Elektrisch rijden: is dat financieel aantrekkelijk?

26 mei 2016
Elektrisch rijden: is dat financieel aantrekkelijk?

Bij de keuze voor een nieuwe leaseauto speelt emotie zeker een rol, maar financiële overwegingen geven toch meestal de doorslag. Het is een optelsom van aanschafprijs, kosten voor onderhoud en brandstof en mogelijk gunstige fiscale regelingen. Hoe ziet dit plaatje er voor elektrische auto’s uit en wat zijn concreet de voordelen?

Minder kosten voor brandstof

Allereerst kost elektriciteit veel minder dan de conventionele brandstoffen. Kost een liter benzine op dit moment zo’n €1,56, voor een kWh elektriciteit betaal je rond de €0,18. Met de huidige generatie elektrische auto’s kun je op 1 kWh zo’n 5 à 6 km rijden. Zo zijn elektrische auto’s veelal voordeliger dan conventionele auto’s en in ieder geval veel duurzamer.

Minder kosten voor onderhoud

Een elektrische auto vraagt veel minder onderhoud dan een auto met een conventionele brandstofmotor. Een elektromotor is een tamelijk eenvoudig apparaat en gaat veel langer mee dan een gewoon motorblok. Zo heeft een elektrische auto bijvoorbeeld geen versnellingsbak, hoeven bougies niet vervangen te worden en gebruikt de motor geen motorolie. Ook het vervangen van de motor is eenvoudiger en goedkoper.

Minder bijtelling


De komende jaren wordt de bijtelling privégebruik voor leaseauto’s verder aangescherpt. Het kabinet heeft de ambitie dat na 2035 alleen nog auto's verkocht worden die emissievrij rijden. Nieuwe leaseauto’s, waaronder de plug-ins, vallen daarom vanaf 2017 al in het 22% bijtellingstarief. Alleen voor volledig elektrische auto’s maakt het kabinet een uitzondering. Zij ontspringen de dans en profiteren in ieder geval tot 2020 van het lage bijtellingstarief van 4%.

Je profiteert van de Milieu Investeringsaftrek (MIA)

De MIA biedt de mogelijkheid om de aanschafwaarde van je elektrische auto af te trekken  van de fiscale winst van je onderneming. Wij maken er al gebruik van en rekenen dit subsidievoordeel door aan onze elektrische leaserijders. Bovendien zijn lagere overheden soms bereid om bij te dragen in de aanschafkosten van elektrische auto’s. Informeer bij je gemeente of provincie naar de mogelijkheden.

Wat je nog meer moet weten voor je op elektrisch overstapt

Net als bij conventionele auto’s staat de actieradius van een elektrische auto niet vast. Met een zware belading en tijdens koud weer is je accu een stuk sneller leeg dan normaal. Range excitement noemen ze dat: je weet nooit precies hoe ver je met een volle accu komt. Daar staat tegenover dat een rit in een elektrische auto een fantastische ervaring is. Kijk maar eens naar deze rij-impressie van de Tesla Model S P85D. Mooi toch?  

Wil jij weten of elektrisch rijden voor jouw organisatie echt interessant is? Neem dan contact op met Patrick Dankbaar of een van zijn collega lease adviseurs.

New call-to-action
Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties