Laden bij een laadpaal thuis of bij een openbare laadpaal: wat is voordeliger?

5 januari 2023
Laden bij een laadpaal thuis of bij een openbare laadpaal: wat is voordeliger?

Goedkoper laden dan bij je eigen laadpaal thuis is niet mogelijk voor wie privé een elektrische auto rijdt. Of toch wel? Tot voorkort was thuisladen inderdaad het voordeligst. Maar nu de elektriciteitsprijzen door het plafond schieten, kan laden bij een openbare laadpaal goedkoper zijn. Hoe dat precies zit, lees je in deze blog.

Tot ongeveer een jaar gelden was het eenvoudig: thuisladen was goedkoper dan laden bij een openbare laadpaal. Particuliere stroomtarieven lagen rond de 24 cent per kWh terwijl je bij de openbare laadpaal tussen de 30 en 40 cent per kWh kwijt was en voor snelladen zo’n 80 cent. En hoewel je ook rekening moet houden met de kosten voor de aanleg van een laadpaal thuis, was het advies om de elektrische auto toch voordelig thuis op te laden. Dat was voor de elektriciteitsprijzen plotseling omhoogschoten.

Hoge laadkosten bij laadpaal thuis door variabel stroomtarief

Huishoudens met een langlopend elektriciteitscontract met een vast stroomtarief hebben gedurende de contractduur geen last van die plotselinge prijsstijging. Maar die zijn in de minderheid: inmiddels heeft 56% van de Nederlanders een variabel energiecontract. Dat betekent dat zij de prijs betalen zoals die nu op de elektriciteitsmarkt geldt, en die is in vergelijking met een jaar geleden zo’n drie keer over de kop gegaan.

Hoe zit het met het prijsplafond voor elektriciteit?

Om de Nederlandse huishoudens te beschermen tegen te hoge elektriciteitskosten, geldt per 1 januari 2023 een prijsplafond. Het maximale stroomtarief wordt 40 cent per kWh voor de eerste 2900 kWh. Goed nieuws, maar niet als je elektrisch rijdt omdat het stroomverbruik dan ver boven de 2900 kWh uitkomt. En daarboven betaal je de hoofdprijs, soms meer 65 cent per kWh. Zonnepanelen kunnen de pijn nog enigszins verzachten: tien zonnepanelen zijn goed voor zo’n dertig tot vijftig elektrische kilometers per dag. Maar als je veel onderweg bent, zet dat geen zoden aan de dijk.

Lagere elektriciteitsprijzen bij openbare laadpalen

Die enorme prijsstijging zien we veel minder bij openbare laadpalen. Dat komt omdat gemeenten via aanbestedingen de laadtarieven van laadpalen in hun gemeente voor langere tijd proberen vast te leggen en zoveel mogelijk gelijk en betaalbaar te houden. Ondanks dat, kunnen die tarieven verschillen per openbare laadpaal. Zo kan het zijn dat je bij de ene paal voordeliger laadt dan thuis, terwijl je bij een andere laadpaal in de buurt toch nog duurder uit bent. Om verrassingen te voorkomen is het daarom goed om voor je gaat laden, uit te zoeken welk tarief de laadpaal hanteert.

Tip: Weten welke kWh-prijzen een openbare laadpaal hanteert? Check het in je laadpasapp of in de app van je laadpasprovider.

Laden bij de laadpaal op kantoor vaak het voordeligst

Vrijwel alle werkgevers met een duurzaam wagenpark laten hun medewerkers zakelijk elektrisch leasen en hebben één of meer laadpunten op kantoor. En laden op het werk is vaak nog steeds het voordeligst. Niet alleen omdat bedrijven de BTW kunnen aftrekken, maar ook omdat ze vaak gunstiger elektriciteitstarieven kunnen onderhandelen dan particulieren. Voor de zakelijke leaserijder maakt dit verschil niet uit, het is immers vrijwel altijd de werkgever die betaalt. Daarom doen werkgevers er goed aan hun medewerkers met een elektrische auto te stimuleren om op het werk te laden. 

Niet alleen de kostenbesparing is een reden om een laadpaal op kantoor aan te leggen. Weten welke redenen er nog meer zijn? Lees onze blog Waarom je niet zonder laadpaal op kantoor kunt.

New call-to-action

Zakelijk elektrisch leasen nog steeds een goede keuze

Ondanks de sterk gestegen elektriciteitsprijzen, is zakelijk elektrisch leasen nog steeds voordeliger dan het leasen van een auto met een verbrandingsmotor. Want ook de prijzen van benzine en diesel zijn sterk gestegen. Ben je benieuwd met welke kosten je verder rekening moet houden bij elektrisch rijden, lees dan onze blog De kosten van elektrisch rijden.

Elektrisch leasen is niet alleen financieel interessant, het heeft nog veel meer voordelen. Zo zorgt het bijvoorbeeld voor een sterke reductie van de CO2-uitstoot van je bedrijf. Ben je geïnteresseerd in elektrisch leasen voor je medewerkers, maar weet je niet waar je moet beginnen? Download dan het gratis e-book Zakelijk elektrisch leasen.

 

 

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties