11 tips voor een geslaagde autovakantie

21 mei 2024
Tips voor autovakantie

Veilig en ontspannen met de auto op vakantie? Neem voor je vertrekt deze 11 praktische tips door. Dan staat niets een zorgeloze autovakantie in de weg!

1. Check je auto voor vertrek

Laat voor je met vakantie gaat je remmen, accu, koeling en oliepeil controleren bij een Fit to Go filiaal. Dankzij ons Fit-to-Go abonnement kun je er gratis en zonder afspraak terecht. Kleine moeite, groot plezier! En vergeet niet om zelf, tijdens je vakantie, regelmatig het oliepeil, de koelvloeistof en de bandenspanning te controleren. 

2. Tanken in het buitenland

Essence of gazoil? In het buitenland hebben brandstoffen een andere naam dan je gewend bent. Zoek van tevoren uit welke brandstof je moet hebben en welk van de onderstaande stickers daarbij hoort (de stickers zitten op het tankpistool). Zo voorkom je vergissingen en twijfel aan de pomp.

Voorbeeld brandstofstickers benzine (het getal achter de E is het maximale percentage ethanol in de benzine):

Voorbeeld brandstofstickers diesel:

3. Brandstofpas

Ga je met de auto op vakantie en heb je een buitenlandtankpas? Dan kun je tanken bij alle DKV-tankstations in Europa (Shell, Aral, Total en diverse budget- en onafhankelijke stations). Mocht je zelf brandstof vooruit hebben betaald, dan kun je de kosten – afhankelijk van de afspraken met je werkgever - via de MTC-website of MTC-app declareren of via het formulier op onze website.

4. Tolwegen

Nooit meer wachten in de lange rij voor de tolpoortjes? Koop dan een Tolbadge bij de ANWB. Hiermee betaal je automatisch de kosten van tolwegen in Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië en Kroatië zonder te stoppen bij tolpoorten.

5. Niet vergeten mee te nemen

Belangrijke papieren: rijbewijs, kentekenbewijs, groene kaart, Europees schadeformulier, identiteitskaart of paspoort. En neem de reservesleutel van de auto mee! 

Voor pechsituaties: gevarendriehoek, veiligheidshesjes, ook voor alle medereizigers, EHBO-set, powerbank, een fles water en een reserveband, thuiskomer of een banden reparatieset. 

Vervangend vervoer: neem een creditcard mee. Bij eventueel vervangend vervoer kan dit essentieel zijn. 

6. Pech onderweg

Sta je met pech langs de weg of ben je betrokken bij een ongeluk in het buitenland? Bel dan onze pechhulpdienst Eurocross (+31 (0)55 - 579 82 11). De telefonist(e) kan een hulpdienst inschakelen als dat nodig is. Op de Franse snelweg kun je ook het nummer 17 van de Franse politie bellen. Zorg dat je aan kunt geven waar je staat (wegnummer, hectometerpaal en richting).

7. Afwijkende regels en verplichtingen

  • Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Slovenië: een vignet op de snelwegen is verplicht. 
  • Zwitserland: een vignet op de snelwegen is verplicht en het gebruik én bezit van navigatieapparatuur of –software met flitsmeldingen is ten strengste verboden. 
  • Duitsland: in de zogeheten Umweltzones ben je verplicht de auto te voorzien van een milieusticker. De functie voor flitsmeldingen moet op ieder navigatiesysteem zijn uitgeschakeld, dus ook op je mobiele telefoon of tablet.
  • Frankrijk: de functie voor flitsmeldingen moet op alle apparatuur zijn uitgeschakeld. Verder is het verplicht om twee alcoholtests in de auto te hebben die zijn voorzien van het NF-keurmerk. Ook hier is in sommige delen een milieusticker verplicht.
  • Spanje, Slovenië, Kroatië en Hongarije: in deze landen is een set reservelampjes verplicht.
  • België, Polen, Turkije en Griekenland: in deze landen is een brandblusser in de auto verplicht. 

8. Goed verzekerd op reis

Bekijk goed welke kosten je zorgverzekering in het buitenland dekt. Kijk ook of je leasecontract vervangend vervoer in het buitenland dekt. Sluit zo nodig een aanvullende reisverzekering af. Neem bij twijfel gerust contact met ons op. 

9. Milieuzones in buitenlandse steden

Veel Europese steden hebben milieuzones ingesteld. Om de stad in te mogen heb je bijvoorbeeld een vignet of milieusticker nodig. Op overtreding staan vaak stevige boetes. Check daarom voor vertrek deze lijst van de ANWB met de betreffende landen en steden en de geldende regels. 

10. Buitenlandverklaring

Voor een aantal landen, zoals Marokko, Turkije en Algerije heb je een buitenlandverklaring nodig als je met de leaseauto op vakantie gaat. Dit omdat de auto niet op jouw naam staat geregistreerd. Hoe dat precies werkt lees je in deze blog.

11. Elektrisch op vakantie? Wel goed plannen!

Niet ieder land heeft zo’n uitgebreid netwerk van laadstations als Nederland. Ga je met je elektrische auto op vakantie en wil je precies weten waar je in het buitenland kunt laden, kijk dan op chargemap.com, openchargemap.org of oplaadpunten.nl. Je kunt ook de app van chargemap downloaden (iOS en Android). 

Let op: Veel laadpassen werken niet in het buitenland. Bekijk voor je vertrekt de website van je leverancier of bel even met je leasemaatschappij. Heb je geen buitenlanddekking, dan kun je zelf een (gratis) laadpas aanvragen. Er zijn veel aanbieders, zoals bijvoorbeeld Shell recharge, MKB-brandstof die een laadpas heeft met een goede dekking in heel Europa.

Twijfel je nog over bepaalde zaken of heb je specifieke vragen voordat je met de auto op vakantie gaat? Neem dan gerust contact op met een van onze leaseadviseurs. We helpen je graag verder.

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties