Plug-in hybride in je wagenpark? Deze afspraken mogen niet ontbreken in je autoregeling

10 december 2020
Plug-in hybride in je wagenpark? Deze afspraken mogen niet ontbreken in je autoregeling

Ondanks het wegvallen van het gunstige bijtellingstarief zijn plug-in hybrides (PHEV’s) aantrekkelijk in de lease. Zowel voor werkgevers als werknemers. Maar dan moet je wel goede afspraken maken en deze vastleggen in je autoregeling. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je als werkgever achteraf wordt verrast door veel hogere verbruikskosten dan je op basis van het normverbruik zou verwachten. Door via je autoregeling het gewenste rij- en laadgedrag te stimuleren, kun je maximaal rendement halen uit de inzet van plug-in hybrides in je wagenpark.

Bepalingen om de brandstofkosten in de hand te houden

  • Stel een praktijkverbruik vast en bepaal dat de medewerker de kosten die hij of zij boven dat praktijkverbruik maakt, zelf betaalt.
  • Beloon medewerkers die zuiniger rijden dan het praktijkverbruik, bijvoorbeeld door de besparing ten opzichte van het praktijkverbruik uit te keren of door een vaste ‘bonus’ te af te spreken.
  • Vergoed slechts een beperkt deel van de brandstof, bijvoorbeeld tot een maximaal bedrag of maximaal aantal kilometers per jaar.

Voorwaarden voor laadpunt thuis

  • Stel een laadpunt thuis verplicht in je autoregeling om maximaal rendement uit de plug-in hybride te halen. Dit maakt een overstap in de toekomst naar 100% elektrisch ook eenvoudiger.
  • Maak afspraken over de kosten van de aanleg van het laadpunt thuis.
  • Bepaal dat de medewerkers verantwoordelijk is voor het afsluiten van een verzekering met voldoende dekking. In principe valt het laadpunt onder de opstalverzekering van het woonhuis.
  • Neem een bepaling op over de eigendom van het laadpunt. Gebruikelijk is dat de medewerker het laadpunt in bruikleen krijgt als de werkgever het laadpunt heeft aangelegd.
  • Bepaal wat er met het laadpunt gebeurt bij verhuizing of bij voortijdige beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Het is gebruikelijk dat de medewerker de kosten bij verhuizing voor zijn of haar rekening neemt. 

Meer weten over een laadpunt thuis? Lees onze blog: Plug-in hybride. Laadpunt thuis noodzakelijk?

Afspraken over kosten thuis laden

  • Maak afspraken over hoe je de kosten van het thuis laden verrekend. Dat kan op een aantal manieren: 
    - Keer periodiek een vast bedrag uit. Dit kan worden aangemerkt als loon of worden ondergebracht in de WKR (zie belastingdienst.nl). 
    - Vergoed maandelijks de werkelijke kosten door een aparte elektriciteitsmeter bij de medewerker te installeren.
    - Verreken de kosten direct door een slimme laadpaal bij de medewerker te installeren die de werkelijke kosten automatisch verrekend.
  • Je kunt ook bepalen dat de medewerker de elektriciteitskosten zelf betaalt.

Afspraken laden op het werk

  • Laden op het werk is verreweg de goedkoopste optie (door btw-aftrek en inkoopvoordeel). Stimuleer laden op het werk, bijvoorbeeld door te bepalen dat laden op het werk gratis is.
  • Bepaal dat laden op het werk geen recht is, maar dat de medewerker wel een inspanningsverplichting heeft om dit zoveel mogelijk te doen.
  • Maak afspraken over deelname aan een app-groep waarin beschikbaarheid van een laadpunt wordt aangegeven en verbruiksinformatie kan worden gecommuniceerd.

Afspraken over laden bij openbare laadpunten

  • Laden bij openbare laadpunten is een stuk duurder dan bij een thuis laadpunt thuis of op het werk. Leg daarom een inspanningsverplichting vast om zoveel mogelijk thuis of op het werk te laden.
  • Slechts enkele plug-in hybrides kunnen snelladen. Bepaal voor de berijders van deze auto’s dat er vanwege de hoge snellaadkosten bij voorkeur niet bij een snellaadstation wordt geladen. Of dat snelladen voor rekening van de berijder komt.

Download het whitepaper met standaardbepalingen voor plug-in hybrides

Via de bepalingen in je autoregeling kun je het gewenste gebruik van de plug-in hybrides in je wagenpark stimuleren en vastleggen. Om het je gemakkelijk te maken hebben wij een groot aantal standaardbepalingen verzameld. Afhankelijk van jouw doelstellingen kun jij je autoregeling hiermee aanvullen. 

Download het gratis whitepaper met standaardbepalingen en tips voor plug-in hybrides in je autoregeling.

Deze blogpost hoort in de serie: Plug-in Hybride; de stap naar een volledig elektrisch wagenpark

 

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties