Wat is de werkelijke actieradius van elektrische auto’s?

18 januari 2023
Wat is de werkelijke actieradius van elektrische auto’s?

Als je het hebt over elektrische auto’s, dan heb je het al heel snel de actieradius. De actieradius van een elektrische auto is samen met de ‘geruisloze’ elektromotor toch wel het grootste verschil ten opzichte van een reguliere benzine- of dieselauto. Met een benzineauto haal je redelijk makkelijk 500 km op een volle tank en met een diesel haal je al snel tot 1.000 km. Terwijl je met een EV wel na een paar honderd kilometer even moet opladen. Wil jij het ene moment meer kilometers rijden dan een ander moment? Met een auto-abonnement wissel je jouw elektrische auto gemakkelijk en gratis om. Ideaal, en anders dan bij leasen. 

Opladen of tanken?

Als je het hebt over de gangbare modellen - zoals een Volkswagen ID3.5 Pro, Hyundai Kona, Kia Niro, Kia EV6, Polestar 2, BMW I4, Tesla Model 3 en Mercedes EQE - dan heb je het over een praktische actieradius oplopend tot meer dan 500 km. De eerste gedachte is dan vaak: “is dit wel voldoende”. Maar er zit een groot verschil in opladen en tanken. Benzine of diesel tanken doe je namelijk elders en opladen doe je in ieder geval elke dag thuis (mits je thuis een laadpaal hebt laten plaatsen). Dus elke dag vul je de accu van je auto om weer een paar honderd kilometer te rijden. Daarnaast kun je ook nog overdag op je werk óf onderweg laden. Bij een benzine- of dieselauto tank je om meerdere dagen door te kunnen rijden, voordat je weer opnieuw tankt. 

Praktijktip 

De gemiddelde actieradius lijkt dus wat minder maar blijkt in de praktijk heel erg mee te vallen. Daarom wordt er steeds meer Elektrisch besteld en gereden en is ook een vakantieauto veelal niet meer nodig. De snellaad-infrastructuur in de bekendere Europese vakantie landen, bieden steeds meer mogelijkheden om snel te laden. Ook daar hoef je niet meer alleen een Tesla voor te rijden. Er komen ook steeds meer modellen waar de caravan of boot achter kan en dat geeft ook een bredere impuls voor de keuze van een EV. Reizen met een aanhanger kost je wel range maar met laadmogelijkheden van 100km in 5 minuten is inmiddels ook dat goed te doen. Het reizen met een EV geeft uiteindelijk ook meer rust, waardoor je meer uitgerust op de bestemming aan komt. Als je ziet dat je iedere 3 tot 4 uur even een stop maakt om de accu bij te laden geeft je dit zelf ook de mogelijkheid om even op te laden. Dit komt ook de verkeersveiligheid en de vakantiestress ten goede.  

WLTP-actieradius versus werkelijke actieradius elektrische auto’s 

Om te bepalen hoeveel actieradius een EV heeft, kun je de specificatielijst van het desbetreffende model erop naslaan. Let er dan op in welke eenheid de actieradius weergegeven is. Daar bedoelen we het volgende mee: de actieradius wordt gemeten in een WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure). Bij de WLTP-test wordt er meer rekening gehouden met praktijkomstandigheden. Maar in de praktijk kan er zeker nog het nodige afwijken. Zo rij je in koude of extreem warme omstandigheden, gebruik je de airco voluit of rij je in het buitenland meer 130 dan 100, ook dan is het fijn om een goede indruk van de actieradius te hebben voordat je de keuze voor een bepaald model maakt. Kijk dus ook naar een onafhankelijk, werkelijk verbruik. Een goede website hiervoor is die van Elektrische Voertuigen Database. 

Werkelijke actieradius elektrische auto’s 

Leuk natuurlijk die actieradius-cijfers op papier, maar het gaat er natuurlijk om hoe ver je met een elektrische auto kunt rijden als je hem zelf rijdt in plaats van dat iemand dat getest heeft. Om je zo goed mogelijk te informeren hebben wij voor de meest gangbare elektrische leaseauto'sde daadwerkelijke actieradius uitgezocht. Dit hebben we gedaan via WLTP-waardes, gebruikers-ervaring en onze specialistische kennis en ervaring. De overstap naar een elektrische auto wordt voor veel berijders al een hele andere ervaring. Daarom vinden we het belangrijk dat je niet teleurgesteld wordt, maar de keuze voor een elektrische auto met de juiste informatie maakt. Wij maken daarom gebruik van het hier onderstaande overzicht. 

 

Actieradius elektrische auto's

 

Uiteraard kun je altijd bij ons de laatste actuele modellen en cijfers opvragen. Neem hiervoor contact op met een van onze mobiliteitsadviseurs via de chat of mail. Of je laat hier een bericht voor ons achter. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op. 

New call-to-action
Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties