Mobiliteitsvergoeding vs. Mobiliteitsbudget: wat is het verschil?

24 oktober 2022
Mobiliteitsvergoeding vs. Mobiliteitsbudget: wat is het verschil?

Duurzame mobiliteit is voor steeds meer bedrijven een belangrijk onderwerp. Het stimuleren van de fiets, het openbaar vervoer of het rijden van een elektrische auto past bij de huidige tijd. Om als werkgever ook echt te voorzien in duurzame reismogelijkheden, zijn twee opties mogelijk: de mobiliteitsvergoeding en het mobiliteitsbudget. Maar wat is het verschil?

Steeds vaker bepalen werknemers liever zelf hun manier van reizen. Als werkgever is het daarom verstandig om te voorzien in een goede mobiliteitsregeling. De bekendste vorm van vergoeden is een mobiliteitsvergoeding, maar er is ook een vorm waarbij je reist vanuit een budget.

Verschil tussen mobiliteitsvergoeding en mobiliteitsbudget

Een mobiliteitsvergoeding is een vergoeding per gemaakte reis, waarbij iedere kilometer wordt gecompenseerd. Op dit moment is dat 19 cent per kilometer belastingvrij. Per 2023 gaat dit naar 21 cent. Het is een mobiliteitsregeling om werknemers de mogelijkheid te bieden om zelf te bepalen welk vervoersmiddel zij gebruiken. Een nadeel is dat het soms moeilijk vooraf te zeggen is hoeveel kilometers je maakt voor je zakelijk reizen. Daarom zie je vaak verschillende eindbedragen op de factuur en is veel naberekening nodig.

MobiPlan informatiebrochure aanvragen

Bij een mobiliteitsbudget wordt vooraf een vast bedrag vastgesteld. Het voordeel? Het budget is goed te berekenen, in tegenstelling tot een vergoeding. De geadministreerde en gedeclareerde ritten kan de werknemer netto uit het budget declareren. Als een deel van het mobiliteitsbudget wordt gebruikt voor duurzame vervoersmiddelen, dan gaat dit weer terug in je budget. Wat uiteindelijk overblijft, wordt aan het einde van de maand of het jaar uitgekeerd. Dit is een extra motivator om voor de fiets of het OV te kiezen. Er gaat nog wel belasting af van het eindbedrag. 

Budget motiveert duurzamer reizen

Binnen een mobiliteitsbudget kun je als werkgever ‘spelen’ met de vergoedingen en het bedrag waarmee de medewerker start. Pakt iemand bijvoorbeeld de auto? Dan gaat er 25 cent per kilometer van het budget. Pakt iemand de fiets? Dan krijgt diegene juist 19 cent per kilometer erbij! Hiermee stimuleer je werknemers om een meer gezonde en duurzame keuze te maken.

MobiPlan is de alles-in-een-oplossing voor je mobiliteitsbudget. Wil je meer weten over het makkelijk implementeren van het mobiliteitsbudget? Bekijk de Informatiebrochure over MobiPlan

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties