10 tips voor een geslaagde autovakantie

15 juni 2023
Tips voor autovakantie

Veilig en ontspannen met de auto op vakantie? Neem dan voor je vertrekt onze 10 autovakantietips door. Dan staat niets een fantastische autovakantie in de weg! 

1. Check je auto voor vertrek

 Laat de garage voor je met vakantie gaat je remmen, accu, koeling, en oliepeil controleren, Fit to Go bij een Kwik-Fit filiaal. Kleine moeite, groot plezier!

2. Tanken in het buitenland

Essence of gazoil? In het buitenland hebben brandstoffen een andere naam dan je gewend bent. Zoek van te voren uit welke brandstof je moet hebben en waar je kunt tanken, de meeste navigatiesystemen geven dit gelukkig wel aan. 

3. Brandstofpas

Heb je een buitenlandtankpas? Dan kun je tanken bij alle DKV-tankstations. Mocht je zelf brandstof vooruit hebben betaald, dan kun je online of via een formulier de kosten declareren (afhankelijk van afspraak met de werkgever). Op onze website vind je het formulier en alle informatie hierover. 

4. Tolwegen

Niet meer wachten in de lange rij voor de tolpoortjes? Koop dan een Tolbadge bij de ANWB. Daarmee kun je over het gehele Franse wegennet bij de Télépeage elektronisch afrekenen en direct doorrijden. 

5. Niet vergeten mee te nemen

Belangrijke papieren: rijbewijs, kentekenbewijs, groene kaart, identiteitskaart of paspoort. En neem de reservesleutel van de auto mee. 

Voor pechsituaties: gevarendriehoek, veiligheidshesjes voor alle medereizigers, EHBO-set, een fles water en een reserveband, thuiskomer of een banden reparatieset. 

Vervangend vervoer: neem een Creditcard mee. Bij eventueel vervangend vervoer kan dit essentieel zijn.

Telefoon opladen: zorg er voor dat je je telefoon onderweg kan opladen. Powerbank of opladen in de auto.

Bij het huren van een auto: neem een extra navigatiesysteem mee. Dit zit niet standaard in iedere auto.

6. Pech onderweg

Heb je pech in het buitenland, bel dan onze pechhulpdienst Eurocross (+31 (0)55 - 579 82 11). De telefonist(e) kan een hulpdienst inschakelen als dat nodig is. Op de Franse snelweg kun je ook het nummer 17 van de Franse politie bellen. Zorg dat je aan kunt geven waar je staat (wegnummer, hectometerpaal en richting). 

7. Afwijkende regels en verplichtingen

Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Slovenië: hier is een vignet op de snelwegen verplicht.

Zwitserland: ook hier is een vignet op de snelwegen verplicht en is het gebruik én bezit van navigatieapparatuur of –software met flitsmeldingen ten strengste verboden.

Duitsland: in de zogeheten Umweltzones ben je verplicht de auto te voorzien van een milieusticker. De functie voor flitsmeldingen moet op ieder navigatiesysteem zijn uitgeschakeld, dus ook op je mobiele telefoon of tablet.

Frankrijk: de functie voor flitsmeldingen moet zijn uitgeschakeld, op alle apparatuur. Verder is het verplicht om twee blaastuitjes in de auto te hebben die zijn voorzien van het NF-keurmerk. Ook is hier in sommige delen een milieusticker nodig. 

Spanje, Slovenië, Kroatië en Hongarije: in deze landen is een set reservelampjes verplicht.

België, Polen, Turkije en Griekenland: in deze landen is een brandblusser in de auto verplicht.

8. Goed verzekerd op reis

Bekijk goed welke kosten je zorgverzekering in het buitenland dekt. Kijk ook of vervangend vervoer in het buitenland in je leasecontract gedekt is. Sluit zo nodig een aanvullende reisverzekering af.

9. Milieuzones in buitenlandse steden

Veel Europese steden hebben milieuzones ingesteld. Om de stad in te mogen heb je bijvoorbeeld een vignet of milieusticker nodig. Op overtreding staan vaak stevige boetes. Check daarom voor vertrek deze lijst van de ANWB met de betreffende landen en steden en de geldende regels. 

10. Elektrisch op vakantie? Wel goed plannen!

Niet ieder land heeft zo’n uitgebreid netwerk van laadstations als Nederland. Ga je met je elektrische auto op vakantie en wil je precies weten waar je in het buitenland kunt laden, kijk dan op chargemap.com, openchargemap.org of oplaadpunten.nl. Je kunt ook de app van chargemap downloaden (iOS en Android). 

Let op: Veel laadpassen werken niet in het buitenland. Bekijk voor je vertrekt de website van je leverancier of bel even met je leasemaatschappij.

Twijfel je nog over bepaalde zaken of heb je specifieke vragen voordat je met de auto op vakantie gaat? Neem dan gerust contact op met een van onze leaseadviseurs. We helpen je graag verder.

Deel dit bericht:

Auteur: WagenPlan

Reacties