Toe aan nieuwe mobiliteit? Implementeer een persoonlijk mobiliteitsbudget!

9 mei 2019
Toe aan nieuwe mobiliteit? Implementeer een persoonlijk mobiliteitsbudget!

Wil je met je organisatie overstappen op nieuwe mobiliteit, dan kun je niet om een persoonlijk mobiliteitsbudget heen. Hierbij bepalen je medewerkers zelf, binnen de afgesproken kaders van de mobiliteitsregeling van je bedrijf, welke mobiliteitsoplossingen ze inzetten.

Mobiliteitsoplossingen?

Ja, mobiliteitsoplossingen. Denk hierbij aan combinaties van OV, (elektrische) fiets, taxi/Uber, deelauto,(private) lease auto en carpoolen. Het bieden van deze keuzevrijheid betaalt zich niet alleen terug in een hogere medewerkerstevredenheid, maar is ook voordelig voor je organisatie en het milieu. 

En, wat kost dat?

Dat hangt er helemaal vanaf. Het reisgedrag van iedere medewerker is verschillend, dus ook het mobiliteitsbudget. Maar wat iedereen wel heeft, is keuzevrijheid. Kies jij voor de fiets? Dan wordt er 19 cent per kilometer met je budget verrekend. Kun je dus behoorlijk wat meters maken. Een taxiritje mag ook. Maar dan verstook je je budget wel heel erg snel. 

Eén ding is inmiddels wel duidelijk: bij bedrijven die met een persoonlijk mobiliteitsbudget  werken, reizen de medewerkers bewuster. Waarom?

Omdat het mobiliteitsbudget bewust reisgedrag beloont.

Waarschijnlijk de belangrijkste reden is dat je het bedrag dat je maandelijks overhoudt bovenop je bruto loon komt. Kwam carpoolen vroeger nooit bij je op, nu is het een financieel aantrekkelijke optie. Net als de fiets. Maar ook een beter milieu is voor veel mensen een stimulans voor bewust reisgedrag. 

Nog even dit: 

In feite is een leasebudget en een kilometervergoeding ook een mobiliteitsbudget. Maar omdat deze budgetten niet flexibel zijn, verliezen ze snel terrein.

Onderzoek van marketonderzoeksbureau GFK wijst uit dat relatief veel Nederlanders verwachten de aankomende jaren gebruik te gaan maken van bijvoorbeeld een taxidienst via een app (Uber), private leaseauto of deelauto of variant hiervan. Kortom: een duidelijk teken dat het mobiliteitsbudget op doorbreken staat.

Voordelen werkgever mobiliteitsbudget

Zoals ik hierboven al aangaf is een persoonlijk mobiliteitsbudget niet alleen aantrekkelijk voor je werknemers, ook jij als werkgever profiteert ervan. En niet alleen financieel.

  • Lagere CO2-uitstoot en milieuvriendelijk imago

Met een persoonlijk mobiliteitsbudget daag je je medewerkers uit een afweging te maken tussen economische en milieuvriendelijke mogelijkheden. Komen ze met mooi weer op de fiets naar het werk, dan heeft dat niet alleen een positief effect op de totale CO2-uitstoot van je bedrijf, maar ook op je groene imago.

  • Het vergroot je kansen op de abeidsmarkt

Jouw kansen? Ja, je leest het goed. Nu de economie weer op volle toeren draait moet je wat extra’s bieden om talentvolle medewerkers aan te trekken. Zeker de jongere generatie, de millenials, bepalen graag zelf hoe zij hun vervoersbehoefte invullen. Een leaseauto kan daar deel van uitmaken, maar dat hoeft niet. Met een mobiliteitsbudget speel je in op hun verlangen naar vrijheid. 

  • Snel inspelen op veranderingen

Een wagenpark met leaseauto’s is een behoorlijke kostenpost. Maar misschien nog wel veel onhandiger: aan leasecontracten zit je voor langere tijd vast. Moet je om wat voor reden dan ook inkrimpen, dan zit je daar natuurlijk niet op te wachten. Bij een persoonlijk mobiliteitsbudget speelt dit probleem niet. 

Dus:

Neem je tussentijds afscheid van een medewerker met een leaseauto, dan zit je nog steeds aan z’n auto vast. Dat wil je niet. Bij het mobiliteitsbudget speelt dat probleem niet, dat is gekoppeld aan de duur van de arbeidsovereenkomst. 

  • Organisatorische tijdsbesparing mobiliteitsbudget

Met het mobiliteitsbudget verleg je de verantwoordelijkheid voor de mobiliteit naar je medewerkers. Dat kan je een heleboel tijd schelen, tenminste als je het administratief en organisatorisch goed regelt. Zorg daarom dat je voor het inregelen van een mobiliteitsbudget met de juiste partner in zee gaat. Liefts een die alle vervoersmodaliteiten aanbiedt, jou de administratieve rompslomp uit handen neemt en bijvoorkeur werkt met 1 pas of app voor alle typen vervoer. 

Conclusie: 

Het persoonlijk mobiliteitsbudget is de meest voor de hand liggende oplossing voor de implementatie van nieuwe mobiliteit. Mits goed ingeregeld is het gunstig voor je bedrijf, je medewerkers en voor het milieu. Neem wel de juiste partner in de arm om optimaal te profiteren van deze voordelen.

Persoonlijk mobilteitsbudget of niet?

Deel dit bericht:

Auteur:

"WagenPlan ontzorgt in duurzame mobiliteit"

Daniel Hanselaar
Commercieel manager
Reacties