Duurzame mobiliteitsregeling in 7 stappen

11 juli 2022
Duurzame mobiliteitsregeling in 7 stappen

Duurzame mobiliteit is tegenwoordig een steeds belangrijker thema. Het is daarom goed om je huidige mobiliteitsregeling onder de loep te nemen. Wat als de mobiliteitsregeling niet zo duurzaam is? Bekijk de 7 stappen waarmee je je beleid een duurzame update geeft.

Stap 1: maak je doelen helder

Begin bij het begin: wat zijn je doelstellingen? Wil je minder CO2-uitstoot door werknemers voor de trein te laten kiezen? Wil je elektrisch rijden stimuleren door brandstof auto’s minder te vergoeden? Of wil je een meer actieve vorm van reizen promoten, zoals fietsen? Zorg dat dit eerst duidelijk is voordat je verder gaat.

Stap 2: betrek je medewerkers

Vraag bij je medewerkers uit waar behoefte aan is. Willen ze graag een auto vanwege de lange reisafstand? Of woont het merendeel juist niet ver weg en is de fiets of het OV makkelijker? Kijk naar wie je wat kunt bieden.

Stap 3: bekijk de mogelijkheden

Bepaal welke mogelijkheden en soorten mobiliteit je wilt aanbieden. Denk hierbij aan een complete duurzame mobiliteitsoplossing of bijvoorbeeld elektrisch leasen. Je kunt ook leenfietsen plaatsen op kantoor of een fietsplan aanbieden, waarin wellicht ook elektrische fietsen zijn meegenomen.

MobiPlan informatiebrochure aanvragen

Stap 4: bepaal je budget

Vervolgens is het belangrijk om het beleid te organiseren en budgetten te bepalen. Wat is financieel mogelijk en hoe ga je het administratief goed organiseren?

Stap 5: houd overzicht

Om het overzicht te bewaren, is het belangrijk om de kosten en bijvoorbeeld de CO2-uitstoot bij te houden. De app MobiPlan is de alles-in-een-oplossing voor duurzame mobiliteit. Hierin bied je werknemers een persoonlijk mobiliteitsbudget aan. Als werkgever zie je ook meteen of de duurzaamheidsdoelen worden gehaald.

Stap 6: start met een pilot

Een nieuw proces loopt meestal niet meteen goed. Start daarom eerst met een pilot. Zo zie je of je voldoet aan de behoefte van je werknemers. En of het nieuwe beleid het gewenste effect heeft. Zo niet? Dan kan je nog makkelijk bijsturen.

Stap 7: Duurzaam reizen motiveren

Tot slot is het belangrijk om daadwerkelijk te faciliteren in de duurzame opties. Maar dat niet alleen… Het is ook belangrijk om medewerkers te stimuleren om echt te kiezen voor duurzamer reizen. Het motiveert niet als je bijvoorbeeld enkel de auto per kilometer vergoedt, terwijl je het fietsen niet beloont. Zorg voor genoeg motivatie zodat je werknemer ook écht voor de duurzame optie kiest.

Meer weten over de verdere verduurzaming van je zakelijke mobiliteit via MobiPlan? Download de Informatiebrochure MobiPlan

Meer weten over mobiliteitsregelingen? Wij beantwoordden de vijf meestgestelde vragen in dit blog.

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties