat Europa te bieden heeft.

Met een leaseauto op vakantie? 

Tegenwoordig kunnen medewerkers ook steeds vaker met een leaseauto op vakantie. En dat geldt zeker ook voor elektrische leaseauto's. Heeft jullie organisatie nog geen zakelijke elektrische leaseauto's, maar lijkt dit je wel wat? Download hier ons gratis e-book en ontdek of elektrisch leasen past bij jullie organisatie.

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties