10 tips voor een onbezorgde vakantie in het buitenland met je elektrische auto

14 juni 2022
10 tips voor een onbezorgde vakantie in het buitenland met je elektrische auto

Heb je een elektrische auto en twijfel je of het een goed idee is om ermee op vakantie te gaan naar het buitenland? Dan is het goed om te weten dat je in vrijwel heel Europa langs de belangrijke snelwegen steeds makkelijker (snel)laadpalen vindt. Op vakantie naar het buitenland met een elektrische auto is vaak prima te doen, maar enige voorbereiding geeft je wel meer rust tijdens de reis. Om je op weg te helpen, zetten we 10 tips voor een onbezorgde vakantie met je elektrische auto naar het buitenland op een rij. 

1. Plan de route voor je elektrische auto vakantie langs laadpalen

Voor elke vakantieganger is het verstandig van tevoren een route uit te stippelen, maar rijd je elektrisch, dan moet je dat zéker doen. Plan je route van snellaadpaal naar snellaadpaal: daarvoor kun je bijvoorbeeld de abetterrouteplanner gebruiken. Check ook voor je vertrekt waar je allemaal met jouw laadpas kan laden. Je wil voorkomen dat je met een bijna lege accu bij een laadpaal staat die jouw pas niet accepteert. 

Helaas zijn de meeste navigatiesystemen nog niet zo ver dat ze een route kunnen berekenen die rekening houdt met bijvoorbeeld minimaal 175 kW-laders, of met een bepaald merk. Dat is een extra reden om zelf je route te plannen langs laadpalen. Wat overigens wel handig is, is dat in het buitenland snelladers vaak staan aangegeven op de verkeersborden.

2. Tesla Supercharger, steeds vaker ook beschikbaar voor niet-Tesla’s

Tesla rijders kunnen laden bij de Tesla Superchargers. Ook voor andere elektrische auto’s stelt Tesla hun app steeds vaker open voor het Supercharger-netwerk in Europa. Hoe maak je hier gebruik van? Download eerst de Tesla app en maak een account aan. Selecteer ‘Uw Niet-Tesla opladen’ en voeg je betaalwijze toe. Nu kun je bij een Tesla Supercharger opladen, simpelweg door in de Tesla-app de laadpaal te selecteren waar je staat en op ‘Opladen starten’ te klikken.

3. Kies voor snelladers van minimaal 50 kW 

Hoe hoger het vermogen van de laadpaal, des te sneller is je auto opgeladen. Kies daarom onderweg, waar mogelijk, altijd voor een snellader. Ga voor minimaal 50 kW, maar – als je auto hier geschikt voor is – een 150 kW lader of hoger. 

4. Download meerdere laadpaal apps voor je elektrische auto vakantie

Het kan gebeuren dat je laadpas, -druppel of -tag niet goed werkt bij de sommige laadpaalaanbieders in het buitenland. Je kunt dan vaak nog wel een laadsessie starten met een app. Download daarom voor vertrek een aantal van deze apps. Verschillende merken hebben hun eigen app, vandaar dat het handig is meerdere apps te downloaden. Je vergroot dan de kans een bruikbare laadpaal te treffen. Voorbeelden van deze apps zijn Plugsurfing, Smoov en Fastned. Koppel deze eenvoudig aan je laadpas of creditcard en je kan laden!

5. Check de instellingen van de navigatie

Het is verstandig om voor je vertrekt te weten hoe je navigatiesysteem precies is ingesteld. Bij hoeveel procent resterend accuvermogen bijvoorbeeld, wil je een waarschuwing dat je moet laden? Is dat 5, 10, 20 of een ander percentage? Check of het handig is instellingen aan te passen aan je route en de laadstops die je onderweg tegenkomt. 

Veel navigatiesystemen in elektrische auto's geven ook aan welke laadpalen er zijn per plek en welke laadpalen vrij zijn. Hou dit goed in de gaten zodat je op de juiste momenten stopt. Een laadpaal eerder dan nodig is misschien wel veel rustiger en door juist hier al te stoppen kan dit je veel tijdswinst opleveren.

6. Rij zo gelijkmatig mogelijk

Zoals je waarschijnlijk weet kost veel accelereren en remmen tijdens het rijden meer stroom. Rijd je gelijkmatig, dan doe je langer met je accu. Natuurlijk is accelereren en remmen soms nodig, maar hou zoveel mogelijk een constante snelheid aan. Op snelwegen is in de meeste gevallen een snelheid van rond de 110 kilometer per uur het beste voor de range.

Elektrische auto's laden optimaal en snel tussen de 10 en 80%, rij dus bijvoorkeurde accu niet teveel leeg en als je niet te lang wil wachten zet je rit voort bij 80% lading dan heb je aanzienlijk minder tijdverlies dan dat je 100% wil laden. In gunstige gevallen en aan de juiste lader kan je met 15 minuten al weer verder. Mocht je dus 130 km per uur gaan rijden waar dat mag dan kan je door slim te laden niet teveel tijd verliezen. 

7. Wacht niet tot het laatste moment met laden

Zorg dat de restcapaciteit van je accu altijd minstens 5% tot 10% is. Wacht je met een laadpaal zoeken tot je batterij bijna leeg is, dan kun je in de problemen komen. Wat als je met een bijna lege accu bij een laadpaal aankomt die niet goed blijkt te werken? Een goede voorbereiding bespaart je een hoop stress.

8. Denk aan je energieverbruik

Er zijn meerdere factoren die het energieverbruik – en daarmee je actieradius – beïnvloeden. Op de eerste plaats je rijgedrag, maar ook de airco kan aardig wat energie verbruiken. Hetzelfde geldt voor het verwarmen van de auto in koude streken, als je bijvoorbeeld op wintersportvakantie gaat. Natuurlijk wil je comfortabel in je auto zitten, maar hou in de gaten of je kunt bezuinigen op de airco of de verwarming. Ook dakdragers, -koffers en fietsendragers zorgen net als aanhangers en caravans voor een hoger verbruik van energie. Het is dus goed om van tevoren na te gaan wat je echt nodig hebt en wat je beter thuis kunt laten.

9. Check tijdens het laden de voortgang

Laat je niet te veel afleiden en hou de voortgang in de gaten tijdens het laden. Vaak kan dat eenvoudig via de app van jouw auto. Laden kan sneller dan je denkt en voor je het weet kun je weer vertrekken. Je kunt je reis weer vervolgen en het is ook prettiger voor elektrische rijders die staan te wachten om hun auto op te laden na jou. 

Hou er ook rekening mee dat sommige aanbieders een fee vragen per minuut aan de lader dat de auto vol is. Blijf dus niet laadpaal kleven als de auto vol is want dan kon tot onvoorziene en onverwachte kosten leiden. 

10. Reis zoveel mogelijk op rustige dagen

Ga je met je elektrische auto op vakantie, probeer dan zoveel mogelijk gebruik te maken van rustige dagen. Vertrekken op zondag in plaats van zaterdag bijvoorbeeld, kan al veel schelen. Het is dan rustiger op de weg én bij de laadpalen. Met slim plannen kom je al een heel eind!

Met een leaseauto op vakantie? 

Tegenwoordig kunnen medewerkers ook steeds vaker met een leaseauto op vakantie. En dat geldt zeker ook voor elektrische leaseauto's. Heeft jullie organisatie nog geen zakelijke elektrische leaseauto's, maar lijkt dit je wel wat? Download hier ons gratis e-book en ontdek of elektrisch leasen past bij jullie organisatie.

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties