CO₂-registratieplicht: zo pak je het slim aan

Als werkgever heb je er misschien al over gehoord: de CO₂-registratieplicht. Maar wat houdt deze verplichting eigenlijk in? En waarom is het zo belangrijk om hier slim mee om te gaan? In deze blogpost geven we antwoord op al je vragen en laten we zien hoe je dit proces efficiënt aanpakt.
Wat is de CO₂-registratieplicht?
De CO₂-registratieplicht is onderdeel van de Normerende Regeling Werkgebonden Personenmobiliteit, een van de klimaatmaatregelen van de overheid. Het doel is om in 2030 een CO₂-reductie van 55% te realiseren ten opzichte van 1990, met als uiteindelijke ambitie om klimaatneutraal te zijn in 2050. Zakelijk en woon-werkverkeer zijn goed voor bijna 50% van alle mobiliteitsuitstoot. Om deze uitstoot te verminderen, moeten bedrijven hun CO₂-uitstoot rapporteren en verminderen.
Voor wie is de CO₂-registratie en waarom?
De verplichte CO₂-registratie geldt voor alle werkgevers met meer dan honderd werknemers op 1 januari 2024 van het rapportagejaar. Werknemers die minimaal twintig uur per maand werken, tellen mee. Dat geldt ook voor seizoenskrachten die de garantie van maandelijks minimaal twintig uur werk hebben. Gedetacheerden, uitzendkrachten, werknemers met een nul-urencontract of deeltijdcontract van minder dan twintig uur per maand en vrijwilligers, vallen buiten de regeling.
Wat houdt de CO₂-registratie voor een werkgever in?
Als werkgever moet je alle reisbewegingen van je werknemers in kilometers rapporteren. Dit omvat woon-werkmobiliteit, zakelijke mobiliteit met eigen of leasevoertuigen, mobiliteitsdiensten en zakelijke mobiliteit met declaraties. Dit splits je uit naar het soort gebruikte brandstof en rapporteer je aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Waar liggen de uitdagingen?
De CO₂-registratie is voor veel werkgevers een uitdaging. Werknemers zijn vaak niet gewend hun ritten te registreren. Daarnaast is het achterhalen van al hun reisbewegingen soms tijdrovend. Ook is het lastig om verschillende vervoersmiddelen bij woon-werkverkeer te voorspellen of uit te vragen. Daarbij komt dat collega's met een auto van de zaak die hun auto of fiets privé gebruiken, een nieuwe rittenregistratie dienen bij te houden volgens de nieuwe regels. Dat vergt een consciëntieuze houding. Om je alvast op weg te helpen, hebben we een checklist gemaakt.
Hoe pak je de CO₂-registratieplicht slim aan?
Om te zorgen dat je niet omkomt in administratieve lasten, je op tijd de data kan rapporteren en je je medewerkers niet overspoelt met vragen, is het belangrijk om deze verplichting slim aan te pakken. Zo heeft deze registratieplicht minimale impact op jou en je werknemers. Een slimme en efficiënte manier om de CO₂-registratie aan te pakken, is door gebruik te maken van een mobiliteitsapp, zoals MobiPlan. Met MobiPlan registreren je medewerkers hun kilometers deels automatisch via GPS op hun telefoon. Hierdoor maak je gemakkelijk onderscheid tussen woon-werk-, zakelijke en eventuele privékilometers. En de privacy van je werknemers? Die is helemaal gewaarborgd.
De app zet alle gegevens in een overzicht dat je in één keer kunt indienen bij de overheid.
Zo verminderen werkgevers de administratieve last en pak je de CO₂-registratieplicht efficiënt aan. Tevens geeft dit je inzicht in de mogelijkheid om verder te gaan sturen op CO₂-uitstoot van je zakelijke mobiliteit.
Meer weten over de CO₂-registratieplicht?
Wil je meer weten over het slim omgaan met de CO₂-registratieplicht? Download dan nu ons whitepaper voor praktische tips en voorbeelden uit de praktijk.