Wagenparkbeheerder, indexeer je leasebudget!

15 juli 2019
Wagenparkbeheerder, indexeer je leasebudget!

De Golf VII 1.6 TDI kostte bij de introductie in 2012 een kleine 25.000 euro. In een vergelijkbare uitvoering gaat de Golf VIII bij de introductie later dit jaar waarschijnlijk zo’n 28.000 euro kosten. Dat is een prijsstijging van 3000 euro in 7 jaar. Wat betekent dat voor je leaseregeling?

Als wagenparkbeheerder wil je je medewerkers een concurrerende leaseregeling bieden. Het is een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde die bepalend kan zijn bij de keuze voor een werkgever. Maar ook als je een concurrerende leaseregeling hebt, ben je er nog niet. Want met het leasebudget van 5 jaar gelden, kun je vandaag de dag niet dezelfde auto rijden als voorheen.

Wil je je medewerkers dus hetzelfde bieden, dan moet je indexeren. Doe je dat niet, dan is er feitelijk sprake van een versobering van de leaseregeling.

Je kunt je leaseregeling op 2 manieren indexeren:

1. Zelf indexeren door prijsvergelijking 

Aanpak: Neem een leasecategorie en geef aan wat een medewerker in die categorie minimaal moet kunnen rijden. Bijvoorbeeld een Golf Comfortline, metallic lak, winterbanden en een executive navigatiepakket. Laat die auto vervolgens doorrekenen door je leasemaatschappij en je hebt je nieuwe leasebudget.

Een andere mogelijkheid is een aantal vergelijkbare auto’s uit een bepaalde leaseklasse te nemen. Bijvoorbeeld een Ford Focus, VW Golf en Renault Megane. Laat in dit geval de leasemaatschappij een berekening maken voor alle drie de auto’s. Het gemiddelde van deze drie bedragen is je nieuwe leasebudget.   

Voer een van bovenstaande berekeningen uit voor alle leasecategorieën en je heb een goed beeld van de bedragen waarmee het leasebudget per categorie moet stijgen om je medewerkers een vergelijkbare regeling te bieden.

2. Indexeren met het prijsindexcijfer van het CBS

Een veel eenvoudigere methode is indexeren van je leasebudgetten met het prijsindexcijfer over operationele autolease van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Sinds 2001 publiceert het CBS dit indexcijfer ieder kwartaal per segment. Het geeft inzicht in de ontwikkeling van het prijsniveau waarop nieuwe leasecontracten in de afgelopen periode zijn afgesloten. De segmentindeling is gebaseerd op de gegevens van het RAI Documentatie Centrum (RDC).

Tip: Je kunt de laatste operationele autolease prijsindexcijfers van het CBS bij ons opvragen.

Op welk moment indexeer je?

Omdat het CBS ieder kwartaal met een nieuw indexcijfer komt, zou je je leasebudgetten in principe ieder kwartaal kunnen aanpassen. Maar waarschijnlijk is 1 keer per jaar wel voldoende. Je zou een keer extra kunnen indexeren bij de introductie van een nieuw model van een populaire leaseauto. Medewerkers die zo’n auto rijden en toe zijn aan een nieuwe kunnen dan zonder problemen overstappen. 

leaseregeling nog actueel, wagenparkbeheer

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties